Recension: VICHY After Sun & La Roche Posay sunscreen SPF 30 spray

Sommaren har anlänt till Vasa och eftersom jag är klar med mina studier för den här terminen (wohooo!) kan jag med gott samvete avnjuta sommarvädret.

Som vanligt har jag inhandlat lite nya solskyddsprodukter inför denna sommar - jag bestämde mig i år för att satsa på en riktigt bra After Sun-produkt också. Har läst mycket gott om VICHY's After Sun på diverse skönhetsbloggar så jag intalade mig själv att den kommer att vara värd de 35 euro man får betala för den på apoteket här i Finland.
Dessutom ville jag köpa ett solskydd i sprejformat, eftersom jag upplever att de är enklare att applicera och inte lämnar huden lika kladdig efteråt.

La Roche Posay är ett franskt märke som du hittar på de flesta finska apotek numera. Har tidigare testat produkter från deras hudvårdslinje och tyckt väldigt bra om dem så efter lite tips och råd från biträdet på apoteket slog jag till på en SPF30. Hon sa att den även kan användas i ansiktet - men jag har faktiskt en solkräm från Biotherm som jag tycker om att ha i ansiktet så hittills har jag applicerat sprejen endast på kroppen. Jag tror att jag betalade ca 25-27 euro för denna.

Båda produkterna funkar väldigt bra. Jag gillar konsistensen på solskyddet eftersom den är väldigt tunn och snabbt sjunker in i huden. Nackdelen är eventuellt att man måste hålla lite koll på att man verkligen apllicerar ett tillräckligt tjockt lager så att man får tillräckligt bra skydd men hittills tycker jag den känns bra.

After Sun-krämen är också OTROLIGT härlig.
I slutat av april råkade jag faktiskt sitta lite för länge i solen (huden var inte riktigt van vid de starka solstrålarna efter en lång vinter) och blev lite röd på övre delen av ryggen men det räckte med att jag smorde in mig med After Sun-krämen en gång så lugnade huden ner sig över natten.
Dessutom sjunker den snabbt in i huden och har en svalkande doft. Hittills definitivt värd sitt pris.

Vad kör ni med för solkrämer i år? Dela gärna med er av åsikter och erfarenheter i kommentarsfältet så att fler kan ta del av era tips!

Publicerad 01.06.2016 kl. 15:35

Sola Säkert 2016

För sjätte (!!) året i rad är det då dags att kicka igång BFF's Sola Säkert-kampanj, som förespråkar användning av solskydd och en säker och snygg solbränna under sommarhalvåret.
Ni hittar alla tidigare inlägg i kampanjen "Sola Säkert" som en egen kategori här på BFF (nere till höger) och där kan ni läsa om varför det är så otroligt viktigt att använda solskydd och vilka skadliga effekter solen faktiskt kan ha om vi inte skyddar oss ordentligt. Där finns också mina recensioner på solskyddsprodukter jag använt mig utav tidigare år och andra användbara tips och förslag. Jag vill dock poängtera att jag INTE hävdar att jag är någon expert inom området och att det finns en del väldigt motstridig information på nätet - själv förespråkar jag sunt förnuft och det medicinska faktum att solskydd är det enda som skyddar huden mot skadlig strålning och för tidigt åldrande (förutom kläder).

Varför håller jag då år ut och år in på med detta propagerande? Jo, för att det fortfarande finns en förbannad myt om att man inte blir brun om man använder solskydd..!! Snälla snälla snälla ni som läser - kan ni inte hjälpa mig att försöka ta död på den här myten genom att sprida vidare detta budskap och gärna dela detta inlägg med folk ni känner? Jag uppskattar det verkligen och jag är jätteglad över alla mail och frågor jag fått och hur flera av er berättat att ni aktivt börjat använda solskydd sedan jag började med den här kampanjen! Sånt gör mig väldigt inspirerad till att fortsätta tjata år efter år.


Solen har många bra egenskaper: bla. ger den oss D-vitamin och gör oss piggare, gladare samtidigt som den ger vår hud en härligt solkysst färg - men det finns också mycket skadligt i solens strålar och det är DET som många inte verkar ta på allvar. Att sola är inte farligt, men att inte skydda sig när man vistas i solen är rent idiotiskt.

Ljusspektrat består av synliga strålar, infraröda strålar och ultravioletta strålar (UV). UV-strålningen delas in i UVC-, UVB- och UVA-strålar.
Enkelt sett kan man säga att UVA-strålar orsakar åldrande (aging) och UVB strålar är det som man bränner sig av (burn). För att skydda dig både mot strålarna som åldrar huden OCH strålar som gör att du bränner dig bör du alltså se till att använda solskydd med både UVA/UVB-skydd!
Jag vill också inflika att solarium endast utsätter dig för UVA-strålning, vilket åldrar din hud i förtid. Strålningen i solarium har inte visat sig ha några som helst positiva/hälsofrämjande effekter på din kropp - vilket naturligt solljus däremot har. Att sola solarium förbereder inte din hud inför solens strålar - risken för att du bränner dig är lika stor oavsett om du solat solarium hela vintern eller inte. I flera länder har man numera förbjudit solarium, just pga hälsoriskerna.

Strålningsintensiteten hos UV-ljus påverkas av solens läge, tiden på dagen och året, avståndet till ekvatorn och höjden över havsytan. 
Risken för att man ska brännas av UVB-strålar är särskilt hög:
- under sommarmånaderna
- mitt på dagen (har man tendens för att bränna sig så bör man hålla sig undan solen mellan 11 och 14 på dagen, eller smörja in sig med högre solskyddsfaktor) 
Med detta sagt betyder det inte att man inte riskerar att bränna sig under resten av dygnet så använd sunt förnuft då ni vistas i solen!
- nära ekvatorn
- i eller nära vatten (vatten reflekterar ljus)
- på stranden (sand reflekterar ljus)
- uppe i berg där det finns snö (snö reflekterar ljus)

Solljuset påverkar våra kroppsfunktioner, vår dygnsrytm, vårt humör, vår känsla av välmående och vår hälsa. Det är inte alls konstigt att vi känner oss gladare och piggare under sommarhalvåret. Solljus, i rätt mängd och med rätt solskydd, är bra för huden. Det aktiverar ämnesomsättningen, stimulerar blodcirkulationen, ger huden en hälsosam, vacker solbränna och har en positiv effekt på immunsystemet.

Den mest välkända negativa effekten av UVB-strålning är solsveda - helt enkelt att man bränner sig.
Solsveda uppstår när någon utan skydd befinner sig i solen för länge i förhållande till hudtypen, eller när någon har använt ett solskydd med för låg solskyddsfaktor. UVA-strålning spelar en avgörande roll för hudåldrande orsakat av solen och olika former av solallergi, samt ökar risken för Malignt Melanom (hudcancer).
Det sägs att om man har bränt sig i solen mer än 5 ggr i sitt liv så har man redan fördubblat risken för att få hudcancer senare i livet.

 

Olika hudtyper reagerar på olika sätt när de utsätts för sol.
En del blir bruna snabbt, andra aldrig – det beror väldigt mycket på arvsanlag. Vissa påstår att de har sådan hudtyp som innebär att de "måste bränna sig för att bli brun" men något sånt finns inte. Man använder helt enkelt fel typ av solskydd (eller ofta inget alls) isånafall. Inte heller finns det bevisat att de som lätt blir bruna med aldrig bränner sig skulle vara immuna mot hudcancer. Alla - oavsett hudton eller hudtyp - påverkas negativt av de farliga UVA-strålarna i det långa loppet!

