Skönhetsmyter: Du kan detox:a din kropp

Detoxer har blivit väldigt populära under de senaste åren. "Juice-cleanses" där man fastar och bara dricker frukt/grönsaksjuicer under ett par dagar påstås ska rena kroppen på slaggprodukter. Förra året kom det dock rapporter om att detoxer och "utrensningar" av kroppen och levern med hjälp av kortare perioder av juice-fasta inte ger bättre hälsa utan främst är ett sätt för företag att sälja sina produkter. 

Nu säger inte jag att det är dåligt för kroppen att dricka juicer - det är jättebra att få i sig frukt och grönt varje dag (fast jag själv föredrar med i fast form så man inte går miste om alla fibrer!)  - däremot ska man inte tro att en 5-dagars fasta gör kroppen lika gott som hälsosam kost och motion under en längre period. Och den eventuella vikt man tappar under en juice-fasta är främst vätska, som kommer tillbaka då man börjar äta vanlig mat igen. Precis som med alla dieter.

Som vanligt finns det ingen quick fix, även om vi gärna vill tro att det gör det. 

Publicerad 05.02.2015 kl. 18:15

Anti-rynk krämer. Bluff och båg eller något som verkligen fungerar..?

Det finns många saker som påverkar hudens åldrande. Först och främst finns det inre påverkan - dvs hur vi mår inombords, om vi är stressade och genomgår en mentalt tung period i livet syns det ofta i vår hud, maten vi äter har också en enorm påverkan på vår huds tillstånd och utseende. Sedan har vi också yttre påverkan så som rökning, strålning från t.ex. datorer och solen, föroreningar i luften och förstås hur vi tar hand om vår hud genom kosmetika. 

Det finns många teorier och åsikter om huruvida anti-rynk krämer och produkter verkligen hjälper och eftersom Maria ställde en fråga om det här tänkte jag dela med mig av mina tankar och kunskaper om detta.
Sen är det, som vanligt, upp till var och en att avgöra hur man ställer sig till denna information.


Tretinoin - det enda verksamma ämnet mot rynkor
Vitamin A-syra (icke att förväxla med Vitamin A) eller Tretinoin är ett läkemedel som används för att behandla acne och solskadad hud, det är också ett av de få ämnen som verkligen har bevisad effekt mot rynkor och ålderstecken, som inte bara fungerar förebyggande utan som faktiskt har förmåga att "ta bort" rynkor. Ämnet klarar nämligen av att penetrera djupt ner,  i underhuden och effekten är kliniskt dokumenterad i ett stort antal studier. Tretinoin är dock ett registrerat läkemedel och är inte tillåtet i kosmetika inom EU. För att få använda krämer med Vitamin A-syra eller Tretinoid krävs ett recept, frän läkare. Det som däremot kan köpas på vissa apotek, utan recept, är Tretinoin-kräm under namnet "Retin-A" eller "Renova" men det har inte samma verksamma ämnen (samma mängd) och därmed inte heller samma effekt som läkemdelet Tretinoin.


Inom kosmetika används ofta "Retinol" (eller varianter på detta) som ingrediens och sägs då vara en anti-ageing komponent. Retinol = Vitamin A.
Skillnaden mellan Vitamin A och Vitamin A syra är att de inte har samma effekt, samma förmåga att tränga djupt ner i huden och hudens förmåga att ta upp just Vitamin A varierar även från person till person, vilket leder till att man inte kan påstå att Vitamin A har samma effekt på alla.


Av detta kan man konstatera, att oberoende vad du använder för kräm och hur många olika anti-ageing komplex som denna kräm påstås innehålla - så kan du inte ta bort rynkor och fina linjer som redan uppkommit. Du kan däremot, genom att mjuka upp/strama upp huden med hjälp av krämer och därmed minska intrycket av dem. Det här är en mycket viktig sak att komma ihåg och något jag försöker att förmedla till mina klienter.
Har man redan fått rynkor så är det snudd på omöjligt att bli av med dem, då gäller det bara att försöka förebygga och motverka att fler uppstår - för det är möjligt!


