Tillbaka

Jenna svarar: Hudvård och smink för fet hy?

Publicerad 11.01.2012 kl. 15:19
Jag fick en fråga av Sanna:

"Hej Jenna, jag har också fet/blandhy som alltid blir glansig. Den är även oren och storporig och har lätt att få finnar (även om just finnigheten blivit betydligt bättre jämfört med när jag var yngre).
Nu är jag 34 år och letar fortf efter riktigt bra produkter för att min hy ska vara så välmående och fin som möjligt.
Kan inte du dela med dig av dina favoritprodukter för just fet/glansig/oren hy?
Typ fuktkrämer, primers, foundations, puder/anti-shine, nattkrämer/behandlande produkter ...
Gärna även smink för den här typen av hy. Själv tycker jag det känns lite jobbigt/ofräscht att lägga på tex rouge på min hy pga glansigheten/orenheten..."

Det här med hudvårdsprodukter är väldigt svårt att ge tips på, eftersom det är så otroligt personligt och individuellt.
Alla som har fet hud kommer automatiskt inte att gilla samma produkter (precis som att alla som har torr hud inte kan använda samma produkter) så mitt främsta tips när det kommer till hudvård är verkligen att pröva sig fram och testa produkter för att se vad som passar ens egen hud.
Men det jag KAN göra är att berätta om mina personliga favoriter och om de produkter som jag ofta rekommenderar mina kunder och det gör jag mer än gärna.
(OBS! Varning för långt inlägg!)

Jag vill inledningsvis nämna två viktiga saker att komma ihåg gällande hudvård:
1. När man byter hudvårdsprodukter så kan huden ofta reagera på det på olika sätt, ofta kan man få mera finnar  ibörjan eftersom de ntya produkterna innehåller andra ingredienser än man tidigare använt och det sätter igång slaggproduktionen i hude, och all skit som finns i huden måste ju ut nånstans och det är genom porerna.
När du börjar med en ny hudvårdsprodukt så ge den MINST 6 veckor innan du bestämmer dig för om du gillar den eller inte.
Sluta inte efter två dagar bara för att du fått lite mer finnar, ge det tid.
(Om du däremot får stora blåsor som varas och får sår, sväller upp i ansiktet så är du antagligen allergisk mot någon ingrediens och då ska du sluta använda produkten direkt och kontakta affären som sålde produkten till dig.)
2. Att hålla på och byta hudvårdsprodukter var och varannan månad är INTE bra för huden! Hittar du produkter som du gillar och som fungerar bra - håll dig till dem - varför bryta ett vinnande koncept?
Om du hattar runt och byter ut produkter hela tiden kommer din hud inte att fatta vad fan det är som pågår och den kommer antagligen att reagera på så sätt att du får mera finnar/utslag.
(detta gäller främst fet hud)

Okej, så nu till produkter som fungerat bra för mig och som jag verkligen kan rekommendera andra med min hudtyp (dvs fet) att testa.
Sedan 5-6 år tillbaka använder jag uteslutande Clinique's tre-stegs system, vilket är rengöringstvål för ansiktet, ansiktsvatten samt en lätt fuktighetsgel.
(Här kan du läsa mer om dessa produkter)


Innan jag testade Clinique hade jag väldigt dålig hy, mycket finnar och orenheter och det blev en sån ENORM skillnad efter att jag började med Clinique's produkter att jag inte för mitt liv skulle komma mig för att sluta med dem.
De är min stadiga grund i hudvårdsrutinen, som jag aldrig rubbar på.
Jag är nummer 3 på Clinique's skala (hudtyper indelas i siffror), vilket är combinerad/fet. Har man inte bara fet hud men också acne rekommenderar jag att man testar 4:ans tre-stegs system eller Acne Solutions serien som är speciellt framtagen för acne-benägen hud.

Produkterna fungerar på följande sätt:
Rengöringstvålen (som klarar av att ta bort lättare sminkprodukter men ska inte användas i ögonen!) rengör verkligen huden på djupet, naggar upp döda hudceller som fastnad på det yttersta hudlagret.
Ansiktsvattnet i sin tur tar bort de döda hudcellerna, samtidigt som den öppnar upp porerna för att huden lättare ska kunna ta emot hudkrämen.
Den gula fuktighetskrämen är en väldigt lätt fuktighetskräm som egentligen endast ska användas som en del i 3-stegssystemet.
Enkelt sätt kan man se det som att efter att man tvättat huden med tvål, haft på ansiktsvattnet så är hudens PH-balans rubbad och ligger på minus. Den gula krämen återställer PH-balansen så att huden hamnar på 0 igen.
Det här betyder alltså att du i princip inte har tillfört nån fukt än, du har bara återställt PH-balansen.
Därför bör det gula fuktighetskrämen (oavsett hudtyp) ALLTID uppföljas med en annan hudkräm (och eventuellt serum).

Viktigt att veta är att Clinique's ansiktsvatten innehåller en del alkohol (1:an's ansiktsvatten är dock alkoholfri) så om man har fet OCH känslig hud kan man gott välja tvålen och fuktighetskrämen för hudtyp 3 - men ansiktsvattnet för hudtyp 1.
Det går hur bra som helst att blanda produkterna för att anpassa dem efter ens egen hud.
(Har ni mer frågor angående detta så tveka inte att ställa dem - jag har jobbat väldigt mycket med Clinique och tror mig kunna besvara de flesta frågor ni har om märket!)

Som komplement till 3-steget använder jag just nu ett serum som jag tycker väldigt mycket om - Youth Code serumet från Loreal (det kommer en recension så småningom).
Det är Loreal's lite "billigare" version av Lancôme's Genifique aktivator - som jag också testat och älskat.
Youth Code serum känns lite som ett vatten som man applicerar på ansiktet, det är supertunt och behagligt för fet hud eftersom det sjunker in i huden på en halv sekund.
Jag använder det dagligen, morgon och kväll.

En av mina favoritprodukter någonsin är också ett serum från Estée Lauder som heter Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher.
Tok-dyr produkt men så otroligt värd pengarna!
Känns som sammet mot huden, fyller igen porerna och får även sminket att håla bättre under dagen.
Jag brukar faktiskt använda denna produkt som en primer, den är helt fantastisk och har man budget som tillåter att man köper en flaska så tycker jag absolut man ska slå till.