Det är viktigt att analysera hudtypen innan man väljer solskydd, om man inte lyckas göra det själv kan man gå till en kosmetolog eller hudspecialist eller be om råd på specialaffärer som säljer solskydd.
Att man skulle ha en hudtyp som "aldrig bränner sig" och därmed inte behöver solskydd är rent ut sagt bullshit. Ofta är detta bara nåt som många använder som en ursäkt för att slippa använda solskydd, av ren lättja. Att man sällan bränner sig betyder aldrig att man är immun mot hudcancer - kom ihåg det!

När du väljer solskyddsfaktor ska du utgå från hur länge du kan exponera din hud för solen utan att bli bränd. Denna tid varierar mellan 5 och 30 minuter beroende på hudtyp och det kan vara svårt att veta exakt men regel nummer 1 är hellre för hög solskyddsfaktor än för låg.
Solskyddsfaktorn indikerar graden av skydd mot solsveda. Ju högre solskyddsfaktor man väljer, desto lägre blir mängden UVB-strålning som når huden och framkallar solsveda.

Som ett enkelt exempel kan vi säga att Lisa upplever svag solsveda efter 10 minuter i solen. Om hon då väljer solskyddsfaktor 30 så betyder det att hon kan vistas 10x30 minuter i solen innan hon bränner sig. Detta förutsatt att hon smörjer in sig med ett tjockt lager solkräm och varken svettas eller badar under dessa 10x30 minuter - så i praktiken kanske det handlar om ett skydd på 10x20 minuter.
Detta är viktigt att komma ihåg att teorin och praktiken stämmer inte riktigt överens så välj därför alltid hellre en högre spf och smörj in dig ofta, speciellt om du badar eller svettas mycket.Tänk också på att du kan bränna dig i vattnet, 60% av UVB- och 85% av UVA-strålningen tränger ner 50 cm under vattenytan.Vattenresistenta solskydd minskar risken för solsveda i vattnet men ger inte lika effektivt skydd som när du är på land.
Sen är det så att även om du använder rätt solskydd men ändå ligger och steker dig i solen 7 dagar i veckan så ökar risken för hudcancer och malignt melanom - inget solskydd i världen kan skydda dig 100%-igt.

Nu till den stora skönhetsmyten, som ofta är orsaken till att många väljer att strunta i solskyddet helt och hållet:
Blir man "mindre brun" om man använder en högre solskyddsfaktor?

Svaret är blankt NEJ, du blir garanterat brun även om du använder en hög solskyddsfaktor, men det tar kanske lite längre tid (beroende på din hudtyp).
Den stora fördelen med detta är att huden hinner vänja sig till solen, så att vistelsen i solen blir mindre farlig och färgen varar längre. Du slipper bränna dig och kan vistas flera dagar i solen på ett säkert sätt. När man bränner sig skadar man bokstavligen huden och det yttersta hudlagret (och all färg) flagar av efter en vecka eller två. Dit for den "solbrännan"...

Jag kan tillägga att även om jag själv inte alltid använder solskydd (t.ex. om jag ska ner på stan eller ta en kort promenad) så ser jag alltid till att ha med mig en flaska solskydd de dagar då jag vet att jag kommer att vistas utomhus mycket.
Tidigare har jag använt SPF 20-30 för ansiktet och runt SPF 10 på kroppen men numera använder jag alltid SPF 30-50 på hela kroppen, då jag är en soldyrkare av hög kaliber och lätt kan ligga 6-7 timmar på stranden under en dag. Som sagt - det faktum att jag sällan bränner mig och relativt snabbt blir brun skyddar mig icke mot för tidigt åldrande eller hudcancer. Dessutom var jag väldigt dumdristig som 20-åring och solade alldeles för mycket solarium, vilket har lämnat en del pigmentförändringar som jag helst inte vill ska bli värre...

Vad det är för märke på solkrämen du använder spelar mindre roll, satsa istället på att hitta en skön kräm med rätt konsistens för din hudtyp. Ofta kan det löna sig att ha en specifik solkräm för ansiktet, de är ofta inte lika feta och tjocka i konsistensen som de för kroppen och du slipper bli glansig. Märken är egentlien oväsentliga - men självklart innehåller vissa mräken mer onödigt "skräp" och tillsatser än andra. Jag brukar ofta köpa solskydd på apoteket men det varierar från år till år. Viktigast tycker jag är att man försöker hitta en solkräm med så lite parfym, alkohol och märkliga tillsatsämnen som möjligt, för att minska att huden blir irriterad bara pga ingredienserna i solkrämen.


Jag ska sammanfatta de viktigaste punkterna:
- Solskydd skyddar mot hudcancer och för tidigt åldrande, inte mot att du blir brun!
- Använd högre spf för ansiktet än för kroppen och utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar - vet du att du bränner dig lätt så ta hellre för hög spf än för låg, eftersom skyddet aldrig blir fullständigt.
- Att bränna sig är INTE snyggt, det är smärtsamt och o-hälsosamt!
- Vårsolen är VÄLDIGT stark! Glöm för guds skull inte att smörja in dig även om du bara solar ansiktet på lunchrasten för man bränner sig lättare än man tror.
- Se alltid till att smörja in dig varannan till var tredje timme och om du är på stranden och om du simmar så smörj in dig varje timme och efter varje gång du vistats i vattnet.
- Spf 30 betyder egentligen inte spf 30 - i verkligheten är det snarare spf 20, eftersom testerna de utför i laboratorier innefattar att en väldigt stor mängd solkräm appliceras på huden för att uppnå det totala skyddet. Välj därför alltid lite högre spf än du behöver.
- Barn över 1 år ska ALLTID ha solskydd - alltid alltid alltid!! Deras hud är inte alls lika tålig som vuxnas och att inte smörja in dem borde vara straffbart...

 

Så använd solskydd, jag garanterar att ni blir bruna ändå.
Ni skyddar er hud och får en frisk och hälsosam solbränna som sitter djupare och håller hela sommaren.
Hudcancer är inte coolt - använd solskydd!!

Gå också gärna in på Cancerfondens hemsida och läs mer om hur man bäst skyddar sig i solen.
Sola säkert, allihopa!

Publicerad 01.05.2016 kl. 20:38

Recension: Hawaiian Tropic After Sun

Visst har det väl varit ganska dåligt med sommarvärme hittills i sommar, men solen har faktiskt behagat visa sig under mina lediga dagar och med tanke på att vår balkong är i söderläge och det aldrig kommer åt att blåsa där har jag åtminstone fått min dos av sol. 
Solkrämer har jag använt flitigt och varje år köper jag också en After Sun som ska hjälpa till att svalka och reparera huden efter en heldag i solen. Huden torkar lätt ut i solen så den behöver mycket fukt, plus att många After Sun innehåller Aloe Vera som fungerar reparerande och lugnande om man råkar ha slarvat lite med solskyddet (men det gör ni ju inte, eller hur..?)

Hur som helst,
i år köpte jag Hawaiian Tropics After Sun, mest pga den ljuvliga doften men också för att konsistensen kändes väldigt skön. Den är lite gel-aktig, tränger in i huden väldigt snabbt och lugnar rodnad. Jag blir väldigt lätt röd på bröstet, där huden är så himla tunn, så där brukar jag alltid smörja in mig lite extra och jag är väldigt nöjd med produkten hittills.


Jag tror dock att om man verkligen har bränt sig och huden behöver mer reparerande egenskaper av en After Sun så ska man nog besöka apoteket och få specifika After Sun som är parfymfria - eftersom denna från Hawaiian Tropic innehåller en hel del parfym. Men den doftar gott och med tanke på att jag ännu inte lyckats bränna mig så fyller den sitt syfte.

 

 

p.s. På tal om Hawaiian Tropicas produkter:
Om jag får veta att nån av mina läsare använder den så kallade "grilloljan" (den som inte innehåller något solskydd och vars enda uppgift egentligen är att se till att du bränner dig snabbare) så blir det kollektiv bestraffning. Jag vill tro att mina läsare är smartare än så.
Jag hänvisar i smyg till den produkten som "Cancer-på-burk" och önskar faktiskt att den inte fick säljas i butik. 

