Läs-tips om ortorexi

Förra våren gjorde jag en intervju om min ortorexi och skrev också en del om detta här på BFF (om ni går in under kategorin Hälsa/Träning hittar ni alla de inläggen). Eftersom min ätstörning är något som finns med mig hela tiden, och har gjort så i många år nu, skulle jag lätt kunna skriva mer om det men jag känner att jag inte riktigt vill ge den det utrymmet.
Dels för att det fortfarande finns massa okunskap kring ortorexi och att det av många avfärdas som ett "i-lands problem" - och jag vill helt enkelt inte behöva sitta och skriva massa försvarstal inför människor som är inställda på att missförstå - men också för att jag upplever att det är enormt svårt att sätta ord på känslorna och tankarna man har som ortorektiker. Det är ibland en sån enorm dubbelmoral i mitt beteende och tankemönster, att jag knappt förstår logiken i det själv så jag förstår om ingen annan gör det...  Plus att det alltid finns den där förbannade "trigger"-aspekten.


Därför vill jag rekommendera Lisa Jisei's blogg, bok och inte minst intervju med podcasten Värvet (inspelad för 3 år sen, men ändå.)
Då jag lyssnade på hennes intervju kände jag att någon för första gången kunde förklara tankar som funnits och ännu finns i mitt huvud. Ortorexi är en sjukdom som tar enormt mycket energi såväl mentalt som fysiskt och handlar inte bara om att man "tränar llte för mycket." Man är väldigt ångestdriven som ortorektiker och aldrig, aldrig nånsin nöjd.
Iallafall - lyssna på intervjun, den är helt fantastisk. Sen ska ni läsa boken.

Själv har jag haft gymkort över sommaren, vilket resulterat i att jag nog tränat kanske liiite för mycket. Men jag kan också säga att jag varit väldigt glad över min träning och över att ha sett hur pass bra min trasiga rygg ändå klarat tyngre pass. Det bådar gott inför framtiden. Och jag har också under sommaren njutit av väldigt mycket god mat och kanske lite för mycket vin (om det finns nåt sånt) så jag vill påstå att en viss balans ändå uppnåtts.

Jag har planer på att skaffa gymkort i Åbo också - så om nån läsare i trakten har tips på prisvärt och bra gym (är främst intresserad av ett gym med bra utbud av maskiner, inte ledda pass) så lämna gärna en kommentar!

 

Publicerad 22.08.2016 kl. 19:40

Träna - för ditt mentala välmående! (+ bra benövning + gympaläraren)

Bristen på "dagens makeup"-inlägg beror helt och hållet på att jag totalt gått in i min Gradu-grotta. När jag inte är på jobbet eller på universitetet så ägnar jag all ledig tid åt att skriva, för om mindre än en månad är det dags för opponering.

Dock ger jag mig själv välförtjänta pauser varje dag och ser till att gå till gymmet  - det är det enda som hindrar mig från att inte bli totalt knäpp just nu...
Jag kan inte poängtera nog hur viktigt det är med fysisk träning för det mentala välmåendet. Det handlar om så mycket mer än bara att träna för utseendets skull - för mig är träningen ett sätt att pausa, slippa tänka på alla måsten och krav och bara få svettas och få utlopp för livets frustrationer - rent fysiskt.
Idag drog jag av ett sjuhelvetes ben-pass. Herregud vilken svettpöl jag var efteråt! Och gud vad skönt det var!
 

Ni vet ju att jag gillar att tipsa om övningar så här kommer en riktigt bra övning för framsida lår (även baksida lår och rumpa). Kom ihåg bara att hålla överkroppen helt rak - det handlar inte om hur långt bakåt du lutar utan om att du hela tiden ska kunna hålla kroppen rak. Börja utan vikt om det känns bäst - för om du börjar svanka så kan du skada ryggen. Få in bra teknik först - addera vikter sen, kom ihåg det!

P.S.
Ni såg väl Gympaläraren på SVT igår? Om inte så se den på SVT Play. Hur kan man inte älska Kalle..?

Publicerad 09.03.2016 kl. 19:41

Dagens träningstips!

Idag vill jag tipsa er om en brutal ben-övning som man kan utföra hemma lika väl som på gymmet. Man kan göra den helt utan vikter, addera fria vikter eller göra som jag gjorde igår och utföra den i Smith-maskinen.
Oavsett så kommer det att bränna rejält, tro mig...