Söker man en lite billigare variant på Idealist:en så tycker jag man ska testa Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector.
Skillnaden med denna är att du endast ska applicera den på de områden där du lider av stora porer - jag lägger den alltid runt näsan och lite på kinderna.
Den här gör verkligen en ENORM skillnad - när jag visar kunderna före/efter skillnaden genom att applicera denna produkt på halva deras ansikte så blir de nästan mållösa för det är verkligen en underbar produkt som fungerar.
Det enda man ska tänka på är att inte applicera för mycket, för då kan krämen börja rulla av huden när man väl lägger smink ovanpå.

En riktigt bra fuktighetskräm för fet hud är Effaclar K från La Roche Posay, som jag testat under hösten (recension finns här!).
Den håller sebum-produktionen under kontroll (sebum är det som gör att man blir oljig i ansiktet) och jag har fått mycket mindre finnar sen jag började använda det.
Ny favorit-produkt som jag verkligen tycker alla med fet hud och acne-benägen hud ska testa!

När man applicerat sin hudvård är det också väldigt viktigt att man låter produkterna sjunka in i huden ordentligt innan man börjar sminka sig.
Jag brukar helst vilja ge mina ansiktsprodukter 20 minuter men minimum 10 minuter tycker jag man ska vänta.
Om din ansiktskräm inte hunnit sjunka in ordentligt kommer sminket att lägga sig ovanpå krämen istället för ovanpå din hud - och kommer att börja glida runt på huden under dagens lopp.
Så ha tålamod.
Det är helt enkelt så att ju mer tid man lägger ner på att grunda och preppa huden (och även sminka sig) desto längre håller resultatet - så är det alltid!
Stressar du med din hudvård/med sminket så kommer det att glida av efter ett par timmar, jag är ledsen men så är det bara.

Jag har faktiskt aldrig använt en nattkräm - just för att min hud är så fet.
Nattkrämer är ofta väldigt mycket krämigare än dagkrämer och min hud klarar inte av att ta emot så pass fylliga krämer - så jag brukar ofta använda en dagkräm under natten.
Visst, en dagkräm innehåller inte riktigt samma aktiva ingredienser som en nattkräm - men å andra sidan är jag så pass ung ännu att min hud inte behöver massa anti-age under natten.
Serum plus en dagkräm räcker gott och väl för min hud till natten.

Om vi tittar lite på sminket nudå så finns det enormt mycket produkter på markanden och precis som med hudvård så kan jag inte garantera att det som funkar för mig kommer att fungera för alla andra med fet hud - men detta är ändå mina rekommendationer och mina tips som man kan tänka på.

Om jag använder Estée Lauder's Idealist Skin Refinisher eller Clinique Pore Minimizer Instant Perfector så skippar jag primer helt och hållet - för jag tycker att man ska vara försiktig med att lägga FÖR många lager av produkter, speciellt om man har fet hud.
Men om jag använder primer så använder jag uteslutande Gosh Velvet Touch Primer - för det är den enda primern som inneåller silica som jag tål (är överkänslig mot silikoner).
Har även hört att Too Faced primern "Primed and Poreless" ska vara enormt bra för fet hud - så den kan vara värd att testa.
Jag lägger ytterst lite primer över näsan, på kinderna, hakan och lite på pannan - för som sagt, blir det för mycket lager på lager så kommer primern inte att kunna fylla sin funktion.

När det gäller foundation så ska alla vi med fet hud försöka undvika allt som innehåller oljor/mineraloljor så mycket som möjligt.
Oljor i foundation bruakr ofta orsaka fet hud att få "breakouts" dvs finnar och utslag.
Leta istället efter formulas som beskrivs som "Long lasting" eller "Matte" och det lönar sig alltid att ha en foundation utan skimmer.
Detta betyder inte att du inte ska ha lyster i huden - men när det gäller fet hud som naturligt är väldigt glansig så är det mycket bättre att först matta ner huden och sedan själ lägga till lyster/skimmer där man själv vill ha det - istället för att lägga lyster/skimmer över hela ansiktet som sedan förstärks och blir ÄNNU MER glansigt vartefter huden blir oljig under dagens lopp.


(lyster/skimmer på de rätta ställena är smickrande, men man vill inte vara glansig i hela ansiktet!)

Puderfoundation är verkligen nåt för oss med fet hud eftersom pudret matta ner glansigheten i huden,
själv älskar jag Estée Lauders Double Wear puderfoundations, det är nog den bästa jag testat hittills.
We Care Icon har också bra budgetalternativ, men de kan man bara få tag i här i Finland.

Nackdelen med puderfoundations är att de aldrig kan ge samma täckningsgrad som en flytande foundation - som är det högre täckningsgrad man är ute efter så kommer här några av mina favoriter:
Matt Wear foundation från We Care Icon - en väldigt krämig foundation, hög täckningsgrad men lämnar ändå ett väldigt naturligt resultat.
True Match foundation från Loreal - medelhög täckningsgrad som anpassar sig aningen efter hudens egna ton. Finns i ganska bred färgskala, vilket är ett stort plus.
Diorskin Forever foundation från Dior - passar jättebra för kombinerad/fet hud om man vill ha högre täckningsgrad. Dryg som attan och ser fantastisk ut på huden.
Diorskin Nude foundation - detta är nog min favoritfoundation någonsin (har en oöppnad flaska gömd i min byrå, som jag sparar till den dag jag ska gifta mig - haha!) för den har medelhög täckningsgrad, den innehåller mineralvatten vilket gör att den ger den där perfekta lystern utan att man ser oljig ooch kladdig ut och den sitter verkligen hela dagen.

Flytande foundation fäster jag alltid med ett löspuder - jag har ingen storfavorit bland dem men gillar Clinique's löspuder väldigt mycket.
(Jag ska också nämna att IsaDora har nyligen gett ut ett anti-shine puder som lär vara nåt utöver det vanliga - ha rinte testat det själv men det lär ska vara helt fantastiskt!)
Mitt bästa tips vad gäller puderapplicering är att oavsett om du använder löspuder eller puderfoundation är att alltid använda en kabukiborste och verkligen jobba in pudret i huden.
Om du bara dammar pudret över ansiktet med en fluffig borste kommer du att vara oljig igen inom en timme.
Som sagt - jobba in produkten i huden, då håller resultatet längre.

