Skönhetsvärldens ABC

Jag tänkte i detta inlägg samla alla sorters skönhetsrelaterade ord och uttryck, benämningar och produkttyper - så att ni läsare kan gå in och läsa mer om ord som "primer", "BB-kräm" och "lipstain" och vad de egentligen betyder.
Ni får också väldigt komma med förslag i kommentarsfältet - och jag kommer kontinuerligt att fylla i listan vartefter jag kommer på flera saker som kan intressera er.

Listan kommer alltså att fyllas på hela tiden så kika gärna in här med jämna mellanrum!

 

Antioxidanter
Antioxidanter skyddar huden mot fria radikaler och finns därför ofta i skönhetskrämer - deras uppgift är att fånga upp fria radikaler, som i sin tur kan påskynda hudens åldrande, och hindra dem från att penetrera huden. C-vitamin är en stark antioxidant och det finns i många krämer - Vitamin C är också involverat i bildningen av kollagen.
En del studier tyder också på att vitamin C och E skyddar huden mot skador som orsakas av solljus.


BB-kräm
De ursprungliga BB-krämerna (Blemish Balms) skapades i Tyskland, då folk som undergått skönhetsoperationer behövde någon sorts kräm som skyddade huden mot solen, hjälpte till att bleka ärr och samtidigt täckte som en foundation.
De blev väldigt populära i Asien då de hade "blekande" egenskaper. Den västerländska varianten av BB-krämer (Beauty Balms) kommer i många olika versioner, men det som kännetecknar en bra BB-kräm är att den bör innehålla SPF på minst 30 och ha relativt hög täckningsgrad.
Många västerländska BB-krämer är dock inte mera än tonade dagkrämer, som fått nytt namn.

CC-kräm
CC står för Colour Correcting och är något mittemellan en tonad dagkräm och en foundation. En CC-kräm innehåller (oftast) antingen gröna eller lila pigment, för att jämna ut och balansera ut röda eller gåaktiga toner i huden.

Concealer
En produkt som ska hjälpa till att täcka t.ex. mörka ringar under ögonen, röda partier i ansiktet, finnar etc och som i regel inte skall användas i hela ansiktet utan endast på de ställen som kräver högre täckningsgrad.
Själv rekommenderar jag att applicera concealer efter foundation, eftersom foundation ofta ger en viss täckningsgrad och man då inte behöver använda lika mycket concealer.

Contouring ("konturering")
"Contouring" innebär att man skapar konturer och kontraster i ansiktet med hjälp av ett mörkare puder - en bronzer eller ett ansiktspuder som är 3-4 nyanser mörkare än ens hudton).
Detta gör man för att skapa djup i ansiktet och framhäva kindben, haka eller näsa.

Dermatologi
Läran om huden (och dess tillstånd/sjukdomar)

Duo-fiber borste
En borste som innehåller både syntetiska och äkta hår. Används bl.a. till foundation eller andra krämprodukter men funkar i princip till alla sorts produkter (beroende på storlek)

E

Fibermascara
En fibermascara innehåller små små fibrer som lägger sig ovanpå ögonfransarna och ger ett längre och tjockare intryck.
Fibermascaror rekommenderas inte till linsbärare eftersom fibrerna kan fälla och hamna i ögat, bakom linsen och orsaka irritation.
(Däremot känner jag måste linsbärare som använder fibermascaror utan problem så det är upp till en själv att bestämma om man vill testa eller inte)

G

H

I

J


Kollagen
Kollagen är ett fiberrikt protein som bildar en bindväv som ger huden stöd. Det är ett proteinämne som är som ett lim som binder samman hud och vävnad och hjälper till att bibehålla dess struktur och ger huden ett ungdomligt utseende.
Med åren bryts kollagenet ner och huden förlorar sin elasticitet och spänst. Man kan då genom olika behandlingar och produkter stimulera kollagenet så att huden återfår sin spänst igen och på så sätt reducera fina linjer.
Man kan inte stoppa hudens åldrande och kollagenet kommer hela tiden att avta. Yttre faktorer kan påverka hudens kollagenbildning, till exempel fria radikaler som flyger i luften (föroreningar, cigarettrök etc) och de kan på sikt ge en nedbrytning av protein och kollagen.

Lipstain
En läpprodukt som "färgar/lämnar färgfläckar" på läpparna:
Är skirare än ett läppstift och har inte samma glans som läppglans.

M

N

O

Primer
En primer används för att dels få smink att hålla bättre under dagens lopp, men också för att jämna ut hudens struktur - om man exempelvis har grova porer eller ärr som man vill försöka dölja.
Det finns speciella primers för olika hudtyper (många innehåller silikon, som hjälper till att "fylla ut" ojämnheter) men också primers för att hålla ögonskuggor på plats.
Primers för ögonskuggor är också jätteviktigt att använda om man vill ha mer intesitet i skuggornas färg och undvika att skuggorna lägger sig i vecken på ögonlocket.

Q
R


Serum
En koncentrerad vätska som ofta innehåller mer aktiva ingredienser än motsvarande kräm men inte innehåller lika mycket fukt.
Att använda serum tillsammans med fuktighetskärm är inget måste utan beroe helt på hudtyp och behov men vill man ha största möjliga effekt av de aktiva ingredienserna (förutsatt att serum och kräm är av samma typ) ska de användas tillsammans

T
U
V
X
Y
Z
 

Publicerad 21.01.2014 kl. 21:23

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!