(Märkte dock att den här bilden jag hittade på Pinterest är lite missvisande, då en bild är tagen med vikten på vänster ben och den andra med vikten på höger ben - men ni fattar poängen...)

Viktigt att tänka på är att ha det främre benet tillräckligt långt fram och försöka hålla 90-gradig vinkel i det främre knät då man stiger bakåt. Kom ihåg att faktiskt lyfta knät mot bröstet också - så att det inte blir nåt halvdant...
(Jag gjorde 4 sets med 10-12 repetitioner per set, för den som är intresserad)


Jag har så förbannat ont i rumpa och baksida lår idag... Kan inte ens böja mig ner för att knyta skorna utan att det känns som att rumpan ska ramla av. Skönt men jobbigt, ni vet.
 

Vill ni ha ett bra låttips inför tung träning så ska ni lyssna på den här. Den får iallafall igång mig på benträningen. Jag behöver riktigt bra musik då jag ska träna ben/rumpa för att verkligen ta i ordentligt...

 

Publicerad 22.02.2016 kl. 17:26

Min drömdejt + gymråttan gör en comeback + trasiga ögonskuggor

Igår fick jag ÄNTLIGEN checka av en grej på min Bucket-list: "Kramas med Anne Hietanen.
Härligare kvinna får man ju leta efter! Jag är fortfarande lite starstruck. Hon var så himla gullig och glad och det gjorde mig alldeles lycklig i själen. Jag har ju drömt om att få träffa Anne i flera, flera år men det har aldrig blivit av... 
Om ni får chansen att gå på en av Annes föreläsningar så ska ni göra det. Jag vill hemskt gärna höra henne föreläsa om sina ätstörningar så jag håller tummarna för att hon kommer tillbaka till Vasa-trakten snart och talar om just detta.

Hann inte ta några vettiga bilder på min makeup - men jag gjorde en riktigt basic vardagslook med bara eyeliner och mascara och så lite konturering av ansiktet.

I övriga nyheter (ja, för det här blir ett riktigt random inlägg) så har jag börjat gå på gym igen.
Jag hyr gymkort av en klasskompis i 6 veckor och tränar nu på LadyLine Ritz. Ett litet men supermysigt gym - väldigt mycket spa-känsla över gymmet, vilket jag gillar. Jag älskar lugnet där - vilket defintivt är något jag behöver just nu, mitt i Pro Gradu-stressen... 
Imoron tänkte jag sitta i infra-bastun och filosofera. Carpe Diem and all that jazz...

Ni som följt mig länge vet att jag lider av spruckna diskar/diskbråck sedan 5 1/2 år tillbaka (förmodligen som en följd av många år av överträning och ortorexi) och jag är därför väldigt försiktig med alltför hård träning. Men nu har jag styrketränat hemma regelbundet i 1 1/2 år och ryggen känns mer och mer stabil, jag vet vilka övningar jag kan och inte kan göra och eftersom jag ÄLSKAR gym-miljöer och vill tillbaka dit så småningom så känns det superhärligt att åtminstone under ett par veckor få chansen att bygga lite mer muskler. öre jul tränade jag 10 dagar på WSC och blev så sjuuukt sugen på att börja träna på gym igen men eftersom jag inte vet hur höstens planer ser ut ännu vill jag inte binda upp mig på något lånvarigt gymmedlemsskap just nu.
Som sagt så är LadyLine Ritz inget stort gym och det finns ett begränsat antal maskiner - men det finns fria vikter och det finns bl.a. en kabelmaskin och en Smith-maskin och det kommer man väldigt långt på om man bara är lite kreativ.
Träningsvärken är ett faktum.

 

Annars började min vecka med detta...

Jepp. Favoritskuggan i tusen bitar i necessären.
Ni fattar inte vilket svek det är... Speciellt eftersom den inte längre finns kvar i sortimentet!!
Men jag har försökt rädda den - och jag ska skriva ett helt inlägg om hur man räddar söndriga skuggor/rouger nu i veckan! 

Publicerad 17.02.2016 kl. 21:28

Dagens tips!

I våras fastande jag i träningsserien "Svett och etikett" på SVT med Kalle Zackari Wahlström (som ju är så härlig att man bara vill äta upp honom), där han testade på massa olika sporter och träningsformer. Sjukt bra.
Nu har han gjort en helt ny serie - också med fokus på träning - som heter "Träna med Kalle."