Nu kommer vi till rouge och jag har förstått att många med fet och oljig hud lider av att rouget inte hålls kvar under dagens lopp - att det smälter bort.
Jag ska medge att jag aldrig riktigt haft det problemet, och jag tror faktiskt att det beror just på att jag verkligen tar mig tiden till att grunda ordentligt - med hudvården och foundations och allt sånt - och när jag applicerar rouge så använder jag ofta tekniker när jag (igen) jobbar in rouget i huden.
Det gör att det både ser mer naturligt ut och det håller bättre.

Om du tycker det känns ofräscht att lägga rouge på huden så har jag ett tips till dig:
Efter att du applicera concealer och foundation så tar du ett krämrouge och applicerar den med fingrarna. Igen - jobba in krämrouget i huden, jag brukar "klappa" på färgen på huden med fingertopparna, för om man gnuggar för mycket kan foundationen börja flytta på sig.
Sen, när du är klar så lägger du löspuder på hela ansiktet. Då har du inte bara låst in foundationen utan också rouget.

Ett annat tips jag har - vilket jag själv gör i princip alltid - är att när jag är klar med foundation och concealer så går jag över till att göra min ögonmakeup.
Medan jag gör ögonmakeup:en hinner min concealer och foundation "sätta sig" ordentligt på huden och när jag är helt klar med min ögonmakeup, SEN pudrar jag ansiktet - som en sista finish.

Jag rekommenderar också varmt att använda dig utav "blotting papers" dvs små, tunna papper som suger upp överflödig olja från huden.
Misstaget många gör när ansiktet blir oljigt under dagens lopp är att bara applicera mer puder, men det ger bara signaler till huden att "oj oj, nu är huden torr - måste producera mera sebum!!" och så blir huden ännu mer glansig.
Så använd istället ett blotting paper för att först ta bort olja från ansiktet och efter det kan du lägga ett tunt lager puder - om du vill (oftast behövs det inte lägnre).