 

Publicerad 11.07.2015 kl. 20:19

Sola Säkert 2015

För femte året i rad är det då dags att kicka igång BFF's Sola Säkert-kampanj, som förespråkar användning av solskydd och en säker och snygg solbränna under sommaren.
Ni hittar alla tidigare inlägg i kampanjen "Sola Säkert" som en egen kategori här på BFF (nere till höger) och där kan ni läsa om varför det är så otroligt viktigt att använda solskydd och vilka skadliga effekter solen faktiskt kan ha om vi inte skyddar oss ordentligt. Där finns också mina recensioner på solskyddsprodukter jag använt mig utav tidigare år och andra användbara tips och förslag. Jag vill dock poängtera att jag INTE hävdar att jag är någon expert inom området och att det finns en del väldigt motstridig information på nätet - själv förespråkar jag sunt förnuft och baserat på egna erfarenheter anser jag att solskydd är det enda som skyddar mot skadlig strålning.

Varför håller jag då år ut och år in på med detta propagerande? Jo, för att det fortfarande finns en förbannad myt om att man inte blir brun om man använder solskydd. Snälla snälla snälla ni som läser - kan ni inte hjälpa mig att försöka ta död på den här myten genom att sprida vidare detta inlägg?Som vanligt får ni gärna Facebook:a, Instagram:a, Twittra eller blogga om Sola Säkert - använd gärna årets logo för att uppmärksamma kampanjen. Jag uppskattar det verkligen och jag är jätteglad över alla mail och frågor jag fått och hur flera av er berättat att ni aktivt börjat använda solskydd sedan jag började med den här kampanjen! Sånt gör mig väldigt inspirerad till att fortsätta tjata... *hehe*


Solen har många bra egenskaper: bla. ger den oss D-vitamin och gör oss piggare, gladare samtidigt som den ger vår hud en härligt solkysst färg, men det finns också mycket skadligt i solens strålar och det är DET som många inte verkar ta på allvar.

Ljusspektrat består av synliga strålar, infraröda strålar och ultravioletta strålar (UV). UV-strålningen delas in i UVC-, UVB- och UVA-strålar.
Enkelt sett kan man säga att UVA-strålar orsakar åldrande (aging) och UVB strålar är det som man bränner sig av (burn).
Jag vill också inflika att solarium endast utsätter dig för UVA-strålning, vilket åldrar din hud i förtid. Strålningen i solarium har inte visat sig ha några som helst positiva/hälsofrämjande effekter på din kropp - vilket naturligt solljus däremot har. Att sola solarium förbereder inte din hud inför solens strålar - risken för att du bränner dig är lika stor oavsett om du solat solarium hela vintern eller inte. I flera länder har man numera förbjudit solarium, just pga hälsoriskerna.

Strålningsintensiteten hos UV-ljus påverkas av solens läge, tiden på dagen och året, avståndet till ekvatorn och höjden över havsytan.

Risken för att man ska brännas av UVB-strålar är särskilt hög:
- under sommarmånaderna
- mitt på dagen (har man tendens för att bränna sig så bör man hålla sig undan solen mellan 11 och 14 på dagen, eller smörja in sig med högre solskyddsfaktor) 
Med detta sagt betyder det inte att man inte riskerar att bränna sig under resten av dygnet så använd sunt förnuft då ni vistas i solen!
- nära ekvatorn
- i eller nära vatten (vatten reflekterar ljus)
- på stranden (sand reflekterar ljus)
- uppe i berg där det finns snöp (snö refleterar ljus)

Solljuset påverkar våra kroppsfunktioner, vår dygnsrytm, vårt humör, vår känsla av välmående och vår hälsa. Det är inte alls konstigt att vi känner oss gladare och piggare under sommarhalvåret.
Solljus, i rätt mängd och med rätt solskydd, är bra för huden. Det aktiverar ämnesomsättningen, stimulerar blodcirkulationen, ger huden en hälsosam, vacker solbränna och har en positiv effekt på immunsystemet.

Den mest välkända negativa effekten av UVB-strålning är solsveda - helt enkelt att man bränner sig.
Solsveda uppstår när någon utan skydd befinner sig i solen för länge i förhållande till hudtypen, eller när någon har använt ett solskydd med för låg solskyddsfaktor. UVA-strålning spelar en avgörande roll för hudåldrande orsakat av solen och olika former av solallergi, samt ökar risken för Malignt Melanom (hudcancer).
Det sägs att om man har bränt sig i solen mer än 5 ggr i sitt liv så har man redan fördubblat risken för att få hudcancer senare i livet.

 

Olika hudtyper reagerar på olika sätt när de utsätts för sol.
En del blir bruna snabbt, andra aldrig – det beror väldigt mycket på arvsanlag. Vissa påstår att de har sådan hudtyp som innebär att de "måste bränna sig för att bli brun" men något sånt finns inte. Man använder helt enkelt fel typ av solskydd (eller ofta inget alls) isånafall. Inte heller finns det bevisat att de som lätt blir bruna med aldrig bränner sig skulle vara immuna mot hudcancer. Alla - oavsett hudton - påverkas negativt av de farliga UVA-strålarna!

Det är viktigt att analysera hudtypen innan man väljer solskydd, om man inte lyckas göra det själv kan man gå till en kosmetolog eller hudspecialist eller be om råd på specialaffärer som säljer solskydd.
Att man skulle ha en hudtyp som "aldrig bränner sig" och därmed inte behöver solskydd är rent ut sagt bullshit. Ofta är detta bara nåt som många använder som en ursäkt för att slippa använda solskydd, av ren lättja. Att man sällan bränner sig betyder aldrig att man är immun mot hudcancer - kom ihåg det!

När du väljer solskyddsfaktor ska du utgå från hur länge du kan exponera din hud för solen utan att bli bränd. Denna tid varierar mellan 5 och 30 minuter beroende på hudtyp och det kan vara svårt att veta exakt men regel nummer 1 är hellre för hög solskyddsfaktor än för låg.
Solskyddsfaktorn indikerar graden av skydd mot solsveda. Ju högre solskyddsfaktor man väljer, desto lägre blir mängden UVB-strålning som når huden och framkallar solsveda.

Som ett enkelt exempel kan vi säga att Lisa upplever svag solsveda efter 10 minuter i solen. Om hon då väljer solskyddsfaktor 30 så betyder det att hon kan vistas 10x30 minuter i solen innan hon bränner sig. Detta förutsatt att hon smörjer in sig med ett tjockt lager solkräm och varken svettas eller badar under dessa 10x30 minuter - så i praktiken kanske det handlar om ett skydd på 10x20 minuter.
Detta är viktigt att komma ihåg att teorin och praktiken stämmer inte riktigt överens så välj därför alltid hellre en högre spf och smörj in dig ofta, speciellt om du badar eller svettas mycket.Tänk också på att du kan bränna dig i vattnet, 60% av UVB- och 85% av UVA-strålningen tränger ner 50 cm under vattenytan.
Vattenresistenta solskydd minskar risken för solsveda i vattnet men ger inte lika effektivt skydd som när du är på land.
Sen är det så att även om du använder rätt solskydd men ändå ligger och steker dig i solen 7 dagar i veckan så ökar risken för hudcancer och malignt melanom - inget solskydd i världen kan skydda dig 100%-igt.

Nu till den stora skönhetsmyten, som ofta är orsaken till att många väljer att strunta i solskyddet helt och hållet:
Blir man mindre brun om man använder en högre solskyddsfaktor?