Rekommenderar varmt att ni kikar på den serien. Jag tycker att Kalle (och hela serien) har ett väldigt hälsosamt synsätt på träning och hälsa. Det handlar en del del om det här om att man lätt skjuter upp träningen, att man tänker "jag gör det sen." Tyvärr funkar det inte långsiktigt med den inställningen. Ibland måste man bara tvinga sig själv att ta tag i det, för "sen" är i själva verket "nu" och det blir inte mindre jobbigt att göra det imorgon eller nästa vecka. 
Serien tar också upp det faktum att det gäller att hitta en träningsform som passar en själv, som man orkar stå ut med i längden och som man tycker är roligt. Dessutom tycker jag det är härligt att se att de inte lägger alltför stor vikt vid just viktnedgång utan att det är hälsan som kommer först.

Publicerad 30.09.2015 kl. 12:26

Flummigt träningsinlägg om armhävningar, kroppspositivism och youtube-tips.

Jag har länge velat skriva ett träningsrelaterat inlägg men har inte riktigt kommit på exakt vad jag vill säga. Det har blivit många utkast och sen har jag bara känt "Nää, det här är bara svammel!" eller "Äh, det låter som att jag försöker hävda mig själv" och så har jag raderat inlägget.

Men för att summera: jag har nu styrketränat regelbundet i drygt ett år och jag ser goda resultat - vilket är enormt kul och motiverande. Mest stolt är jag över att jag i skrivande stund kan göra 21 armhävningar (på fötter) utan paus, då jag i vintras bara orkade 4. Mitt mål är att orka göra minst 30 före jul - vilket inte alls känns som en omöjlighet.
Jag känner mig mycket starkare och det är hela tiden det som varit målet med min träning. Att det sker fysiska förändringar också är bara en bonus.

Det har också varit ett himla stohej i svensk media (som även spridit sig till svenskfinland, för det gör det ju oftast...) om fetma och hälsa och "kroppspositivism" och allt det här... Det är ett väldigt känsligt ämne som många har åsikter om och jag säger som jag alltid har gjort: Det är ALDRIG okej att lägga sig i, kommentera eller göra narr av andras vikt, oavsett om man är överviktig eller underviktig.
Din vikt är inte min ensak, min vikt är inget du behöver fundera på.

Sen är det också så att vi alla har olika definitioner av ordet "hälsa" och vad som är "hälsosamt." För någon kan det vara hälsosamt att springa 10 km varje dag, medan andra tycker det är hälsosamt att få vila på soffan i två timmar efter en lång arbetsdag. Whatever floats your boat - men kom inte och kritisera MIG för att jag definierar hälsa på ett annat sätt än vad DU gör.
Live and let live, people. Jag förstår inte att det ska vara så jäkla svårt.

Och självklart är det inte friskt eller bra för kroppen att gå runt med 25 kilos övervikt, men det ger likförbannat inte andra rätten att säga att man är äcklig, motbjudande - lika lite som en person som är smal inte ska behöva bli kallad benrangel, eller att en som tränar mycket och gärna ska behöva få höra att hon/han är besatt och manisk.

Det gör mig så arg att vi fortfarande tycker att vi har rätt att kommentera andras utseenden. Kan vi inte bara sluta med det? Vad tjänar det till? Vad vinner vi på det - egentligen?!

Avslutningsvis vill jag tipsa om en youtube-kanal - The Lean Machines. Har följt dem ända sedan de började, men under senare tid har de börjat lägga ut riktigt, riktigt bra videos där de går mer på djupet med problematiken kring träning, hälsa, välmående osv. Senaste videon är grym. Den beskriver verkligen allt jag vill få sagt i det här inlägget.

Jag tycker nämligen man ska fundera på syftet med sin egen träning och sen köra på enligt egna mål och egna förutsättningar - inte efter vad andra gör eller andra tycker. Skit i andras taktik - gör det som funkar för dig.
Vi människor är flockdjur och många tenderar att bara följa med strömmen och göra som alla andra gör, för vi vill inte sticka ut eller riskera att göra något annorlunda. Men jag tycker vi ska våga vara individer, våga göra egna val och våga vara nöjda med oss själva precis så som vi väljer att vara.

 

 

Publicerad 27.09.2015 kl. 20:55

Dagens träningstips!

Dagens träningstips kommer i form av en övning som åtminstone gett mig träningsvärk av sällan skådat slag... Har infiltrerat övningen i mitt Tabata-upplägg under de dagar jag tränar ben och jag tror inte att jag nånsin haft så ont i benen och rumpan som efter första tillfället. På ett bra sätt, förstås!