Faktorer som påverkar att huden åldras i förtid
Att huden åldras i förtid beror ofta på ett eller flera av följande:
- För mycket solexponering
- Rökning eller i övrigt ohälsosam livsstil (droger, dåliga matvanor etc)
- Stress/föroreningar i luften


Det finns dock ett par väldigt enkla steg man kan ta för att förebygga dessa:
1. Använd ALLTID solskydd!
Ni vet hur mycket jag predikar om det här varje sommar - solskydd är din bästa vän, tro mig!!
2. Fimpa! Rör på dig! Ät mycket bär, frukt och grönt och rätt sorts fetter! 
3. Använd alltid en kräm med SPF om du sitter mycket framför datorn och använd gärna en kräm med mycket anti-oxidanter som skyddar mot fria radikaler som finns i luften.

 

Sen finns det såklart alltid den genetiska faktorn - jag har tidigare talat om de som vunnit högsta vinst i det genetiska lotteriet och ja, livet är orättvist. Det finns de som får rynkor väldigt sent i livet och det finns de som får rynkor innan de ens hunnit fylla 30 och oavsett hur väl eller "o-väl" de personerna lever så finns det genetiska biten alltid med i spelet och spelar en viss roll.

(Snälla, gå inte på såna här reklamer... Det är bara Photoshop som klarar av såna här saker!)

 

Summering
Om jag ska summera och ge svar på frågan, så anser jag att JA, anti-rynk krämer fungerar men man måste använda dem i förebyggande syfte och de måste kombineras med andra förebyggande åtgärder!

Om jag skulle ge mina bästa tips för den som aktivt vill börja skydda sin hud mot för tidigt åldrande så skulle de vara:
1. Återigen - högt solskydd på sommaren och alltid SPF i dagkrämen vintertid!
2. Återfukta huden ordentligt - generellt sett är det så att de med torr hud får rynkor tidigare än de med fet hud! Och känner du för att prova en kräm som innehåller Retinal (Vitamin A) eller nån annan kräm som påstås ska hjälpa mot rynkor, så är det absolut inget som skadar huden! Som sagt - att förebygga är aldrig dåligt!
3. Ta hand om din hud, inifrån och ut. Spelar ingen roll om du smörjer in dig med en 500 euros anti-rynk kräm om du lever på hamburgare och chips!
4. Satsa på att få i dig anti-oxidanter varje dag, antingen genom att äta färgglada grönsaker och bär eller genom en bra hudkräm som ger dig anti-oxidanter (jag rekommenderar själv Biotherm's Skin-Ergetic serie vintertid, den är fantastisk!)

 

Hoppas att detta besvarade en del av funderingarna kring detta. Jag är som bekant inte utbildad kosmetolog och kan inte den exakta vetenskapen bakom sånt här, men jag vet ändå så pass mycket om det att jag inte går på alla påståenden om mirakel-krämer och bisarra ingredienser som ska ta bort alla rynkor på en månad.
Använd sunt förnuft - det kommer man ganska långt med...


...ja och så solskydd då. Glöm för allt i världen inte solskyddet!

Publicerad 02.12.2014 kl. 18:00

Skönhetsmyter efterlyses!

Hörni, jag tycker det är dags att blåsa liv i kategorin "Skönhetsmyter" som jag skrev flitigt om för ett par år sen - men jag behöver er hjälp!

Jag har redan behandlat ämnen så som huruvida smink är bra eller dåligt för huden, om man kan få bort celluliter med hjälp av krämer, om mineralsmink är "bättre" än smink utan mineraler och självklart alla sorts myter kring solskydd.
Men jag behöver er hjälp för att gå vidare med den här kategorin. Vilka sorts myter har ni hört och vad vill ni få svar på?

Vissa saker är så självklara för mig som jobbat med det här i snart 7 år så därför vill jag att ni kommer med förslag så ska vi se om vi inte kan ta död på en myt eller två - eller varför inte bekräfta dem..?


 

Publicerad 01.12.2014 kl. 18:24

Skönhetsmyter!

Skönhetsmyt: Om det ploppar upp en oväntad finne så kan du bli av med den genom att applicera tandkräm på den och låta det ligga över natten.

En väldigt populär skönhetsmyt speciellt bland unga och ja, jag ska erkänna en sak - även jag gick på det här när jag var tonåring och sov ofta med tandkrämsfläckar i ansiktet.
Visserligen innehåller tandkräm ingreienser som kan torka ut huden men det är inget som kommer att kunna ta bort finnar.