Svaret är blankt NEJ, du blir garanterat brun även om du använder en hög solskyddsfaktor, men det tar kanske lite längre tid (beroende på din hudtyp).
Den stora fördelen med detta är att huden hinner vänja sig till solen, så att vistelsen i solen blir mindre farlig och färgen varar längre. Du slipper bränna dig och kan vistas flera dagar i solen på ett säkert sätt. När man bränner sig skadar man bokstavligen huden och det yttersta hudlagret (och att färg) flagar av efter en vecka eller två. Dit for den "solbrännan"...

Jag kan tillägga att även om jag själv inte alltid använder solskydd (t.ex. om jag ska ner på stan eller ta en kort promenad) så ser jag alltid till att ha med mig en flaska solskydd de dagar då jag vet att jag kommer att vistas utomhus mycket.
Tidigare har jag använt SPF 20-30 för ansiktet och runt SPF 10 på kroppen men numera använder jag alltid SPF 30-50 på hela kroppen, då jag är en soldyrkare av hög kaliber och lätt kan ligga 6-7 timmar på stranden under en dag. Som sagt - det faktum att jag sällan bränner mig och relativt snabbt blir brun skyddar mig icke mot för tidigt åldrande eller hudcancer. Dessutom var jag väldigt dumdristig som 20-åring och solade alldeles för mycket solarium, vilket har lämnat en del pigmentförändringar som jag helst inte vill ska bli värre...

Vad det är för märke på solkrämen du använder spelar mindre roll, satsa istället på att hitta en skön kräm med rätt konsistens för din hudtyp. Ofta kan det löna sig att ha en specifik solkräm för ansiktet, de är ofta inte lika feta och tjocka i konsistensen som de för kroppen och du slipper bli glansig. Jag brukar ofta köpa solskydd på apoteket men det varierar från år till år. Viktigast tycker jag är att man försöker hitta en solkräm med så lite parfym och märkliga tillsatsämnen som möjligt. Det är inte lätt men det går.

Ja, man blir brun även om man använder solskydd med hög SPF!
Sommarfräknarna dyker också upp, vilket jag älskar!

 Jag ska sammanfatta de viktigaste punkterna:
- Solskydd skyddar mot hudcancer och för tidigt åldrande, inte mot solbränna!
- Använd högre spf för ansiktet än för kroppen och utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar - vet du att du bränner dig lätt så ta hellre för hög spf än för låg, eftersom skyddet aldrig blir fullständigt.
- Att bränna sig är INTE snyggt, det är smärtsamt och o-hälsosamt!
- Vårsolen är VÄLDIGT stark! Glöm för guds skull inte att smörja in dig även om du bara solar ansiktet på lunchrasten - man bränner sig lättare än man tror.
- Se alltid till att smörja in dig varannan till var tredje timme och om du är på stranden och om du simmar så smörj in dig varje timme och efter varje gång du vistats i vattnet.
- Spf 30 betyder egentligen inte spf 30 - snarare spf 20. Välj därför alltid lite högre spf än du behöver.
- Barn över 1 år ska ALLTID ha solskydd - alltid alltid alltid!! Deras hud är inte alls lika tålig som vuxnas och att inte smörja in dem borde klassas som barnmisshandel.

 

Så använd solskydd, jag garanterar att ni blir bruna ändå.
Ni skyddar er hud och får en frisk och hälsosam solbränna som sitter djupare och håller hela sommaren.
Hudcancer är inte coolt - använd solskydd!!

 

Publicerad 09.06.2015 kl. 13:22

Recension/Review: Biotherm Lait Solaire SPF 50 face/body

Eftersom vi hade värmebölja här i Vasa förra veckan (det toppades med 33 grader i skuggan på lördagen!) fick jag verkligen chans att sätta min nya solkräm på prov.
Jag spenderar väldigt mycket tid i solen på sommaren så en solkräm med hög SPF är ett absolut måste för mig!

Since we had a heat wave in Vaasa last week (it culminated on Saturday, with 33 degrees celcius in the shade!) I really got to try out my new sunscreen.

Biotherm Lait Solaire finns i SPF 15, 30 och 50 - flaskan jag köpte är 400ml och finns ofta tillgänglig i butiker under vår och sommar.
Solkrämen har en citrusaktig doft, vilket jag gillar - den känns inte flottig och fet utan är relativt tunn i konsistensen med tanke på hur högt solskydd den ändå innehåller.

Biotherm Lait Solaire comes in SPF 15, 30 and 50 - the bottle I got is a jumbo size 400ml, that's usually available suring spring and summer. It has a citrus scent, which I like, and even though it's a really high SPF it's very light in consistency.
 

Jag ska börja med att säga att jag har ganska känslig hud - på det sättet att jag har acnebenägen hud och reagerar DIREKT på en produkt om den inte passar mig.
Jag gillar detta solskydd om man ser till hur bra den skyddar, den har fungerat alldeles utmärkt - i lördags låg jag på stranden i 10 timmar i sträck och fick jättefin solbränna och inte ett uns av rodnad i hyn. Tummen upp!

I will start off by saying that I have pretty sensitive skin, in that I have acne prone skin and my skin responds instantly to a "bad" product.
I do like this sunscreen, as it protects the skin really well - I was at the beach for 10 hours straight on Saturday and I got a really nice tan and did not burn what so ever. Thumbs up for that!

Däremot kommer jag inte att använda den i ansiktet framöver - jag har nämligen fått väldigt mycket finnar av den, speciellt på halsen har det dykt upp så kallad "cystisk acne" som känns som varfyllda bölder.
De har tack och lov lugnat ner sig ganska snabbt men jag vet med säkerhet att det är solkrämen som orsakat den - eftersom jag tidigare haft samma problem med andra solkrämer (därav har jag hållit mig till apotekets solkrämer tidigare år...)

I will not be using it on my face from now on, though - as I have suffered severe breakouts on my face and on my neck. It's more like cystic acne, that really hurts.
It has calmed down now, thank God, but I do for sure it's the sunscreen that has caused it since I have had similar experiences in that past - the reason as to why I mainly get my sunscreen from the Pharmacy.

Det är inte ovanligt att fetare hudtyper och acnebenägen hud reagerar såhär på solkrämer så det kom inte som någon chock för mig att jag inte tål att ha den i ansiktet men det betyder ju också att jag måste försöka hitta en ny solkräm specifikt för ansiktet. Jag har kvar min solkräm SPF 50 för ansiktet från Eucerin som jag köpte förra året men den sjunger på sista refrängen så jag ska försöka hitta en ny snart.
Fick hem lite prover från jobbet som förhoppningsvis kommer att funka bättre, så får vi se vilken jag sist och slutligen köper.
Jag håller er uppdaterade gällande det...

It's quite common that oily skintypes and acne prone skin reacts this way to sunscreen, so I wasn't too surprised that it happened - but this means I haveto try to find another product for my face now... I still have my Eucerin SPF 50 for the face from last year but I don't have much left so I really need to get a new one. I got some samples from work today so hopefully I can find one that works for me. I'll keep you updated on this...

Summa sumarum:
En jättebra solkräm för kroppen - mindre bra för (mitt) ansikte!
So to sum things up:

A great sunscreen for the body - not so good to use on the face (at least not my face!)
 

Publicerad 26.05.2014 kl. 18:48

Sola Säkert 2014

 

För fjärde året i rad är det då dags att dra igång Sola Säkert-kampanjen, som förespråkar användning av solskydd och en säker och snygg solbränna.
Ni hittar alla tidigare inlägg i kampanjen "Sola Säkert" som en egen kategori här på BFF (nere till höger) och där kan ni läsa om varför det är så otroligt viktigt att använda solskydd och vilka skadliga effekter solen faktiskt kan ha om vi inte skyddar oss. Där finns också mina recensioner på solskyddsprodukter jag använt mig utav tidigare år och andra användbara tips och förslag.