Jag hoppas det här besvarade lite frågor och gav dig, Sanna, och er andra lite tips på hur man kan hantera fet hud.
Har ni frågor så lämna gärna en kommentar - jag besvarar dem gärna!(Klicka här om du vill se en tutorial på hur jag lägger "den perfekta basen")
BestFaceForward BestFaceForward
Kommentarer (6)
Spamfilter
Siffran 9 med bokstäver?
Jag testade faktiskt såntdär puderpapper som jag hittade på Stockmann. Det är ju sjukt mycket bättre än lägga ett nytt tjockt lager puder i fejset. Jag började för några år sedan tvätta ansiktet med tvål. Alltså helt vanlig tvål, typ Dove och Nivea (palasaippua). Det känns som min hy blir mycket renare med tvål än med något ansiktstvättmedel (har också testat dendär Clinique-serien du skriver om). Och underligt nog så har min hy inte heller torkat ut. Dethär är ett tips jag fick av min mamma. Vad tycker du om att tvätta fejset med vanlig tvål? Är det helt sjukt paha? :)
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 16:27
Ja, blottingpapers är verkligen GULD! =) Man behöver oftast inte addera mer puder efter att man blottat ansiktet. Vanlig tvål för ansiktet är BIG no-no i min bok. Jag får ofta höra folk som säger : "Jamen JAG har minsann tvättat ansiktet med vanlig handtvål i 20 år och jag har hur bra hud som helst!" och det kan hända att vissa kommer undan med att använda vanlig tvål i ansiktet - men det är ytterst ovanligt och det är verkligen inget man ska vara "stolt" över - för även om det fungerar så mår ansiktet i huden verkligen inte bra utav det och jag kan garantera att rynkorna kommer krypande betydligt snabbare än de hade gjort om man använt en ordentligt ansiktstvål. Har man så pass tålig hud att den klarar av att bli tvättad med handtvål i tjugo år beror det med all säkerhet på bra gener - inte på tvålen. =P Vanlig tvål torkar ut huden nåt fruktansvärt och det är därför du känner dig så ren efter att du använt det - men det finns ansiktstvålar som har samma effekt och som inte innehåller samma starka och uttorkande ingredienser som handtvål - och Clinique's ansiktstvål är just sådan. Den finns dessutom både i flytande tvål (i pumpflaska) och som en "palasaippua" så om du gillar konsistensen av en fast tvål så skulle jag rekommendera att du testar den varianten! Annars ska jag ge dig ett annat tips - på apoteket finns ACO's hudvårdsserie för fet hud. De har en rengöringsmousse som ser ut som ett ansiktsvatten, kommer i en rosa pumpflaska. Som sagt - ser ut som ett vatten i flaskan, men kommer ut som en mousse. Testa den! (Kostar runt 10-12 euro om jag inte minns fel...) Den är väldigt bra för fet, acnebenägen hy men den är väldigt stark så för min hud är den faktiskt FÖR mycket - men gillar du den där riktigt "rena", uttorkande känslan så skulle jag råda dig att testa den. Kom bara ihåg att lägga på riktigt med fukt efteråt! Som sagt, för mig är det ofattbart att tvätta ansiktet med vanlig tvål och det är absolut inget jag rekommenderar någon! =)
11.01.12 16:56
Voi video nu blev jag riktigt orolig! Kanske jag ska byta mot en ansikt-palasaippua istället (och hoppas på att min man inte använder den till att tvätta sig under armarna med). Åtminstone för en tid för att testa hur det känns. Jag har faktiskt dendär ACO-moussen du tipsade om. Det är nog flera år sedan. Kanske jag borde testa på nytt igen. Suck, dethär är så himla svårt! :) I synnerhet då man märker de första "juonteet" krypa fram (är ju 30) men sen har man ändå finnar, prkl. Men tack för det utförliga svaret!
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 20:16
Det ÄR jättesvårt att hitta produkter som man trivs med, ingen lyckas på första försöket så man får nog bara inte ge sig. =) Vissa tycker att Clinique's palasaippua löddrar mer än flytande tvålen - jag har ärligt talat inte märkt nån större skillnad så det är nog bara en smak sak. Sen som sagt, om du tycker att tvålen inte gör att du känner dig tillräckligt ren i ansiktet så testa Acne Solutions-serien - den är rätt stark så du kan absolut be att få ett litet prov på den först innan du köper den (på Sokos ska de nog kunna ge dig tester-burkar) så du får se hur den känns. Sen rekommenderar jag absolut att du ska testa en sån där liten ansiktsborste också - om du inte redan gjort det. Här har du länk till inlägget: http://bestfaceforward.ratata.fi/post/324431 Känns helt fantastiskt rent i ansiktet efteråt - jag har blivit totalt beroende av min lilla borste! =) Finnar är nog tyvärr inte bara en "tonårsgrej" - när man blir äldre kickar de där härliga hormonerna in på allvar och det är väldigt många som lider av acne upp i vuxen ålder. Så du är inte ensam!! =)
11.01.12 20:44
Jag skulle skriva att jag har TESTAT dendär ACO-moussen. Ett ord blev bort :)
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 20:16
Vet du om dendär ACO har nåt för torr hud? ;) Jag behöver hitta nåt nytt istället för mitt clinique, det känns bra men resultatet är inte lika bra. :/ Tycker att jag har rödare hy och mer finnar än tidigare, och då har jag haft Clinique i ett år nu - så det är inte det du skrev om att produkten skulle vara ny.
Ida11.01.12 kl. 21:27
Japp, ACO har en serie för torr hud också. =) Du tror inte att det kan ha att göra med att det är en annan årstid nu då? Jag har iallafall alltid bättre hy på vår och sommar än under vintern... Det är väldigt sällan som hudvårdsprodukter "slutar fungera" så att säga, så det beror nog isånafall mer på att din hud förändrats och kanske blivit mer krävande. Kan bero på årstid, kan bero på stress, kan bero på kost...
11.01.12 22:34
Tack så mycket för ditt långa och utförliga svar! Här kommer en lång och utförlig kommentar från mig. :) Jag blir återigen sugen på att prova Cliniques 3-steg-serie. Har funderat på det tidigare, men inte gjort det bla eftersom jag läst blandade recensioner. Många tycker att serien är jättebra, medan andra tycker att den är för stark och uttorkande. (Så är det ju med alla serier/produkter iofs. Ingen passar för alla.) Fuktkrämen har jag haft tidigare, men tyckte den kändes lite för fet, så den här ggn skulle jag isf köpa fuktgelén istället. Jag tycker det låter lite konstigt att behöva använda ytterligare en fuktkräm efter Cliniques fuktkräm. Tyder inte det på att antingen rengöringen är för uttorkande, eller att fuktkrämen inte är tillräckligt återfuktande för ens hy..? Iaf verkar det inte vara Cliniques avsikt att ytterligare en fuktkräm ska behöva användas ovanpå deras. De senaste åren har jag varit inne på att använda mild rengöring, men som ändå är avsedd för fet/blandad hy. (Just nu använder jag en serie från Lumene.) För ”kraftig” rengöring kan göra min hy, speciellt näsan, flagig och det är svårt att fixa till med fuktkräm efteråt. BTW, jag läste lite recensioner på Cliniques hemsida och blev jätteförvånad att så många människor tror/trott att fukt och fett är samma sak, och att man därmed inte behöver återfukta en fet hy (!) Jag ska försöka testa något av de porminskande serumen du föreslår också. Jag har nåt liknande från Clarins, men tycker inte att det gör så mycket för mig. Du gav mig också en tankeställare när du menar att man måste låta de olika produkterna sjunka in ordentligt innan man lägger på nästa produkt. Jag lyckas alltid få bråttom på morgnarna, så för mig blir det inte många minuter mellan varje produkt. Ska försöka bättra mig där! :) Det som är jobbigt med att ha problemhy (eller iaf en av sakerna...) är att man inte vet hur bra ens hy ev kan bli. Självklart har man hittat produkter och rutiner som funkar bättre än andra, men så länge man har problem kvar är man ju på jakt efter sådant som kan göra hyn ännu bättre. Kanske kan min hy inte bli av med ständiga pormaskar, glansighet och finnar som poppar upp här och var..? Men man vet ju inte om man inte fortsätter att prova sig fram... Därför blir det lätt en ständig jakt och bytande av produkter. Tack igen för snabbt och utförligt svar och hoppas du fortsätter att tipsa om bra produkter! :)
Nissan13.01.12 kl. 11:46
Man kan nog tolka det som att fuktkrämen inte är tillräckligt fyllig för att kunna återfukta huden efter regnöring o ansiktsvatten - visst, det känns som ett lite halvonödigt steg men för mig har det alltid fungerat jättebra. Jag har gått grundutbildningen hos Clinique, och alla gånger jag varit på skolning har de påpekat att man SKA applicera en kräm till efter den gula fuktighetskrämen - det är liksom det som är hela grejen med 3-steget. Sen får självklart var och en göra som de vill - men det är så produkterna är tänkta att användas och det är detta se lär ut sina representanter som sedan ska sälja produkterna i butik (sen står inte all information vi får på grundutbildningen står på hemsidan). Clinique har färdiga små set med lite mindre förpackningar av alla 3-stegs produkter (tror det kostar runt 27 euro för ett set) och då har man tillräckligt med produkter för 3-4 månader och på den tiden hinner man absolut se om det passar ens hud - så behöver man inte köpa de jättestora flaskorna om man sedan märker att det inte alls funkade - så de tycker jag du ska kika på. =) Det är nog som du säger att har man blandhy/fet hy så måste man till viss del stå ut med att huden blir glansig och att man får finnar då och då - precis som att har man torr hud kan man få stå ut med att huden flagar lite extra nu som då. Det går inte att "bota" en hudtyp - man kan bara försöka göra det bästa av situationen och använda produkter som dämpar de saker man tycker är jobbiga.
13.01.12 17:40
Hej! Gillar verkligen ditt inlägg. Läste om Clinique produkterna och blev nästan övertygad om att själv testa på dom. Har sedan länge tillbaka en problemhy. Fet hy med oren hy och massa finnar. Har ju testat på en hel del, allt från MASSA apoteksprodukter, yves roucher (stavas?), bodystore, kosttillskott och vitaminer i form av B5, zink och massa andra saker. Jag gick till en expert som klämmer porer och eftersom absolut ingenting av ALLA mina försök fungerade så fick jag till slut börja med receptbelagda mediciner. Dalasin, några andra tabletter som jag inte ens minns vad dom heter men som koncentrerar sig på att få bort pormaskar. Inget fungerade och en remiss skrevs till ett större sjukhus med special läkare med mer utbildning (ca 1 timme från där jag bor) och fick där recept på roaccutan. Och där gick det ännu mer utför dessvärre. Så efter ca 6 år, om inte mer, så sitter jag här med samma problemhy och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Jag vill inte experimentera något mer med min hy, men jag vet att jag måste. Det gäller att ha tålamod och det har jag haft men de börjar ta slut. Massa frustration bara. Har en väldigt fet hy, inte bara i T-zonerna utan det är i stort sett i hela ansiktet. Jag har stora synliga porer på kinderna, ett relativt stort område. Även haka och lite i pannan, emellan ögonbrynen så att säga. Kollade lite på produkterna du länkade och skrev om och funderar starkt på om man ska prova på som sagt. Du skrev något om olika siffror på Clinique 3 set-et. Med tanke på min oljiga hy så lär jag nog ha siffran fyra men med tanke på min även känsliga hy lär jag nog använda den parfymfri ansiktsvattnet, 1'an. MEN så vitt som jag kan se de så finns det bara upp till 3'an eller en blandning mellan 3'an OCH 4'an. Kollade på den länkade sidan du hade och även andra sidor (sökte Cliniqueprodukter via google) men finner inte den siffran jag är ute efter ju :/ Och är lite osäker om jag ska våga blanda produkterna lite, eller enbart ansiktsvattnet då egentligen, med tanke på att jag är ute efter en alkoholfri.. Men den var för väldigt torr eller torr hy som jag minns de.. Känns lite fel eller "vågat" att testa den på en ganska fet hy. Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector är en som jag verkligen vill testa på för den verkade ju suverän! Verkligen! Och du skrev om serumet du hade, Youth Code, använder du de som fuktighetskräm då alltså? För man lär ju återfukta huden ytterligare en gång till om man använder detta Clinique 3-set och du rekommenderade några bra återfuktningskrämer där. Så blev lite nyfiken på nån där men du skrev att du använde serumet och jag har ju faktiskt det serumet själv, om det räcker liksom eller om jag ska köpa in någon mer återfuktingskräm. Alltså 3-set:et, serum, återfuktningskräm, Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector - det blir väl dock alldeles för mkt för huden?
Ninni19.11.12 kl. 20:53
Hejsan! Trist att höra att du haft såna problem med huden - jag har hört mycket om Roaccutan och diverse biverkningar och det verkar inte alls speciellt kul... :( För hudtyp 3 och 4 finns det bara en tvål som funkar för båda typerna, men det SKA finnas olika ansiktsvatten för typ 3 och 4:a - den gula fuktighetskrämen är dock densamma (Daily Different Moisturizing Gel) Sen finns det också en skild serie för acnebenägen hud som heter nåt i stil med "Acne Solutions" - men de produkterna är verkligen uttorkande och har man känslig hud (vilket man ofta har om man har acne) så kan ansiktsvattnet vara väldigt starkt i den serien - men igen, då kan man välja ansiktsvattnet för hudtyp 1 eller 2 om det känns bättre... Jag skulle nog rekommendera dig att börja med att testa tvålen för fet hud (för hudtyp 3-4), ansiktsvattnet för hudtyp 1 ELLER 2 och sen den gula mositusizing GELEN (kolla så du får rätt, för den som heter LOTION är på tok för fet för fetare hudtyper...) och kolla hur huden reagerar. Känns det som att ansiktet tål ett starkare ansiktsvatten så kan du byta ut det efterhand. Det är lite tradigt att behöva blanda mellan olika sorter - men be personalen i en butik om hjälp, de ska ha små 7-dagars testerkits tillgängliga för kunderna och be då att få testa på flera olika hudtypers 3-steg så att du kan blanda och kolla vad som funkar bäst för dig... För det är som du säger helt enkelt så att man måste prova sig fram och se vad som fungerar för en själv - det är jobbigt men det är tyvärr enda sättet. Youth Code serumet använder jag före den gula Clinique-krämen - efter ansiktstvål och vatten - som ett vanligt serum. Sen låter jag fuktighetskrämen gå in i huden riktigt ordentligt innan jag har på Skin Tone Perfectorn - och den har jag ENDAST på de områden där jag har grova porer - så för mig är det på kinderna, runt hakan och näsan. Den fungerar i princip som en primer, får sminket att fästa bättre. Det blir inte för mycket på en gång - men man måste låta produkterna sjunka in i huden emellanåt och inte lägga alla tre krämer direkt efter varann. Vänta 5-10 minuter innan du applicerar Skin Perfectorn, så minimerar du risken att den "rullar av huden" och kom ihåg att inte ha på för mycket - hellre lite för lite än lite för mycket. Hoppas det besvarade dina frågor! =)
20.11.12 22:19