Satsa istället på att rengöra ansiktet ordentligt på kvällen, glöm inte bort ansiktsvattnet och om du vill så kan du lägga en "spot treatment" på finnen och låta det verka över natten.
Det är betydligt större sannolihet att den lyckas ta bort finnen än att tandkrämen gör det..!
(Effektiva Spot treatments hittar du bl.a. hos Nivea, Lumene NC, Peter Thomas Roth och Clinique)






Translation:
Beautymyth: If you get a spot/pimple you can easily get rid of it overnight by applying toothpaste on it before going to bed.

A very popular myth especially amongst teenagers and yes I admit it - even I feel for this myth as a youngster and woke up with toothpaste stains on my face.
Toothpaste does contain ingrediants that will dry out the skin but it won't get rid of any spots.

Instead, make sure you cleanse your face properly before bedtime, don't forget the toner and if you want you can use a "spot treatment" on the specific area.
There's a much greater chance that the spot treatment will manage to remove the spot than the toothpaste doing so....
(Effective Spot treatments can be found at i.e. Nivea, Lumene NC, Peter Thomas Roth and Clinique)
Publicerad 10.01.2012 kl. 00:01

Skönhetsmyter / Beautymyths

Skönhetsmyt: Man kan reparerna skadade/kluvna hårtoppar

Många hårprodukter vill få oss att tro att slitna hårtoppar som klyvts kan repareras och på nåt sätt "växa ihop" igen.
Detta är bullshit och fysiskt omöjligt.

Det dessa produkter kan göra är att göra håret mjukt och följsamt och därmed ge känslan och få det att se ut som ett håret blivit reparerat.
Den enda lösningen för slitna hårtoppar är ändå att klippa av dem.





Translation:

Beautymyth: If you have split ends, using a repairing hairproduct can make it grow back together again

A lot of companies want us to believe this, but it is pure and simple bullshit.
It is a physical impossibility,
What these products can do is make the hair soft and non frizzy and give you the feeling and illusion of your split ends having healed up, but the only salvation for split ends is simply to cut the hair.
Publicerad 23.09.2011 kl. 23:01

Skönhetsmyter

Nathalie påminde mig om att det var länge sedan jag körde mina inlägg om "Skönhetsmyter" och det är helt enkelt på grund av att jag inte kunnat komma på fler myter som jag kunde avliva.
Men jag vet att ni säkert sitter inne på massa myter som ni vill jag ska ta upp - lämna i såfall en kommentar!


Skönhetsmyt: När man är över 40 ska man inte ha skimrig ögonskugga

Den här myten grundar sig på det faktum att skimrig ögonskugga framhäver rynkor och lös hud - vilket man ofta får på och runt ögonlocken när man blir äldre.
Det betyder inte att man inte kan använda skimrig ögonskugga, men däremot bör man använda det på ett lite annat sätt och använda lite andra tekniker.

Matt ögonskugga är bäst om man vill ha en så natulig ögonmakeup som möjligt när man är äldre, sen kan man komplettera med en skimrig ögonskugga på rätt ställen - och som en accent.

(Man kan ju också ha lös hud på ögonlocket även som ung och då gäller samma regler - om man vill ha ett så naturligt resultat som möjligt.
Självklart ska man använda exakt de skuggor man vill och trivs med, oavsett textur - men är det ett naturligt slutresultat man vill ha så är matta skuggor bäst)





Translation:
Nathalie reminded me that it was a long time since I did my post on 'Beauty Myths" and it's simply because I could not think of more myths that I could kill.
But I  am sure you guys have some myths that you want me to talk about - just leave me a comment!


Beautymyth: When you're over 40 years old you should not wear shimmer eye shadow

This myth is based on the fact that shimmer eye shadow emphasizes wrinkles andloose skin - which often appears on and around the eyelids when you get older.
It does not mean you can't use shimmery eye shadow, but you should use it in a slightly different way and use some other techniques when applying it.

Matte eye shadow is best if you want a natural eye makeup as possible, and then you can add an iridescent or shimmery eyeshadow in the right places - as an accent.