Varför håller jag då år ut och år in på med detta propagerande? Jo, för att det fortfarande finns en förbannad myt om att man inte blir brun om man använder solskydd. Snälla snälla snälla läsare - kan ni inte hjälpa mig att försöka ta död på den här myten genom att sprida vidare detta inlägg? Som vanligt får ni gärna Facebook:a, Instagram:a, Twittra eller blogga om Sola Säkert - använd gärna årets logo för att uppmärksamma kampanjen. Jag uppskattar det verkligen och jag är jätteglad över alla mail och frågor jag fått och hur flera av er berättat att ni aktivt börjat använda solskydd sedan jag började med den här kampanjen!

 

 

Solen har många bra egenskaper: bla. ger den oss D-vitamin och gör oss piggare, gladare samtidigt som den ger vår hud en härligt solkysst färg, men det finns också mycket skadligt i solens strålar och det är DET som många inte verkar ta på allvar.

Ljusspektrat består av synliga strålar, infraröda strålar och ultravioletta strålar (UV). UV-strålningen delas in i UVC-, UVB- och UVA-strålar.
Enkelt sett kan man säga att UVA-strålar orsakar åldrande (aging) och UVB strålar är det som man bränner sig av (burn). Strålningsintensiteten hos UV-ljus påverkas av solens läge, tiden på dagen och året, avståndet till ekvatorn och höjden över havsytan.Risken för att man ska brännas av UVB-strålar är särskilt hög:
- under sommarmånaderna
- mitt på dagen (har man tendens för att bränna sig så bör man hålla sig undan solen mellan 11 och 14 på dagen, eller smörja in sig med högre solskyddsfaktor)
- nära ekvatorn
- i eller nära vatten (vatten reflekterar ljus)
- på stranden (sand reflekterar ljus)
Med detta sagt betyder det inte att man inte riskerar att bränna sig under resten av dygnet så använd sunt förnuft då ni vistas i solen!

Solljuset påverkar våra kroppsfunktioner, vår dygnsrytm, vårt humör, vår känsla av välmående och vår hälsa. Det är inte konstigt att vi känner oss gladare och piggare under sommarhalvåret...
Solljus, i rätt mängd och med rätt solskydd, är bra för huden. Det aktiverar ämnesomsättningen, stimulerar blodcirkulationen, ger huden en hälsosam, vacker solbränna och har en positiv effekt på immunsystemet.

Den mest välkända negativa effekten av UVB-strålning är solsveda - helt enkelt att man bränner sig.
Solsveda uppstår när någon utan skydd befinner sig i solen för länge i förhållande till hudtypen, eller när någon har använt ett solskydd med för låg solskyddsfaktor. UVA-strålning spelar en avgörande roll för hudåldrande orsakat av solen och olika former av solallergi, samt ökar risken för Malignt Melanom (hudcancer).
Det sägs att om man har bränt sig i solen mer än 5 ggr i sitt liv så har man redan fördubblat risken för att få hudcancer...

Olika hudtyper reagerar på olika sätt när de utsätts för sol.
En del blir bruna snabbt, andra aldrig – det beror vädligt mycket på arvsanlag. Vissa påstår att de har sådan hudtyp som innebär att de "måste bränna sig för att bli brun" men något sånt finns inte. Man använder helt enkelt fel typ av solskydd (eller ofta inget alls) isånafall. Inte heller finns det bevisat att de som lätt blir bruna med aldrig bränner sig skulle vara immuna mot hudcancer. Alla - oavsett hudton - påverkas negativt av de farliga UVA-strålarna!

Det är viktigt att analysera hudtypen innan man väljer solskydd, om man inte lyckas göra det själv kan man gå till en kosmetolog eller hudspecialist eller be om råd på specialaffärer som säljer solskydd.
Att man skulle ha en hudtyp som "aldrig bränner sig" och därmed inte behöver solskydd är rent ut sagt bullshit. Ofta är detta bara nåt som många använder som en ursäkt för att slippa använda solskydd, av ren lathet. Att man sällan bränner sig betyder aldrig att man är immun mot hudcancer - kom ihåg det!

När du väljer solskyddsfaktor ska du utgå från hur länge du kan exponera din hud för solen utan att bli bränd. Denna tid varierar mellan 5 och 30 minuter beroende på hudtyp och det kan vara svårt att veta exakt men regel nummer 1 är hellre för hög solskyddsfaktor än för låg.
Solskyddsfaktorn indikerar graden av skydd mot solsveda. Ju högre solskyddsfaktor man väljer, desto lägre blir mängden UVB-strålning som når huden och framkallar solsveda.

Som ett enkelt exempel kan vi säga att Lisa upplever svag solsveda efter 10 minuter i solen. Om hon då väljer solskyddsfaktor 30 så betyder det att hon kan vistas 10x30 minuter i solen innan hon bränner sig. Detta förutsatt att hon smörjer in sig med ett tjockt lager solkräm och varken svettas eller badar under dessa 10x30 minuter - så i praktiken kanske det handlar om ett skydd på 10x20 minuter.
Detta är viktigt att komma ihåg att teorin och praktiken stämmer inte riktigt överens så välj därför alltid hellre en högre spf och smörj in dig ofta, speciellt om du badar eller svettas mycket.

Tänk också på att du kan bränna dig i vattnet, 60% av UVB- och 85% av UVA-strålningen tränger ner 50 cm under vattenytan.
Vattenresistenta solskydd minskar risken för solsveda i vattnet men ger inte lika effektivt skydd som när du är på land.
Sen är det så att även om du använder rätt solskydd men ändå ligger och steker dig i solen 7 dagar i veckan så ökar risken för hudcancer och malignt melanom - inget solskydd i världen kan skydda dig 100%-igt.

Nu till den stora skönhetsmyten, som ofta är orsaken till att många väljer att strunta i solskyddet helt och hållet:
Blir man mindre brun om man använder en högre solskyddsfaktor?

Svaret är blankt NEJ, du blir garanterat brun även om du använder en hög solskyddsfaktor, men det tar kanske lite längre tid.
Den stora fördelen med detta är att huden hinner vänja sig till solen, så att vistelsen i solen blir mindre farlig och färgen varar längre. Du slipper bränna dig och kan vistas flera dagar i solen på ett säkert sätt.

Jag kan tillägga att även om jag själv inte alltid använder solskydd (t.ex. om jag ska ner på stan eller ta en kort promenad) så ser jag alltid till att ha med mig en flaska de dagar då jag vet att jag kommer att vistas utomhus mycket.
Tidigare har jag använt SPF 20-30 för ansiktet och runt SPF 10 på kroppen men numera använder jag alltid SPF 30-50 på hela kroppen, då jag är en soldyrkare av hög kaliber och lätt kan ligga 6-7 timmar på stranden under en dag. Som sagt - det faktum att jag sällan bränner mig och snabbt blir brun skyddar mig icke mot för tidigt åldrande och hudcancer. Dessutom var jag väldigt dumdristig som 20-åring och solade alldeles för mycket solarium, vilket har lämnat en del pigmentförändringar som jag helst inte vill ska bli värre...

Vad det är för märke på solkrämen du använder spelar mindre roll, satsa istället på att hitta en skön kräm med rätt konsistens för din hudtyp. Ofta kan det löna sig att ha en specifik solkräm för ansiktet, de är ofta inte lika feta och tjocka i konsistensen som de för kroppen och du slipper bli glansig. Jag brukar ofta köpa solskydd på apoteket men det varierar från år till år.