One legged squat (även kallad "Pistol squat") är precis vad det låter som - en squat (knäböj) utförd på ett ben. Du behöver inga vikter utan använder helt och hållet din egen kroppsvikt!

I en "Pistol squat" ska man dessutom komma hela vägen ner och hålla benet utsträckt rakt framför sig (som på bilden nedan). Det är dock något man får träna sig fram till för det är banne mig inte lätt, speciellt inte om man som jag har världens sämsta balans...


Jag kan rekommendera att man börjar med att se till att man har tekniken under kontroll innan man försöker komma så djupt ner som möjligt. Det är nämligen väldigt lätt att börja luta sig för mycket framåt för att kompensera viktbalansen och då tar inte övningen på rätt ställen och du kan dessutom skada dig själv.
Sträck på dig, håll ryggen så rak som möjligt och tänk på att du bara ska använda benet du står på för att ta dig upp och ner.

Träningsvärk garanteras. Har man dåliga knän ska man dock vara lite försiktig med den här övningen.

Publicerad 12.07.2015 kl. 08:53

Bloggpaus och radio-intervju

Okej, mina vänner - nu kommer jag att ta en bloggpaus på ett par veckor, eftersom jag åker iväg på språkpraktik till England. 

Under tiden hoppas jag att ni bombarderar mig med önskemål, frågor, åsikter etc. kring allt som har med skönhet, hälsa, kosmetik och hudvård att göra.
Dessutom vill jag pusha lite för en intervju som jag gjorde idag och som kommer att sändas i programmet "Myteriet" på Radio X3M troligtvis nu på onsdag. Den handlar om träningshysteri och ortorexi och mina egna erfarenheter kring detta. Det kommer också att publiceras en artikel på yle's hemsida i anslutning till intervjun jag gav.
Jag hoppas att ni tycker det var intressant, jag var väldigt glad över att få berätta lite om mina upplevelser av ortorexi och sprida mer kunskap kring ämnet - kunskap som jag själv inte hade när jag var sjuk.

Mer om min kamp med ortorexi och IBS hittar ni om ni klickar på länkarna under.

Ortorexi och viktsnack

Min resa genom träning, ortorexi, ryggproblem och den eviga kampen med kosten

 

Har ni frågor och kommentarer så svarar jag mer än gärna, så fort jag kommit hem. Ta hand om er själva och varandra, så hörs vi igen i juni!

Publicerad 18.05.2015 kl. 17:28

VIP-utskick från SheSocial och Reddville

Döm om min förvåning när jag igår hittade en post-avi innanför dörren  - jag som varit väldigt noga med att begränsa min nätshopping inför min resa till England nästa vecka. För en stund började jag faktiskt misstänka att jag nätshoppat i sömnen men kom fram till att nej, jag har då inte beställt något...

Så när jag hämtade mitt paket på posten och hittade en knallrosa låda i den blev jag väldigt överraskad och glad. Sambon stod faktiskt och slet nyfiket i paketet han också - då vi inte hade nån aning om vad det var i...

...men det visade sig vara ett utskick från SheSocial och Reddville - en hel låda fullproppad med intimprodukter från i say.
Win-win för både kvinnor och män!

Produkterna riktar sig främst mot att behandla problem i underlivet - lite som en första hjälpen-låda för din vagina. I lådan fanns bl.a. intim-servetter, rengöring och återfuktande gel samt självtest för urinvägsinfektion och slidinfektion.
Underbart, tycker jag - eftersom det inte alltid är helt lätt att veta vad som pågår "där nere."

Jag ska berätta att jag för 5-6 år sen fick en riktigt kraftig urinvägsinfektion, som krävde 2 rediga penicillinkurer för att råda bot på. Jag hade aldrig någonsin haft urinvägsinfektion innan det, och hade väldigt märkliga symptom, som gjorde att jag snarare visade tecken på diabetes än urinvägsinfektion...
Hur som helst - vad jag vill säga är att, att det gör ont när man kissar är inte det enda tecknet på urinvägsinfektion och ett självtest kan vara jättebra om man misstänker att nåt är på tok men man vet inte riktigt säkert. Sen ska man såklart alltid kontakta läkare om det visar sig att man har en infektion i underlivet, men testen kan vara ett sätt för många att faktiskt se till att boka den där tiden och faktiskt gå till gynekologen. Gynekologen är vår vän - kom ihåg det! =)

Med i lådan fanns också tamponger och ett armband som lär ska hjälpa mot illamående vid graviditet.
Nu ska jag säga direkt att ni kommer inte att se mig gå runt med nåt sånt inom de närmaste åren (iallafall inte av just graviditets-orsaker) men Maria hade en poäng med att det kanske hjälper vid migrän.
Kan vara värt att prova!