(You can also have loose skin on the eyelid as a young person and if so the same rules apply - that is if you want the most natural results possible.
Of course, you should use exactly the eyeshadows you want and enjoy, regardless of texture - but if it is a natural end result you want, then matte shadows are thebest)
Publicerad 20.09.2011 kl. 00:03

Skönhetsmyter / Beautymyths

Skönhetsmyt: Du kan minska storleken på porerna i ditt ansikte.

Detta är tyvärr inte sant, porerna är den storlek de själva bestämt sig för att vara - ofta beroende på hudtyp. Fet hud innebär oftast större porer, eftersom man har större produktion av sebum.
Däremot kan du få porerna att se mindre ut, med hjälp av primers eller krämer som "fyller ut" porerna.






Translation:
Beautymyth: You can shrink the size of your pores.

Sadly, this isn't true, your pores are the size they decided to be - often depending on your skin type. Oily skin usually means larger pores, because it means you have a greater production of sebum.
However, you can make your pores look and appear smaller, using primers or serums/creams that "fill" in the pores.
Publicerad 11.07.2011 kl. 22:21

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Att sola solarium i början av sommaren gör att du inte bränner dig lika lätt i den vanliga solen.

Förhoppningsvis vet ni alla vid det här laget att det är värre för huden att sola solarium än att sola i den riktiga solen.
I solarium får din hud inga vitaminer, de konstgjorda "solstrålarna" innehåller främst UVA-strålar (dvs de som gör att du åldras i förtid) och endast en liten del UVB-strålar (de som gör att du blir brun).
Därför håller en solarie-bränna inte lika bra som när du solar ute.
UVA-strålarna är dessutom 3-4 ggr starkare i solarium än i solen - vilket innebär att du utsätter din hud för 3-4 ggr mer av det som gör att du får rynkor.

Solarie-bränna ger inget skydd mot solsveda.
Som jag tidigare har sagt - ingen av oss har eller kan få ett inbyggt skydd mot cancer-framkallande UV-strålar.
Det enda som skyddar din hud mot att brännas eller åldras i förtid är solskydd, med rätt SPF anpassat för din hudtyp.




Translation:
Beautymyth: Getting a tan through using a tanning-bed at the beginning of summermeans that you do not burn as easily in the real sun later on.

Hopefully you all know by now that it is worse for the skin to tan using a sunbedthan sunbathing in the real sun.
The solarium can not give your skin vitamins, the artificial "sunrays" contain mainlyUVA rays (ie those that make you age prematurely) and only a small part UVB rays(the ones that make you become tanned).
That is why a solarium-tan doesn't last as good as a tan produced by being outside.
UVA rays are also 3-4 times stronger in the solarium than in the sun - which meansthat you expose your skin 3-4 times more of the things that gives you wrinkles.

Getting a tan from a solarium does not protect against sunburn.
As I have said before - none of us have a built-in protection against the UV rays that cause cancer.
The only thing that protects your skin from burning or prematurely aging is sun block, with the right SPF customized for your skin type.
Publicerad 30.05.2011 kl. 23:11

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Om du har rosa underton i huden ska du använda en foundation med gula underton för att balansera ut det rosa - och tvärtom.

Det här är en väldigt vanlig skönhetsmyt och jag ska erkänna att jag hört flera som jobbar med smink och skönhet som påstår att detta är det rätta sättet att välja foundation.
Så är det dock inte.
Du ska alltid välja foundation enligt din egen huds underton för att matcha den perfekt.
Om du har gul underton i huden och väljer en rosa-tonad foundation kommer din hud att se grå och blaskig ut - samma sak om du har rosa underton och väljer en foundation med gul underton.
OK, på sätt och vis balanserar färgerna ut varandra - men som sagt blir resultatet bara att du ser grå ut!

Att kunna avgöra om man har gul eller rosa underton är inte alltid helt enkelt och det finns de som är "neutrala" i hudtonen och kan ha både-och, även om det är rätt ovanligt.
Om du inte vet om du har gul eller rosa underton så ta hjälp av personal i en välsorterad kosmetik-affär och be dem hjälpa dig.
Annars finns det ett gammalt trick som säger att om man klär bäst i silversmycken så har man rosa underton och om man klär bäst i guldsmycken så har man gul underton - men det är inget jag rekommenderar att man baserar valet av foundation på...