Ja, man blir brun om man använder solskydd med hög SPF!Jag ska sammanfatta de viktigaste punkterna:
- Solskydd skyddar mot hudcancer och för tidigt åldrande, inte mot solbränna!
- Använd högre spf för ansiktet än för kroppen och utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar - vet du att du bränner dig lätt så ta hellre för hög spf än för låg.
- Att bränna sig är INTE snyggt, det är smärtsamt och o-hälsosamt!
- Vårsolen är VÄLDIGT stark! Glöm för guds skull inte att smörja in dig även om du bara solar ansiktet på lunchrasten - man bränner sig lättare än man tror.
- Se alltid till att smörja in dig varannan till var tredje timme och om du är på stranden och om du simmar så smörj in dig varje timme och efter varje gång du vistats i vattnet.
- Spf 30 betyder egentligen inte spf 30 - snarare spf 20. Välj därför alltid lite högre spf än du behöver.
- Barn ska ALLTID ha solskydd - alltid alltid alltid!! Deras hud är inte alls lika tålig som vuxnas och att inte smörja in dem borde klassas som barnmisshandel.

 

Så använd solskydd, jag garanterar att ni blir bruna ändå.
Ni skyddar er hud och får en frisk och hälsosam solbränna som sitter djupare och håller hela sommaren.
Hudcancer är inte coolt - använd solskydd!!

Publicerad 11.05.2014 kl. 14:39

Sola Säkert: Biotherm Lait Solaire SPF50

Eftersom det börjar bli vår och sommar är det också dags att bunkra upp med solskydd.
Oberoende om man sitter på en balkong här i Vasa och njuter av solen eller om man åker till Thailand så behöver man skydda sig mot den farliga strålningen. Jag har dessutom planer på att resa till värmen i sommar och min syster åker till Rhodos om mindre än en vecka så vi bestämde oss för att köpa en stor flaska tillsammans som vi kan dela på.

Since spring and summer is on its way it's also time to stock up on sunscreen. Regardless if you're just sitting on a balcony here in Vaasa or if you're spending time in Thailand you need to protect your skin from the harmfull rays. I have plans on travelling to southern Europe this summer and my sister is going to Greece next week so we decided to buy a bigger bottle of sunscreen together, so that we could share it.

Biotherm har ofta 400ml's flaskor av solskydd så vi bestämde oss för en sån, SPF50 eftersom det är det enda rätta (återigen, jag bränner mig sällan och blir lätt brun men det skyddar mig inte mot hudcancer!!).
Den funkar dessutom både för ansikte och kropp. 47,90,- för man betala för denna på KICKS och jag kommer säkert att recensera den så fort jag fått chansen att prova den!

Biotherm often carries the 400 ml bottles of sunscreen so we decided to get one of those, with SPF 50, of course! (I don't usually burn easily and I get tanned pretty quickly but that doesn't mean I'm safe from skincancer!) It's also suitable for both face and body. I paid 47,90 euros for it at KICKS and I'll surely review it once I've had time to try it out!

 

Publicerad 11.05.2014 kl. 13:58

St Moritz Self Tanning Mist

Så i takt med att solen och våren kryper fram så börjar också hysterin kring att bli solbränd och få färg på våra bleka kroppar.
Ni vet nog sedan tidigare vad jag anser om solarium och om att skippa SPF:en och ja - jag kommer även iår att köra min "Sola Säkert 2014" kampanj! (mer om den senare i vår)

Since spring is on its way, the hysteria around getting tanned also gets more and more intense (at least here in Finland.)
You all know how I feel about tanning beds and not using SPF, and yes, I will be doing my yearly campaign on the importance of wearing sunscreen this year as well!


Brun-utan-sol är dock ett smidigt och ganska enkelt sätt att få lite färg utan att riskera hudcancer och andra hemskheter.
Jag BUS:ade regelbundet året runt för ett par år sen men tröttnade efter ett tag för det var ett sånt himla jobb att hålla färgen snygg - dessutom är min pojkvän inte så förtjust i organge:a lakan och dynvar... ;)

Self tanners are an easy and effective way of getting a safe tan and not risking skin cancer or other nasty things.
I used to self tan regularly a couple of years ago but got tired of having to keep re-applying to make sure the tan looked good (and also, my boyfriend is not a fan of orange sheets...)


Jag tycker det är snyggt med vinterblek hy men då jag hittade den omtalade StMoritz BUS:en på Seppälä i vintras var jag tvungen att slå till. Köpte nyligen också en BUS-vante för att slippa få bajsbruna händer efter appliceringen.
I actually like to be pale in the winters, but a couple of months ago I found the very much hyped self tanner StMoritz at Seppälä here in Vaasa and I had to get it. I also got a self tanning mit from StTropez, to avoid getting stained hands after applying it.

Jag har inte hunnit testa den än, men tänkte försöka ge mig på den så småningom och garanterar att det blir en recension också så fort jag haft chans att prova den.
Har nån av er provat StMoritz? Tummen upp/Tummen ner??

I haven't tried it yet, but I want to try it this upcoming week and I peomise you I will review it as soon as possible.
Have any of you tried the StMoritz? Do you like it or not?

 

Publicerad 23.03.2014 kl. 11:27

Dagens tips!/Tip of the day!

Dagens tips är hur man kan behandla solsveda.
Här har jag listat en hel drös med tips på hur man kan behandla hud som skadats i solen - men jag har också upptäckt att kroppsolja är fantastiskt bra för att få huden att läka snabbt om man varit ute i solen för länge eller slarvat med solskyddet.

Själv har jag smort in huden med Ceridal-olja morgon och kväll sedan jag brände mig i fredags och det har gjort att huden inte alls varit öm trots att den varit väldigt röd, och jag hoppas och tror att jag slipper börja flagna...
Att man flagnar beror nämligen alltid på att man bränt sig i solen och att huden yttre lager skadats - så det gäller att man försöker förebygga det med mycket fukt/olja så att huden inte torkar ut ännu mer.

 

 

Translation:
Today's tip is on how to terat a sunbrun. Iäve listed a couple of tips here, but I recently found that body oils are great for treating sunburned skin.
I've been applying Ceridal oil twice a day since I burned my skin on Friday and it really has helped. The skin is not tender and feels very soft and I'm hoping I won't start peeling either - which is what you always do when you've burned your skin...

Publicerad 26.05.2013 kl. 18:42

Sola Säkert 2013

Eftersom vårvärmen nu äntligen har hittat hit och sommaren närmar sig så tycker jag det är dags att för tredje året i rad propagera för en säker sommar och användning av solskydd.
Ni hittar min lilla kampanj "Sola Säkert" som en egen kategori här på BFF (nere till höger) och där kan ni läsa om varför det är så otroligt viktigt att använda solskydd och vilka skadliga effekter solen faktiskt kan ha om vi inte skyddar oss.

Solen har många bra egenskaper: bla. ger den oss D-vitamin och gör oss piggare, gladare samtidigt som den ger vår hud en härlig solkysst färg, men det finns också mycket skadligt i solens strålar och det är DET som folk inte verkar ta på allvar.

Ljusspektrat består av synliga strålar, infraröda strålar och ultravioletta strålar (UV). UV-strålningen delas in i UVC-, UVB- och UVA-strålar.
Enkelt sett kan man säga att UVA-strålar orsakar åldrande (aging) och UVB strålar är det som man bränner sig av (burn).

Strålningsintensiteten hos UV-ljus påverkas av solens läge, tiden på dagen och året, avståndet till ekvatorn och höjden över havsytan.
Risken för att man ska brännas av UVB-strålar är särskilt hög:
- under sommarmånaderna
- mitt på dagen (har man tendens för att bränna sig så bör man hålla sig undan solen mellan 11 och 14 på dagen, eller smörja in sig med högre solskyddsfaktor)
- nära ekvatorn
- i eller nära vatten (vatten reflekterar ljus)
- på stranden (sand reflekterar ljus)

Solljuset påverkar våra kroppsfunktioner, vår dygnsrytm, vårt humör, vår känsla av välmående och vår hälsa. Det är inte konstigt att vi känner oss gladare och piggare under sommarhalvåret...
Solljus, i rätt mängd och med rätt solskydd,  är bra för huden.
Det aktiverar ämnesomsättningen, stimulerar blodcirkulationen, ger huden en hälsosam, vacker solbränna och har en positiv effekt på immunsystemet.