Day 22: The babydoll

Jag hade ordet "Babydoll" i huvudet när jag bestämde mig för hur min makeup skulle se ut igår.
När det gäller bröllopsmakeup:er (oavsett om man är brud eller gäst) så tycker jag om att använda jordnära tonar och göra "naturligt vackra" sminkningar.
Jag har en väldigt traditionell syn på bröllop och giftemål och det återspeglas nog ofta i mina bröllopslook:er...
I had the word "Babydoll" in my head when I did my makeup for yesterday's wedding. When it comes to weddingmakeup (whether you're the bride och a guest) I really like doing "Naturally pretty" looks. I have a very traditional view of marriage and weedings and I think that shows in the wedding-looks I do...

Hursomhaver,
här kommer en titt på sminkningen jag bar igår. Hoppas ni gillar det!
Anyway,
here's a look at the makeup. I hope you like it!


Products used:
Foundation: Lasting Finish foundation (Rimmel), Matt Wear foundation (We CareIcon)
Blush: "Sugar Coral" (H&M)
Cheek highlighter: Domed eyeshadow "Halo" (Viva La Diva)
Eyebrowpencil "True Blonde" (We Care Icon)
On the eyes: Color Tattoo eyeshadow "Permanent Taupe" (Maybelline), "Bronze satin" (Clinique), "Strawberry Fudge duo - pink shade (Clinique), Eyes, face & cheek-palette (Viva La Diva)
Mascara: Hypnôse Doll Eyes Mascara (Lancôme)

Lipgloss: Dior Addict ligloss - the number rubbed off (Dior)Publicerad 03.06.2012 kl. 13:09

Rain on a weddingday

Regn på bröllopsdagen brukar ju symbolisera tur för det äkta paret och eftersom regnet vräker ner här i Vasa så kommer nog brudparet för dagen att leva lyckliga i evigheter...

