In my bag of tricks #6: Hur du lyckas hitta rätt färg på din foundation

Det allra viktigaste när man köper en foundation är inte nödvändigtvis nyansen (dvs hur ljus/mörk den är) - även om det självklart är en aspekt att ta i beakttande.
Enligt mig är undertonen på din foundation totalt avgörande om färgen kommer att passa dig eller inte.

De flesta foundations indelas i grupper om gul, rosa och neutral underton. Alla märken kan ha lite olika sätt att dela in sina undertoner i så det finns inga regler eller riktlinjer för hur du hittar rätt nyans bara via namnen på dem - därför kan det vara värt att be om hjälp när du ska köpa en ny foundation.
Däremot finns det en del märken (bl.a. MAC, Estée Lauder, Bare Minerals och Loreal) som valt att benämna gultonade foundation med bokstaven W (Warm), rosatonade med C (Cool) och neutrala med bokstaven N (Neutral).

Hur du vet om du har gul, rosa eller neutral underton är svårt att säga 100% - många påstår att det har med hårfärg och ögonfärg att göra. Jag håller inte med om det - eftersom det då skulle antyda att din underton ändrar om du byter hårfärg... (och nej, jag tycker heller inte om prat om "höst/vår/sommar/vinter-toner" och färganalyser som påstås ska avgöra vilka färger man SKA använda och vad man absolut INTE ska använda...)
Ett tränat öga ser ganska snabbt vilken underton en hud har, så återigen - gå till exempelvis en KICKS-affär och be personalen om hjälp om du är osäker. Där får du i lugn och ro prova produkten på huden och du får chansen att testa olika formulas och märken.

Själv använder jag främst neutrala undertoner i mina foundations, men sommartid (när jag blir riktigt solbränd) övergår jag hellre till mer rosatonade, mörka foundations - eftersom de passar mig bäst den tiden på året. 

...vilket för mig in på mitt allra bästa foundation-tips och något som jag rekommenderar alla att göra:
Köp 2 foundations - en ljus och en mörk - med samma undertoner. Då kan du själv blanda dem enligt säsong, beroende på hur solbränd eller blek du blir och du får ALLTID rätt nyans.
Själv använder jag (som ni kanske sett i produktlistan till mina sminkningar) väldigt sällan bara en foundation. Jag mixar och matchar och blandar hejvilt för att få fram min rätta nyans och jag använder samma tekik när jag frilansar - eftersom jag aldrig kan vara säker på om en viss foundation kommer att passa någon annan till 100%

Publicerad 04.02.2016 kl. 10:15

In my bag of tricks #5: Face brush

Ett litet verktyg som jag använt i flera år är en ansiktsborste. I stort sett är det som en tandborste för ansiktet, något som hjälper till att rengöra ansiktet extra noga.
Jag tar alltid borst sminket först - med en makeup remover av något slag - sedan tvättar jag ansiktet med min ansiktstvål från Clinique för att få bort sminkresterna. Sedan applicerar jag en liten mängd av samma tvål på borsten och rengör ansiktet ytterligare en gång, genom att i cirkelrörelser borsta huden. Det blir lite som en lätt peeling och huden känns otroligt ren och mjuk efteråt. Stråna är inte alls hårda utan väldigt böjliga, så det river absolut inte i huden utan känns bara behagligt.

Borsten jag använder kommer från Duroy och trots att jag har haft den i flera år se den fortfarande ny ut.
Jag använder inte ansiktsborsten varje kväll utan nöjer mig med 1-3 ggr i veckan, beroende på hur mycket smink jag haft på mig och i vilket skick min hud är för tillfället.

Publicerad 17.12.2015 kl. 19:00

In my bag of tricks #4: Nivea After Shave Lotion

Förra veckan la jag upp en lite sneaky bild på Instagram och skrev att enligt Nikkitutorials så kommer den här produkten att revolutionera mitt liv. Mer än så skrev jag inte - eftersom jag ville testa den själv först och faktiskt se om den var så bra som hon (och många andra) påstår.
Det var nämligen av Nikkie som jag först hörde talas att denna After Shave lotion är alldeles ypperlig som primer under smink och jag har länge velat testa den men inte kommit till skott förrän under de senaste veckorna.