Underbart utskick, tycker jag.
Mer intim-produkter till folket!

Publicerad 12.05.2015 kl. 18:20

Artikel: en debatt om farorna med träning och hälsosam kost

Måste bara länka till denna välskrivna artikel i svenska Metro.
Det är så enormt farligt, det där berömmet vi får för en prestation som får oss att må dåligt - men beröm är samtidigt en av de mest starka drivkrafter som finns och som kan få oss att prestera mer än vi tror att vi klarar av.
Extremt motsägelsefullt.

Är tacksam över att ortorexi äntligen börjar tas på allvar, för den förstör verkligen liv och drabbar väldigt många.
Om ni inte redan läst inläggen om min egna kamp mot ortorexin så kan ni klicka in er här och här.

Publicerad 20.04.2015 kl. 18:43

Chokladkaka med zucchini och världens bästa frukost-gröt-kaka

Nej, det här kommer inte att förvandlas till en mat/recept-blogg men jag ville verkligen dela med mig utav två recept som jag har fastnat för - och om ni kommer ihåg så var ju ett av mina nyårslöften att se till att äta riktig mat detta år och inte leva på banan och knäckebröd för att det är behändigt...

Det ena receptet är en superenkel och jättegod frukostgröt/kaka - som har blivit min nya frukostfavorit - och den andra är en hälsosam chokladkaka med zucchini(!) som bas, perfekt om man som jag har svårt med allt som innehåller mycket mjöl och socker.

Testa gärna och berätta vad ni tyckte!

 

Chokladkaka
(originalrecept hittar ni här - jag var tvungen att modifiera receptet då min mage är känslig mot nötter!)
4 dl (1 stor) zucchini (riven och dränerad på vätska)
1/2 dl jordnötssmör (osaltad)
1 1/2 dl turkisk/grekisk joghurt (naturell)
1/2 dl honung
1 ägg
1 tsk vailjpulver
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 msk mörk kakao
1/2 tsk salt
ca 80g grovhackad mörk choklad (ju mörkare desto bättre)

Dränera den rivna zucchinin på vätska och blanda sen ihop alla ingredienser i en bunke. Smörj en pajform med kokosolja och häll i smeten, grädda i varmluftsugn ca 160 grader (vanlig ugn ca 180 grader) i ungefär 1 1/2 timme.
Låt svalna innan servering (då smakar den absolut bäst). Servera med en klick turkisk joghurt.

Smakar det som "vanlig" chokladkaka? Nej, såklart inte.
Smakar det gott? Ja, jag tycker det.
Framför allt så kan jag äta det utan att oroa mig för att IBS-magen gör trippelvolter efteråt. Man känner inte zucchini-smaken (speciellt inte efter att man haft kakan i kylen!) och eftersom den ända har äkta, mörk choklad i sig så stillas sötsugen.
Rekommenderas! (speciellt om ni tål nötter bättre än vad jag gör och kan följa originalreceptet - jag tror det är snäppet bättre!)

 

Jennas favorit-grötkaka 
(receptet räcker till två portionsformar)


1 dl fiberhavregryn
1/2 banan (mosad)
ca 2/3 skopa proteinpulver (jag använder jordgubb/vit choklad-smak från Fitnessguru)
2 msk kvarg eller grynost
en skvätt havremjölk
1 tsk jordnötssmör (valfritt)
lite kardemumma
1-2 tsk kanel
2 tsk kokosflingor

 Smeten ska vara klibbig men inte vattnig. Smörj formarna med kokosolja, häll smeten i formarna och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Kan ätas både varm och kall.
Jag äter min tillsammans med lite proteinpulver blandat i en 50/50 blandning av kvarg och grynost. 

Publicerad 11.03.2015 kl. 08:40

Dagens tips: Mind over munch

Mind over munch är en nyupptäckt youtube-kanal för min del - en riktig guldgruva om man vill försöka göra bra val vad gäller kosten.
Alyssia lägger upp recept, tips och talar om hur man finner en balanserad kost och hur man gör hälsosammare val men ändå kan njuta av god mat.
Perfekt kombination, om ni frågar mig!