Här får ni en tjuvkik på min sminkning idag -mera bilder och produktinfo kommer senare!Translation:
If it rains on your weddingday, it is supposed to symbolize good luck and since the rain is pouring down in Vaasa today - the couple whoms wedding I am attending will definitely live luckily married for eternity...

Here's a sneek peak at the makeup I am wearing today, I will post more pictures and product info later...
Publicerad 02.06.2012 kl. 13:19

NOTDChina Glaze "Sugar High"
Publicerad 01.06.2012 kl. 22:40

Lancôme Hypnôse Doll Eyes waterproof mascara

Okej, så jag läste era kommentarer då jag frågade vilken mascara ni skulle vilja se mig testa härnäst och jag var helt på det klara att jag skulle köpa Maybellines Collossal Cay Eye mascara, som ni önskade.
Men då jag stod i affären så insåg jag att den inte finns i vattenfast format - och på sommaren MÅSTE jag ha en vattenfast mascara.

Så jag kikade på lite andra mascaror men kunde inte komma fram till vilken jag ville testa - så när jag var inne på Kicks diskuterade jag saken med min favoritförsäljare och hon föreslog Lancômes nyaste mascara Hypnose "Doll Eyes" - som precis kommit ut i vattenfast format.
Jag litar på hennes omdöme så det fick bli en sån - dessutom var det ett tag sen jag testade en dyrare mascara så det är kul med lite variation!Som vanligt behöver jag ett par veckor på mig innan jag kan ge en recension på denna mascara!Translation:
Okay, so I read your comments on what mascara I should review next and you guys wanted me to try the Maybelline Collossal Cay Eye mascara.
But when I was in the store, I realized that there was no waterproof version and I really must have a waterproof mascara for summer.

So I walked around a bit, checked out a couple of other mascaras but didn't know which one to get - so when I was at Kicks I discussed the matter with my favourite salesgirl and she suggested I'd try the Lancômes Hypnose "Doll Eyes" mascara - the newest mascara by Lancôme that just came out in a waterproof version.
I trust her, so I decided to get it - besides, it's been a while since I tried a high end mascara so I am really excited!
Publicerad 01.06.2012 kl. 17:35

Viva La Diva domed eyeshadow

Jag blev helt förälskad i denna ögonskugga från Viva La Diva - eftersom den har ett helt fantastiskt skimmer och en lyster som slår det mesta...
Denna kommer jag att använda som highlighter på kindbenen - den ger ett fullkomligt magiskt uttryck på kinderna och redan innan jag hunnit testa den i ansiktet (har bara swatchat den i butik) så vet jag att jag älskar den!
Nyansen heter "Halo" och är en gultonad guldnyans - perfekt för de flesta hudtoner.

Skimret kommer självklart inte fram rättvist på dessa bilder - men jag kommer att använda denna i min sminkning imorgon bitti så då ska ni få se hur den ter sig på ansiktet och hur vacker den är.

Viva La Diva's singelskuggor "Domed eyeshadows" kostar 6,50 och finns på Kicks och Åhléns.


Translation:
I fell absolutely in love with this eyeshadow by Viva La Diva - because it has the most amazing shimmer and glow that I have ever seen...
It will look stunning as a cheek highlighter, and even before I've worn it (just swatched it) I just know that I love it!
The shade is called  "Halo" and is a light yellow gold shade - it will look nice on most skintones.
The shimmer and glow really doesn't really transfer in these pictures, but I'll be wearing it tomorrow so I will be able to show you how it looks on the skin.

Viva La Diva's singelsshadows "Domed eyeshadows" cost 6,50euros each and is sold at Kicks och Åhléns.
Publicerad 01.06.2012 kl. 17:18

Kicks Bronzing Oil for face, body and hair

Nu hade Kicks här i Vasa äntligen fått in Bronzingoljan så en 30ml flaska fick följa med hem.
Jag kommer att använda den sparsamt, främst på axlar och dekoltaget och därför vill jag börja med en liten flska och se hur jag gillar den.Ska definitivt använda den imorgon bitti när jag ska på bröllop så vänta er ett litet utlåtande om den snart..!
30ml kostar 11 euro.
Translation:
Finally, my local Kicks-store had gotten the new bronzing oil - so I quickly grabbed a smaller 30ml bottle.
I will be using it on my shoulders and decolté and I really wanted to get the smaller bottle first to see if I like it before I get a bigger bottle.

I will definitely be using it tomorrow when I'm going to a wedding, so expect a review of it really soon...
30 ml retails for 11 euros.
Publicerad 01.06.2012 kl. 17:03

Lee Stafford Argan Oil Shampo

Jag förälskade mig verkligen i håroljor under 2011-2012 och använder flera stycken varje vecka (finns recensioner i arkivet, om ni är nyfikna) och idag fick jag syn på ett schampo med Argan Oil utav Lee Stafford.
I resten av Europa och USA är det väldigt populärt med schampon och balsam som innehåller Argan olja och Maroccan olja, men jag har ännu inte sett många av dem här i Finland så jag blev jättenyfiken på denna och var tvungen att testa!Flaskan innehåller 250ml och kostade 11,90 euro, inne på Kicks.
Recension är att vänta!


Translation:
I really fell in love with hair oils during 2011 and 2012 and I use several of them every week (look through the archives if you want to check out the reviews!) and today I spotted the Lee Stafford Argan oil infused shampoo.
In Europa and the US these types of hairproducts are really popular but I haven't really seen a lot of shampoos and conditioners that contain oils here in Finland yet, so I was very intrigued.
This bottle contains 250ml and costs 11,90 euros, at Beutystore Kicks.
Expect a review later on!
Publicerad 01.06.2012 kl. 16:30

Bloggen kommer i andra hand just nu.