Den mest välkända negativa effekten av UVB-strålning är solsveda - helt enkelt att man bränner sig.
Solsveda uppstår när någon utan skydd befinner sig i solen för länge i förhållande till hudtypen, eller när någon har använt ett solskydd med för låg solskyddsfaktor.
UVA-strålning spelar en avgörande roll för hudåldrande orsakat av solen och olika former av solallergi

Olika hudtyper reagerar på olika sätt när de utsätts för sol.
En del blir bruna snabbt, andra aldrig – det beror vädligt mycket på arvsanlag.
Vissa påstår att de har sådan hudtyp som innebär att de "måste bränna sig för att bli brun" men något sånt finns inte. Man använder helt enkelt fel typ av solskydd (eller ofta inget alls) isånafall.

Det är viktigt att analysera hudtypen innan man väljer solskydd, om man inte lyckas göra det själv kan man gå till en kosmetolog eller hudspecialist eller be om råd på specialaffärer som säljer solskydd.
Att man skulle ha en hudtyp som "aldrig bränner sig" och därmed inte behöver solskydd är rent ut sagt bullshit.
Ofta är detta bara nåt som många använder som en ursäkt för att slippa använda solskydd, av ren lathet.
Att man sällan bränner sig betyder aldrig att man är immun mot hudcancer - kom ihåg det!

När du väljer solskyddsfaktor ska du utgå från hur länge du kan exponera din hud för solen utan att bli bränd.
Denna tid varierar mellan 5 och 30 minuter beroende på hudtyp och det kan vara svårt att veta exakt men regel nummer 1 är hellre för hög solskyddsfaktor än för låg.
Solskyddsfaktorn indikerar graden av skydd mot solsveda. Ju högre solskyddsfaktor man väljer, desto lägre blir mängden UVB-strålning som når huden och framkallar solsveda.

Som ett enkelt exempel kan vi säga att Lisa upplever svag solsveda efter 10 minuter i solen.
Om hon då väljer solskyddsfaktor 30 så betyder det att hon kan vistas 10x30 minuter i solen innan hon bränner sig.
Detta förutsatt att hon smörjer in sig med ett tjockt lager solkräm och varken svettas eller badar under dessa 10x30 minuter så i praktiken kanske det handlar om ett skydd på 10x20 minuter.
Detta är viktigt att komma ihåg att teorin och praktiken stämmer inte riktigt överens så välj därför alltid hellre en högre spf och smörj in dig ofta, speciellt om du badar eller svettas mycket.
Tänk också på att du kan bränna dig i vattnet, 60% av UVB- och 85% av UVA-strålningen tränger ner 50 cm under vattenytan.
Vattenresistenta solskydd minskar risken för solsveda i vattnet men ger inte lika effektivt skydd som när du är på land.

Sen är det så att även om du använder rätt solskydd men ändå ligger och steker dig i solen 7 dagar i veckan så ökar risken för hudcancer och malignt melanom - inget solskydd i världen kan skydda dig 100%-igt...

Nu till den stora skönhetsmyten, som ofta är orsaken till att många väljer att strunta i solskyddet helt och hållet:
Blir man mindre brun om man använder en högre solskyddsfaktor?

Svaret är blankt NEJ, du blir garanterat brun även om du använder en hög solskyddsfaktor, men det tar kanske lite längre tid.
Den stora fördelen med detta är att huden hinner vänja sig till solen, så att vistelsen i solen blir mindre farlig och färgen varar längre. Du slipper bränna dig och kan vistas flera dagar i solen på ett säkert sätt.

Jag kan tillägga att även om jag själv inte alltid använder solskydd (inte under kortare stunder i solen eftersom jag sällan hinner bränna mig då...) så ser jag alltid till att ha med mig en flaska de dagar då jag vet att jag kommer att vistas utomhus mycket.
För två år sen lyckades jag bränna läpparna - jag hade smörjt in precis hela kroppen förutom just läpparna - och jag kan meddela att det var inte det minsta skönt att se ut som en anka i 5-6 dagar.
Personligen använder jag oftast 20-30 spf för ansiktet och runt 10 på kroppen (men då har jag också ganska lätt för att bli solbränd). Man ska alltid ha högre skydd för den känsliga och tunna huden i ansiktet.
Vad det är för märke på solkrämen spelar mindre roll, satsa istället på att hitta en skön kräm med rätt konsistens för din hudtyp.
Ofta lönar det sig att ha en specifik solkräm för ansiktet, de är ofta inte lika feta och tjocka i konsistensen som de för kroppen och du slipper bli glansig.


Jag ska sammanfatta de viktigaste punkterna:
- Solskydd skyddar mot hudcancer och för tidigt åldrande, inte mot solbränna!
- Använd högre spf för ansiktet än för kroppen och utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar - vet du att du bränner dig lätt så ta hellre för hög spf än för låg.
- Att bränna sig är INTE snyggt, det är smärtsamt och o-hälsosamt!
- Vårsolen är VÄLDIGT stark! Glöm för guds skull inte att smörja in dig även om du bara solar ansiktet på lunchrasten - man bränner sig lättare än man tror.
- Se alltid till att smörja in dig varannan till var tredje timme och om du är på stranden och om du simmar så smörj in dig varje timme och efter varje gång du vistats i vattnet.
- Spf 30 betyder egentligen inte spf 30 - snarare spf 20. Välj därför alltid lite högre spf än du behöver.
- Barn ska ALLTID ha solskydd - alltid alltid alltid!! Deras hud är inte alls lika tålig som vuxnas och att inte smörja in dem borde klassas som barnmisshandel.

 

Så använd solskydd, jag garanterar att ni blir bruna ändå.
Ni skyddar er hud och får en frisk och hälsosam solbränna som sitter djupare och håller hela sommaren.
Hudcancer är inte coolt - använd solskydd!!

Publicerad 14.05.2013 kl. 10:34

Recension/Review: Eucerin Sunscreens and After Sun

I en knapp månad har jag använt mina solkrämer från Eucerin och även om vi inte haft superfantastiskt väder under juni månad så har det varit desto bättre väder under första delen av juli och jag har fått hårdstesta alla tre produkter.Sun Lotion Extra Light SPF30
Orden "Extra Light" har inget med solskyddsfaktorn att göra utan har helt enkelt med konsistensen på solkrämen att göra - och denna kräm är verkligen supertunn och skön i konsistensen!
För fetare hudtyper är den här verkligen GULD - den går in i huden på ett par minuter och lämnar absolut ingen kladdighet eller tunn hinna på kroppen efteråt.
Jag brukar ofta få små finnar på bröstet och ryggen av solkrämer som är lite tjockare i konsistensen men denna har inte gett mig de problemen.
Är ett stort fan av denna kräm och kommer säkerligen att köpa den igen.
Ett stort plus för den relativt höga solskyddsfaktorn som verkligen skyddar otroligt bra.
Har inte bränt mig en enda gång när jag använt denna solkräm - och jag har försökt att smörja in mig ca varannan timme de dagar som jag varit ute i solen längre perioder.


Sun Fluid Mattifying for Face SPF50
Precis som med solskyddskrämer fr kroppen är denna produkt otroligt tunn i konsistensen - jag trodde inte att solkrämer med så pass hög SPF kunde vara så tunn..!
Är mycket imponerad av denna solkräm också - den ger ett otroligt skydd med en väldigt tunn konsistens och den ger inga "breakouts" (dvs finnar) och den håller anisktet relativt matt under dagen.
Självklart svettas man om man ligger på stranden i solen så det är svårt att säga att den fungerar till 100% men jag är ändå imponerad av hur bra den mattar ner huden.
Pga den höga solskyddsfaktorn lämnar den dock en aningen vit hinna på huden, men det är också ett bra tecken på att solkrämer verkligen skyddar huden.
(Den vita hinnan försvinner såklart så fort man tvättar bort solkrämen)
Även denna solkräm kommer att köpas igen - det är jag rätt säker på!
(Ett viktigt tips är att man alltid ska skaka flskan ordentligt innan man applicerar den på huden!)