(Nåt som också är värt att nämnas är att foundations aldrig/sällan är numrerade efter mörkhetsgrad.
Dvs om du har tio foundations med nummer mellan 1-10 så betyder det inte att 1:an är ljusast, sen kommer 2:an, 3:an osv... Utan bland dessa 10 så finns nyans-skillnader, dvs rosa och gula undertonsskillnader.
1-3 kan vara med rosa underton, 4-6 kan vara med gula - så i princip kan 5:an vara ljusare än 3:an, det är nyansskillnaderna och undertonerna som avgör.

Hoppas ni förstår vad jag menar, det är viktigt att komma ihåg att om man exempelvis testat nummer 4 och den är för ljus - att man då inte bara grabbar 5:an och tror att den automatiskt är mörkare.
Prova alltid foundationen i ansiktet eller på halsen innan du köper och be om hjälp av personal om du är osäker på din hudton och vad som passar dig!)





Translation:

Beauty myth: If you have pink undertones to your skin, use a foundation with yellow undertones to balance out the pink - and vice versa.

This is a very common beauty myth and I'll admit that I have heard a lot of people who work with makeup and beauty that claim that this is the correct way to choose the shade of your foundation.

This is however not the case.
You should always opt for a foundation that matcheyour skin's undertone perfectly.
If you have yellow undertones in your skin and choose a pink-toned foundation, your skin will look gray and washed out - same thing if you have a pink undertone and choose a foundation with yellow undertones.

OK, in a sense, the colours balances each other out - but as I said, the result is just that you will end up looking gray!

To determine if you have yellow or pink undertone is not always easy and there are actually those who are "neutral" in their skintone and can use both, although it is quite unusual.
If you do not know if you have yellow or pink undertone enlist the help of staff in a  cosmetics store and ask them to help you.

There is an old trick where you decide that if you look better in silver jewelry - you have pink undertones and if you look the best in gold jewelry then you have yellow undertones - but I do not recommend basing the choice of makeup on this...

(Something that is also worth mentioning is that the foundations never / rarely are numbered according to its translucency.
I.e., if you have ten foundations with numbers between 1-10 it does not mean that number 1 is the lightest, the 2nd is a bit darker, 3rd one a bit more, etc ...
But within these 10 foundation there are pink and yellow differences.
Numbers 1-3 may have pink undertone, 4-6 may have yellow - so basically number 5 could be lighter than number 3.
It's the differences in undertones that you need to watch out for.

Hope you understand what I mean, it is important to remember that if you for example tested number 4 and it is too light for you - do not just grab number 5 and think that it automatically is darker.

Always test your foundation on the face or neck before you buy it and ask for help from the staff if you are unsure about your skin tone and what is right for you!)
Publicerad 17.05.2011 kl. 23:11

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Att tvätta håret i kallt vatten gör håret glansigare och friskare

Jag vet inte hur många av er som hört detta men jag har gjort det och faktiskt testat och trott att det är sant - men tydligen är det inte så.
Det är möjligt att håret känns och ser glansigt ut ett tag men det är inget som håller i sig och håret blir inte friskare av iskallt vatten.
Det som däremot kan hjälpa ditt hår att bli starkare och friskare är att äta mycket proteiner och omega 3, samt att använda ett djuprengörande schampo en gång i veckan och alltid använda balsam varje gång du tvättar håret..





Translation:

Beauty-myth: Rinsing with cold water will make your hair shiny

I don't now about you, but I've actually tried this and thought that it was true but apparently it isn't.

Cold water doesn't affect the hair cuticle, your hair might look a bit shinier but only briefly and it won't get any healthier.
Keep your hair shiny by eating protein-rich foods, working omega fatty acids into your diet, using a clarifying shampoo once a week and applying a nourishing conditioner every time you wash.
Publicerad 28.04.2011 kl. 10:38

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Man kan bli av med celluliter med hjälp av krämer

Åh, om det ändå vore så..!!
Tyvärr kan inte en kräm ta bort eller lösa upp fettceller - vilket celluliter är.
Inget kan permanent ta bort celluliter - inte ens fettsugning!
Ofta är det genetiskt betingat om man får eller inte får celluliter - om din mamma har dem kan du alltså räkna med att det är stor chans att du också får dem också.
Oberoende om man är överviktig eller smal som en sticka så kan man få celluliter,  det har alltså inget med vikten att göra - däremot kan du förebygga celluliter genom att träna och äta hälsosamt.