Orsaken till min frånvaro denna vecka:
Det var otroligt vacker väder i Vasa under första halvan av veckan, min sambo åkte till Asien (på jobb) så jag behövde lite tid till att anpassa mig till livet som skenänka och mina föräldrar åker iväg på 6 veckors semesterresa till Franska och Italienska rivieran imorgon bitti så jag har passat på att umgås med dem de senaste dagarna.
Bloggandet kommer helt enkelt att komma i andra hand nu under sommaren - jag vet att ni också prioriterar vänner, familj och strandlivet under juni, juli, augusti så om jag försvinner ett par dagar ska ni inte oroa er - I will be back!
(Och vill ni veta mer exakt var jag håller hus kan ni alltid läsa min personliga blogg, som jag uppdaterar rätt flitigt.)

Hursomhelst,
imorgon ska jag på sommarens första (och sista) bröllop så ni kan vänta er bilder på en klassisk festmakeup imorgon och härnäst ska jag visa er lite produkter som jag handlade idag...
Publicerad 01.06.2012 kl. 16:26

Biotherm Eau Océane

Biotherm har i dagsläget 4 olika Body Sprays i sortimentet:
Eau Vitaminée, Eau Pure, Eau D'energie och Eau De Paradis.

Nu lanseras en femte doft - Eau Ocèane.
Namnet avslöjar att detta är en väldigt "vattnig" och havsinspirerad doft, fräsch och frisk.Jag älskar Eau Pure-doften och använder den flitigt varje sommar (det är en typisk sommarfräsch doft) men jag är intresserad av att sniffa lite på denna nyhet och se hur den doftar.

Eau Océane borde dyka upp i Biotherm-diskar när som helst och 100ml kostar runt 50 euro.
Publicerad 29.05.2012 kl. 21:17

Sunburn facts!

Fakta: Om du bränner dig i solen 5 gånger under en livstid, så ökar risken för melanoma (hudcancer) med det dubbla.

Källa http://www.beautyriot.comTranslation:
If you have sunburn 5 times in a lifetime, the risk for melanoma is doubled.
Source: http://www.beautyriot.com
Publicerad 29.05.2012 kl. 12:42

Inspiration.


Publicerad 28.05.2012 kl. 23:09

Beauty & Brains Tag!

- Favourite book
I am not a huge reader, unfortunately - but I did love "The Da Vinci Code" (yes, I read it before the movie came out) and the book "The Power" is also very good.
"The Power" is sort of a sequal to the famous book "The Secret" and it teaches you how to change the way you think to create a better life for yourself.

- Favourite quotation[s]
I have so many!
"If the wind will not serve, take to the oars."
"...And in time this too shall pass."
"Fall seven times, stand up eight."
Just to name a few...

- English or Maths?
English - I love the English language!

- Science or Art?
Art - because so many things can be art.
Make up is definitely art.

- Name five albums or musical artists that changed your life.
Linkin Park's first album
Eminem's "The Marshall Mathers LP"
Metallica "S&M"
The soundtrack to "The Gladiator" (basically anything composed by Hans Zimmer)
Nightwish "The Poet and the Pendulum."

- Favourite & least favourite subject at school
I absolutely hated math and 'til this day I am the worst at even remembering phonenumbers...
My favourite subject was probably English and Music-class.

- Favourite 'Celebrity with a Brain'
I don't know any celebrities personally so I can't really say - but I adore Ellen Degeneres and I think she is so inspiring and awesome.

- If you could study anything anywhere, what would it be?
I would LOVE to go to Camebridge or Oxford and study English.
That would probably be my dream...

- What is your 'nerdy little secret'?
My boyfriends loves to hear me sing, so ever now and then I sing him a lullaby before we go to sleep...
That's a bit corny and nerdy but very sweet, as well.

- Favourite beauty guru[s] who you admire for more than their love for beauty/fashion.
KillerColours (Viola) is just so adorable and seems so cool, I'd love to meet her in person. She also has the most beautiful tattoo on her chest..!
On YouTube I adore EmilyNoel83 because she is so intelligent and articulate and does such informative videos.
There are many more, but that'll do for now...

- If your blog couldn't focus on beauty/fashion, what would it be?
Probably healthy living, eating and exercising. I love to exercise and take care of my body.
I used to go to the gym 6-7 timeas a week and worked out really hard, but ever since my back injury in november 2010, I've had to take a step back and focus on recovering from that.
I will hopefully be able to start going to the gym again sometime next year...
Fingers crossed!

- Name some things that you're obsessed with that other people would find strange or geeky.
I love cleaning. *haha*
I never thought I'd say that - but ever since me and my boyfriend started living together (about a year ago) I just love having a clean home.
I even like doing laundry, which can't be normal...right?

- Name five people [excluding family and friends] who inspire you.
Pixiwoo-sisters, Samantha and Nicole Chapman
Hans Zimmer
Ellen Degeneres
Oprah

- Who is your intellectual soul mate?
I really have never thought of that...
But I guess I would haveto say my boyfriend, simply because we really can talk about anything and everything.
We often discuss different topis, share our opinions on things (we quite often have really deep conversations) and even if we don't always agree on things, it's just awesome to have someone I can talk to about anything.


Please, feel free to do this tag in your own blog or answer the questions in the comment-section below!
Publicerad 28.05.2012 kl. 22:13

PHC Protecting Energizer Sun Spray

Även håret ska skyddas mot de starka solstrålarna.
Mitt naturligt blonda hår bleks väldigt snabbt i solen och för att inte håret ska friteras sönder i solen brukar jag alltid ha det uppsatt i en knut när jag vistas utomhus längre perioder.

Dessutom sprayar jag ofta genom håret med denna skyddande spray från PHC.
Jag köpte den på KICKS ifjol och jag tror att de fortfarande säljer den...
Sprayen innehåller UV-skydd samt Provitamin B5 som ska stärka och skydda håret.
Och får man inte tag på just denna så finns det säkerligen liknande produkter hos andra märken som fungerar lika bra.Får ofta frågan om ett vanligt värmeskydds-spray (dvs sånt man använder då man plattar/lockar/fönar håret) fungerar lika bra och även om det skyddar mot värmen så skyddar det inte mot UV-strålningen - så nej, det fungerar inte på samma sätt.Translation:
Your hair also needs to be protected from the sun - my naturally blonde hair always gets a lot lighter during summer and to make sure my hair is not fried, I always wear my hair up in a bun whenever I'm outside.