After Sun Lotion
Denna produkt har jag faktiskt använt minst under den senaste månaden, men de dagar jag märkt att huden blivit lite torr pga solen och värmen har jag smörjt in mig och märkt att den inte bara lugnar ner aningen solsvedd hud utan också återfuktar väldigt bra.
När jag brände rumpan häromveckan så smörjde jag in mig rätt ordentligt med denna produkt på kvällen och dagen efter kändes det redan mycket bättre och jag har än så länge inte sett skymten av att huden skulle flagna någonstans...
Kanske inte den mest fantastiska After Sun-produkten på marknaden men den gör jobbet och är tunn och svalkande.


Samtliga produkter finns att köpa på apoteket och kostar mellan 20 och 25 euro styck.
Translation:
For about a month I've used my sunscreen lotions from Eucerin and even if we didn't have super fantastic weather during the month of June, the weather has been a lot better during the first part of July and I have been able to really try these products out.

Sun Lotion Extra Light SPF30
The words "Extra Light" has nothing to do with the SPF, but simply the consistency of the sunscreen - and this cream is really super thin and a lovely texture!
For oilier skin types, this really is amazing - it goes into the skin in a few minutes and leaves absolutely no styckyness or residue on the body afterwards.
I often get small pimples on the chest and back from sunscreens but this has not given me those problems.
Is a big fan of this cream and will certainly buy it again.
A big plus for the relatively high sun protection factor that protects your skin amazingly well.

I did not burn once while using this sunscreen - and I tried to re-apply the sunscreen every two hours during the days that I have been out in the sun longer periods.


Sun fluid Mattifying for Face SPF50
Just as with the sunscreen for the body, this product is incredibly thin in texture - I did not think that sunscreens with such a high SPF could be so thin ..!
I'm very impressed with this sunscreen as well - it provides an outstanding protection with a very thin consistency, and it does not give me any break outs and it keeps my face rather matte during the day.
Of course, if you're sweatong while you're lying on the beach in the sun it's hard to say that it works 100% at mattifying the face, but I am still impressed by how well it does.
Because of the high sun protection factor, however, it leaves a slight cast on the skin, but it is also a good sign that the sunscreen actually protect the skin.
(The white cast disappears as soon as you wash of the sunscreen)
I'm pretty sure I will also be re-purchasing this sunscreen as well.

(An important tip is to always shake the bottle thoroughly before applying it to the skin!)


After Sun Lotion
This product, I've actually used the least in the past month, but the days I noticed that my skin was a bit dry because of the sun and heat, I used it and noticed that it not only calmed down any redness, but also moisturized my skin really well.
When I burned my butt last week, I applied this product in the evening and the day after it already  felt much better and I have so far not seen a glimpse of the skin flaking off anywhere ...
Maybe not the most amazing After Sun product on the market but it does the job.

All products are available in pharmacies and cost between 20 and 25 euros each.
Publicerad 10.07.2012 kl. 12:22

Solbränd trots solskydd - ett faktum!

Eftersom jag fortfarande får höra folk som säger att man inte blir brun om man använder solskydd så tänkte jag härmed visa sommarens första bevismaterial.

Jag använder SPF 30 på kroppen och SPF 50 i ansiktet - och ni påstår att man inte blir solbränd..?Så kan vi bara ta död på den myten en gång för alla och helt enkelt lova varandra att alltid, alltid, alltid använda solskydd på sommaren?
Snälla..?!

Translation:
I keep hearing people say that you can't  get tanned if you use sunscreen - so I thought I's present this summer's first evidence, in order to prove otherwise.

I use SPF 30 on the body and SPF 50 on my face face - and you claim that you can't get tanned..?

So can we please once and for all kill this myth and simply promise each other to always, always, always use sunscreen in the summer?
Please ..!
Publicerad 09.07.2012 kl. 22:20

det är skillnad på solbränd och sönderbränd...


Om jag hade kunnat hade jag lagt in en bild på min rumpa här.

Orsaken är att jag bränt min skinkor i solen idag.
Japp - jag smörjde in hela kroppen med SPF30 och SPF50 och vad händer - jag glömmer bort min rumpa och bränner skinkorna..!!
Det är så hysteriskt skrattretande samtidigt som det inte är det minsta roligt.
Det svider och huden är alldeles röd och jag känner mig som en riktig idiot, faktiskt...

Men även den bäste gör misstag.
Nu har jag lärt mig att aldrig glömma bort att smörja in rumpan nästa gång jag ska ligga på stranden och njuta av solen och värmen...


...och när jag var på väg hem från stranden såg jag MASSOR med illröda, brända kroppar.
Inte solbrända-  utan sönderbrända.
Glöm för guds skull inte solskyddet - på hela kroppen!!
SOLA SÄKERT!!

Publicerad 06.07.2012 kl. 21:27

Sunburn facts!

Studier visar att personer som väntar upp till 2,5 timme med att applicera mer solskydd på kroppen jämfört med 2 timmar, löper en 5 gånger så hög risk att bränna sig...

Applicera mer solskydd minst varannan timme - oftare om du simmar eller svettas mycket!
Translation:
Studies have shown that people who wait 2.5 hours to reapply sunscreen versus 2 hours have a five times greater chance of burning
Publicerad 04.07.2012 kl. 11:38

Om inte detta får er att vilja använda solskydd så vet jag inte vad jag ska göra...

Min bror skickade en länk till en artikel igår, eftersom jag uppmanat mina vänner på Facebook att smörja in sig ordentligt med solskydd eftersom det var en sån varm dag i Vasa...

Detta är ett bevis på att solens skadliga UVA-strålar (A=Ageing, minns ni..?) tar sig igenom fönsterrutor också och ännu ett bevis på hur viktigt det är att använda solskydd.

Detta är en bild på en 69-årig lastbilschaufför, han jobbade i 28 år som chaufför och bar aldrig solskydd medan han jobbade.
Vänstra sidan av hans ansikte belv alltså utsatt för solljus genom sidofönstret under 28 års tid och se vilken enorm skillnad det är på hans hud jämfört med den högra sidan..!

Hittills har man inte känt till hur pass stor del av UVA-strålarna som kan ta sig igenom en glasruta - men helt klart är ju nu att det är betydligt mer än forskarna tidigare trott...

Om inte detta får oss att inse vikten av solskydd så vet jag inte vad jag ska göra.
Hela artikeln hittar ni här.

Mer information om solens skadliga strålar och hur man skyddar sig mot hudcancer samtidigt som man får en snygg solbränna hittar ni här.Translation:
My brother sent a link to an article yesterday, because I was telling my freidns on Facebook to make sure to wear plenty of sunscreen because it was such a hot day in Vasa yesterday...

This is a proof that the sun's harmful UVA rays (A = Aging, remember ..?) can actually penetrate windows too, and yet another proof of how important it is to wear  sunscreen.

This is a picture of a 69-year-old truck driver, he worked for 28 years as a truckdriver and never wore sunscreen while he was working.
The left side of his face was thus exposed to the sunm through the side window for 28 years and you can all see what a huge difference there is in his skin compared to the right side ..!

So far it has not been known how much of the UVA rays can actually pass through a pane of glass - but clearly it is much more than scientists previously thought ...

If this doesn't make us realize the importance of sunscreen, I do not know what will...

The article can be found here.


More information about the sun's harmful rays and how to protect yourself against skin cancer while you get a nice tan can be found here.
Publicerad 19.06.2012 kl. 10:13

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!