Här talar hon om de nuförtiden så otroligt populära protein bars:en och hur man ska tolka innehållen i dem och välja den som bäst passar ens behov - för ärligt talat, protein bars är absolut inget du MÅSTE äta om du tränar.
Hon talar också kort i den videon om så kallade macronutrients (kolhydrater, proteiner, fetter) vilket är något jag själv försökt sätta mig mer och mer in i under det senaste halvåret för att säkerställa att min kropp får i sig allt den behöver.

Här hittar du hennes mest populära videos, men jag rekommenderar att scrolla igenom hela arkivet för där finns massa bra recept och tips!

Publicerad 03.03.2015 kl. 18:15

Dagens tips!

Om man försöker undvika gluten och socker eller bara vill försöka infiltrera mer näringsrik mat i sin kost så rekommenderar jag ett besök på bloggen Tasty Health. Där hittar du allt från bakverk och efterrätter till hur du kan smyga in extra proteiner i din vardagsmat, GI-vänliga recept och sockerfria alternativ. En diplomerad kostrådgivare och PT driver bloggen som riktat in sig på att försöka skapa nyttig och god mat på kreativa sätt.

Proteinbars:en är en stor favorit - de här måste ni verkligen testa, de är gudfomligt goda! Pizza med blomkålsbotten är också något jag längtat efter att testa och lär ska vara en riktig höjdare.
Klicka in er på receptarkivet så får ni en jättebra överblick över alla recept!

http://www.tasty-health.se/

Publicerad 24.02.2015 kl. 17:04

Testar produkter från Fitnessguru

Om det ekar lite tomt här just nu så beror det som vanligt på tidsbrist, känner mig som en trasig gammal grammofon som repeterar samma snutt om och om igen...
Just nu känner jag dessutom att tiden är extra knapp då jag sysselsätter mig med heltidsstudier och tusen inlämningsarbeten, deltidsjobb, jag ska ut på 4 veckors praktik och allt vad det innebär och dessutom försöker jag skriva på min kandidatavhandling så att jag får ut min examen i vår.
Pöh, säger jag. Inte så konstigt att min IBS har blossat upp pga all stress.

...och just av den orsaken bestämde jag mig för att klicka hem lite kosttillskott från Fitnessguru. Speciellt intresserad var jag av OnePancake mix - eftersom min mage just nu inte tål ägg speciellt bra och jag verkligen inte ville ge upp min morgon-pannkaka. Smakar riktigt bra och magen verkar tåla det - så jag är väldigt nöjd hittills!
Köpte också proteinpulver (som jag brukar blanda i gröt/med kvarg&grynost/ibland dricker som shake) i smaken "Strawberry&White Chocolate" - som är liiite för söt för min smak men det betyder också att man inte alls behöver använda så mycket och det kommer att räcka länge. Jag använder inte proteinpulver som ersättning för vanlig mat, utan som hjälp för att faktiskt få i mig tillräckligt med näring - vilket jag verkligen kämpar med just nu då magen är en katastrof-zon... 

Och bara för att jag varit lite intresserad av Aminosyror så köpte jag hem några prover av olika smaker. Förhoppningsvis kan de hjälpa mig de dagar jag känner mig trött och sliten men ändå vill få ut så mycket som möjligt av styrketräningen. Smakade "päron" idag och njaaah, den var väldigt söt den också. Jag har ju lite svårt för sliskiga smaker så vi ska se om nån av dem faller mig på läppen, annars får jag spä ut dem med extra mycket vatten... Och precis som med proteinpulvret är detta bara något jag tar som komplement de dagar jag mår sämre och verkligen inte får i mig tillräckligt med näring via kosten.


 

Har ni testat några produkter från Fitnessguru - nåt ni kan rekommendera? 

Publicerad 22.02.2015 kl. 23:02

Dagens tips: "Jag älskar frukost!"

Många säger att en hälsosam kosthållning börjar med en bra frukost och jag är beredd att hålla med.
När jag var yngre skippade jag alltid frukost men numera är frukost mitt absoluta favorit-tillfälle på dagen, då jag verkligen njuter av maten!
En bra frukost ger en bra start på dagen, så enkelt är det.

Min syster är en riktig fena på det här med matlagning och är, precis som jag, en frukostälskare av hög rang. Saknar ni inspiration till en smarrig frukost behöver ni bara klicka er in här och kolla in hennes färgglada bilder av hälsosamma frukostar i alla dess former. 
(bilder lånade från hennes blogg) 

Publicerad 15.02.2015 kl. 13:33

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!