Det man däremot kan göra är att få dem att bli mindre framträdande och bli av med den s.k. apelsinhuden - groparna som uppstår i huden.
Många säger att torrborstning av huden hjälper att mjuka upp huden och göra celluliter mindre synliga, andra får hjälp av slimmande krämer som innehåller coffein och "tightar till" huden - men det kan aldrig få bort celluliter 100 %-igt.
Solbränna eller ett lager BUS brukar också dölja celluliter en aning.





Translate:

Beautymyth: You can get rid of cellulite by using creams

Oh, if only this was the case ..!
Unfortunately, no cream can remove or dissolve fat cells - which is what cellulite is.
Nothing can permanenty remove cellulite - not even liposuction!
It is often genetically determined if you do or do not have cellulite - if your mother has them, it is a good chance you will get them as well.
Regardless if you are overweight or skinny as a stick you can get cellulite, it has nothing to do with weight - but you can prevent cellulite by working out and eating healthy.

What you can do is to make the cellulite less obvious bu softening the skin and get rid of the so-called orange skin.
Many people say that dry brushing the skin helps to soften the skin and make cellulite less visible, others are helped by slimming creams that contain caffeine and tighten the skin but it will never be able to remove cellulite completely.
A healthy suntan or a fake tan also tend to hide cellulite slightly.
Publicerad 26.04.2011 kl. 21:01

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: När man applicerar parfym ska man spraya doften på handlederna och sedan gnugga dem mot varandra

Såhär gör de flesta av oss men det är faktiskt helt fel att göra så.
När man gnuggar doften så förstör man oljorna som finns i den och då ändras doften - den kommer dessutom inte att hålla lika länge på huden.
Istället ska du spraya doften framför dig och sedan "gå igenom" doftmolnet alternativt spraya den på kroppen och låta den torka av sig själv.




Translation:

Beautymyth: When applying perfume you should spray the scent on your wrists andthen rub them against each other

This is how most of us but it is actually very wrong to do so.
When you rub the fragrance you actually destroy the oils contained in it, and you change the character of the scent - it will also not last as long on the skin.
Instead, you should spray the scent in front of you and then "walk through" the mist or spray it on your body and let it dry by itself.
Publicerad 21.04.2011 kl. 18:37

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Man kan använda sin dag- eller nattkräm runt ögonen också - man behöver ingen skild ögonkräm

Jag blir nästan lite upprörd då jag hör folk säga så, för det stämmer verkligen inte och jag ska förklara varför:

Huden runt ögonen är mycket tunnare än i resten av ansiktet (det är delvis därför de första rynkorna visar sig just runt ögonen) och behöver därför lite extra tillsyn.
Huden runt ögonen klarar oftast inte av de ganska så feta krämerna som vi använder i ansiktet - ett tydligt tecken på detta är när små milier (fettkristallet) dyker upp runt ögonen - de kan till och med ploppa upp på franraden och tårkanalerna.


De är helt ofarliga och försvinner ofta av sig själva men de kan vara smärtsamma om de dyker upp nära ögat och ligger och irriterar.
Många tror ofta att milier är finnar men det är det alltså inte.
Man kan ta bort milier, men jag skulle inte rekommendera att man gör det själv - gå till en hudterapeut eller dermatolog om du inte vet hur man ska göra.
Jag fick ofta milier när jag var yngre men sen jag började använda ögonkräm, för  7-8 år sen, har jag inte haft en enda.

Dessutom kan inte vanlig dag/nattkräm ta bort svullnad eller mörka ringar under ögonen på samma sätt som en riktig ögonkräm kan.
Ögonkrämer är alltså en helt annan typ av produkt och absolut inte likvärdig eller utbytbar mot dag/nattkräm.



Translation:
 
Beautymyth: You don't haveto use a seperate eyecream - you can use your day/nightcream around the eyes just as well

I almost get a bit upset when I hear people say this, because it is really not the case and I'll explain why:


The skin around the eyes is so much thinner than the rest of the face (this is partly why the first wrinkles appear around the eyes) and therefore need a little extra care.
The skin around the eyes cannot handle the heavy creams that we use on the face - a clear sign of this is when milia appears around the eyes - they can even appear on the lash line and on the tear ducts.