Nu kan jag gladeligen meddela att detta är en av de bästa produkterna någonsin om du vill att ditt smink ska hålla hela dagen lång.
NEJ, den förhindrar inte ditt ansikte från att bli glansigt (speciellt inte om du har oljig hud, som jag) men sminket sitter på plats, glider inte runt, jag upplever dessutom att min foundation appliceras snyggare (speciellt på näsan) och som sagt - basen blir mycket mer hållbar. Under de senaste makeup-lookerna jag lagt upp har jag alltid haft den här som primer under. Jag tycker själv att min hud ser bättre ut än på länge - trots att jag haft en dålig hudperiod och haft en del acne så syns det inte direkt på bilderna.

Det är den höga mängden glycerin i produkten som skapar en sorts klibbig yta för din foundation att fästa vid. Därför håller din bas längre. Viktigt är dock att satsa på den alkoholfria varianten - jag vågar inte lova att de andra funkar lika bra och dessutom är det nog rätt så onödigt att gnida in massa alkohol i huden...
Kom också ihåg att smörja in dig med en fuktighetskräm före du applicerar "primern" och man kan med fördel "klappa" in produkten i huden - då tycker jag att jag får bäst effekt.
 

 

Publicerad 10.12.2015 kl. 23:30

In my bag of tricks #3: Raka benen med balsam

Om man står i duschen, redo att raka benen/raka sig under armarna och upptäcker att raklöddret är slut så går det alldeles utmärkt att använda balsam. Det löddrar naturligtvis inte på samma sätt som rakgel/rakskum men det återfuktar huden och hindrar benen från att bli torra och irriterade av rakningen.


Jag har själv lite svårt för starkt parfymerade rakgeler/raklödder som lätt gör min hud röd och irriterad, så jag föredrar faktiskt att använda balsam då jag rakar benen. Det gör huden väldigt mjuk och len efteråt!

 

Publicerad 09.12.2015 kl. 18:15

In my bag of tricks #2: Hur man får kajalen att hålla på vattenlinjen

För att få den svarta kajalen/eyelinern att hålla extra länge på vattenlinjen (insidan av ögat) kan man fixera den med en matt ögonskugga i samma färg. Då man "mättar" färgen med en puderprodukt håller den automatiskt längre.

Det är inte farligt för ögat, det kan kännas lite torrt om man inte är van med denna teknik men så länge ögonskuggan inte innehåller stora glitterkorn är det helt ofarligt.

 

Publicerad 07.12.2015 kl. 21:07

In my bag of tricks #1. How to shampoo...

Tänkte starta en ny kategori här på BFF som jag valt att kalla "In my bag of tricks."
Jag har jobbat inom skönhetsbranschen i 10 år och samlat på mig en hel del knep genom åren - det är det som jag tycker är så kul med den här industrin, att det alltid kommer nya produkter, nya tekniker och nya sätt att tänka. Man blir aldrig någonsin fullärd inom detta område, det är ett som är säkert.

Hur som helst, jag tänkte dela med mig av skönhetsknep jag lärt mig på vägen - dels genom andra i branschen och dels genom att själv prova och testa mig fram. Alla knep är alltså inte nödvändigtvis saker jag själv upptäckt, men som jag testat och märkt fungerar och vill dela med mig utav. Det kan vara allt ifrån specifika produkttipps till riktlinjer och goda råd. Kom ihåg att vi är alla individer och bara för att något funkar bra för mig så måste det inte funka lika bra för dig. Jag delar bara med mig av sånt som jag uppleve fungerat positivt för mig.

 

Mitt första knep/tips inom denna kategori har att göra med hur man schamponerar håret, eller snarare hur många gånger man schamponerar. Detta kanske är en självklarhet om man jobbar som frisör eller är väldigt insatt i hårvård, men jag tror inte gemene man känner till att det är bra att schamponera två gånger.

Att schamponera två gånger rengör håret bättre, eftersom första schamponeringen hjälper till med att lösa upp produkt-rester i håret och andra schamponeringen verkligen rengör håret och hårbottnen på djuer. Du behöver också använde betydligt mindre mängd schampo andra gången du schamponerar, eftersom håret redan är rengjort till en viss grad och du får jobbat upp ett lödder mycket snabbare än första gången.

....och när vi ändå är inne på temat hårvård - du vet väl att rätt ordning att använda hårprodukter när du tvättar håret är schampo - hårinpackning - balsam..?
Då tränger hårinpackningen in djupare i hårstrået och du får mer effekt utav det. Balsam bör användas som den avslutande produkten av dessa tre.

Publicerad 06.12.2015 kl. 12:56

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!