They are completely harmless and often disappear by themselves but they can be painful if they appear near the eye where they can irritate the eye.
Many people often think that milia are pimples but this is not the case.
You can remove milia, but I would not recommend doing it yourself - go to an esthetician or dermatologist if you don't know how to do it yourself.
I often had milia when I was younger but since I started using eye cream, about 7-8 years ago, I have not had a single one.

In addition, no day / night cream can remove swelling and dark circles under the eyes the same way as a real eye cream can.
Eye creams are an entirely different type of product, and certainly not comparable with day / night cream.
Publicerad 20.04.2011 kl. 20:00

Skönhetsmyter.

Skönhetsmyt: Håret växer snabbare om man klipper det ofta

Det låter ju rätt ologiskt, om man tänker efter...
Håret växer ju från rötterna - inte i topparna - och hur skulle rötterna kunna veta om håret klipps av eller inte?
Nej, detta är en stor fet myt.
Däremot kan det kännas som om håret växer snabbare, eftersom håret blir friskare av att bli av med torra och slitna hårtoppar.
Den enda gång håret kan börja växa snabbare är under graviditet - då kroppen producerar extra mycket hormoner.



Translation:

Beautymyth: If you cut your hair regularly the hair will start to grow faster

If you think about it, it really doesn't make any sense...
The hair grows from the roots, right? So how would the roots know if the ends are being cut off?
No, this is one big fat myth.
It might feel like the hair grows faster after a hairvut because you get rid of dry and split ends - but it really doesn't.
The only time the hair might grow faster is during pregnancy - because the body produces more hormones.
Publicerad 18.04.2011 kl. 14:16

Skönhetsmyter

Skönhetsmyt: Om man använder mycket läppbalsam/cerat blir huden till sist beroende och slutar tillverka det egna fettet och läpparna blir ännu mer torra än innan.

Sebum (talg/fett) är hudens egna mirakelprodukt och den gör både huden mjuk och töjbar samt skyddar kroppen mot bakterier. Sebum har dessutom lågt PH-värde (surt) som bakterier inte trivs i och skyddar därmed hela kroppen.

Produktionen av sebum är mer eller mindre omöjlig att påverka., förutom om man torkar ut huden genom till exempel produkter med alkohol som faktiskt ökar produktionen av sebum för att kompensera alkoholens uttorkande och fettlösande effekt.
Resultatet av detta blir en hud som är både torr och flottig och som vi kallar "yttorrhet."
Produktionen av sebum är hormonellt betingat. Tonåringar får ökad produktion, män har högre produktion än kvinnor och produktionen avtar ofta med åldern.

Man påverkar inte sebumproduktionen genom att till exempel använda en bodylotion - huden kan inte bli beroende av hudkrämer, liksom att läppar inte kan bli beroende av cerat.
Däremot kan man vänja sig vid känslan av att ha en mjuk och återfuktad hud. Det betyder dock inte att huden har blivit beroende av krämenhudkräm.
Dessutom har läpparna ingen egen sebumproduktion alls så det är verkligen fritt fram att använda cerat  - du kan omöjligt bli "beroende" av det.





Translation:

Beautymyth: If you use a lot of  lip balm the skin will ultimately become dependent on it and stop producing its own fat and your lips will become even more dry than before.

Sebum (tallow / fat) is the skin's own miracle-product and it makes the skin soft and elastic, and protects the body against bacteria. Sebum is also low pH (acid) that bacteria do not thrive in and thus it protects the entire body.

The production of sebum is more or less impossible to affect. except if it dries out because of products with alcohol - which actually increases the production of sebum to compensate for the alcohol dehydration and lipid effects.
The result is a skin that is both dry and greasy.

The production of sebum is hormonally based. Teenagers may have increased production, women have higher output than men, and production often declines with age.
You can not affect sebum production, for example by using a body lotion - skin can not become addicted to creams, just like the lips can not become addicted to lip balm.
You can however get used to the feeling of having a soft, moisturised skin.
This does not mean that the skin has become "addicted" to moisturizers.

In addition, the lips do not have their own sebum production so you can use as malm as you like - you can not possibly become "addicted " to it.



Publicerad 15.04.2011 kl. 10:25

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!