I also like to apply this protecting spray from PHC on my hair. I bought it last year, from beauty store KICKS and I believe they still have it...
The sprayen contains UV-filters and Pro-vitamin B5 that strengthens and protects the hair.
And if you can't get a hold on this particular spray, I am sure there are other brands that have similar products tha work just as well.

I often get the question: "Can't I just use heat-protecting spray?" (the kind you use when you straighten/curl/blowdry your hair) and even though a heat protecting spray protects the hair from the heat in the sun, it doesn't protect you from the UV rays - so no, it is not as effective.
Publicerad 28.05.2012 kl. 19:34

Sleek Make Up på pretty.fi!Goda Nyheter!

Sleek Makeup finns nu att köpa på finska makeup-sidan pretty.fi!
Även om de än så länge har begränsat sortiment så är det mycket billigare frakt att beställa från pretty.fi (om du bor i Finland) så om du är sugen på att testa Sleek's underbara rouger eller skuggpaletter så ska du verkligen slå till nu!
Publicerad 28.05.2012 kl. 18:43

Maybelline Color Tattoo Eyeshadows

Maybelline Color Tattoo 24hr Gel-cream eyeshadows lanserades i USA för över ett halvår sen och de har nu äntligen släppts här i Europa också!

De har blivit enormt populära pga sin långvarighet och för att de inte lägger sig i vecken på ögonlocket (vilket många krämskuggor tenderar att göra.)
De jämförs ofta med MAC's Paintpots - i och med att de kan användas som baser under ögonskuggor för att få dem att hålla längre.
Till skillnad från t.ex. NYX Jumbo Eyeshadow pencils (som jag älskar!) så kan dessa krämskuggor användas separata, dvs utan primer under - vilket är totalt omöjligt med NYX-pennorna eftersom de lägger sig i vecken efter bara 2-3 minuter...

MiniMani här i Vasa hade fått in 6 nyanser av Color Tattoo Eyeshadows - jag tror att det är de 6 som vi får nöja oss med här i Europa tills vidare...
De två nyanser som var självklara för mig var den matta, brungråa "Permanent Taupe" och den skimriga, vita "Infinite White."
Jag är, som ni säkert vet, urusel på swatches - men om ni googlar lite så kommer ni att hitta mer rättvisa färgswatches.
Såhär initiellt kan jag säga att de är otroligt pigmenterade och krämiga och de sitter verkligen som berget..!
Jag gnuggar och gnuggar på swatcharna på min hand och de rör sig inte ur fläcken! Helt fantastiskt!

Ni måste absolut testa dessa - de finns i alla affärer som säljer Maybelline just nu.
På MiniMani betalade jag 8,50 euro styck - vilket är ett otroligt bra pris, speciellt med tanke på att motsvarande produkt hos MAC kostar 15-16 euro i dagsläget...

Jag är redan sugen på att köpa på mig ett par nyanser till, jag kan nästan garantera att det blir så... *hehe*

Translation:
Maybelline Color Tattoo 24hr Gel-cream eyeshadows launched in the U.S. over6 months ago and they have now finally been released here in Europe!

They have become hugely popular due to their longevity and for not creasing on the eyelid (as many cream shadows tend to do.)
They are often compared to MAC's Paintpots - in that they can be used as bases under  eyeshadows to make them last longer.
Unlike the NYX Jumbo Eyeshadow Pencils (which I love!) these cream shadows can be used on their own, ie without a primer underneath - which is completely impossible with the NYX pencils because they crease just 2-3 minutes after applying them...

Mini Mani (Grocery store) here in Vaasa carries six shades of the Color Tattoo Eyeshadows - I think it's the only 6 shades that we get here in Europe, atleast for now...
The two shades that I knew I had to get were the matte "Permanent Taupe" and the shimmery "Infinite White."

I am, as you probably know, lousy at doing swatches - but if you google "Maybelline Color Tattoo Swatches" you will find more accurate colour swatches.
As a first impression, I can tell you that they are incredibly pigmented and creamy and once they've dried they do not come off..!
I rub the swatches on my hand like crazy  and they do not move an inch! Unbelievable!

You absolutely must try these products - they are available in all stores that sell Maybelline right now.
At Mini Mani, I paid 8.50 euro each - which is an awesome deal, especially considering that the corresponding product from MAC cost 15-16 euros at the moment...

I'm already eager to buy a few more shades, I can almost guarantee you I will...
*hehe*
Publicerad 28.05.2012 kl. 17:25

NOTD

Det mest perfekta turkosa sommar-lacket...
The most perfect turquoise summer nailpolish...

"U Must Have This" (H&M)
Publicerad 28.05.2012 kl. 16:41

Wear sunscreen on your lips!


Min personliga favorit på läpparna sommartid.
För 3 år sen brände jag läpparna och sedan dess är jag extra noga med att smörja in läpparna med solskydd också.

Translation:
A couple of years ago I burned my lips really badly in the sun and I now make sure to apply sunscreen to my lips every time I'm out in the sun.
This one is my personal favourite.
Publicerad 28.05.2012 kl. 13:32

Ett extra tips för alla som är gravida i sommar! A word of advice to pregnant sun worshipers out the

Jag vill poängtera ännu en sak angående min "Sola Säkert 2012"-kampanj och det är ett litet "varningens" finger till alla som är gravida i sommar!

Graviditet innebär att hormonerna är all over the place och det är väldigt många som får problem med hyperpigmentering under graviditeten.
Hyperpigmentering ser ungefär ut som om du har en smutsig fläck nånstans på kroppen, det är helt enkelt då pigment mörknar på ett specifikt område på kroppen.
Ganska många gravida kvinnor får hyperpigmetnering i ansiktet och inte alltför sällan kan det se ut som om de har början till skäggväxt eller mustach, om hyperpigmenteringen lägger sig på hakan eller på överläppen.

Hyperpigmentering är svår - nästintill omöjlig - att bli av med helt efter att man fått det.
Det finns krämer och serum som påstås bleka fläckarna och sakta ner hudens producering av melatonin i huden (vilket är det som orsakar de bruna fläckarna) men det är väldigt indiviuellt om man lyckas bli av med fläckarna eller inte.
Oavsett så mörknar dessa fläckar i solen - rejält - speciellt om man struntar i solskydd.
Jag skulle rekommendera alla som har början till hyperpigmentering eller vet att de har haft problem med det under tidigare graviditeter och ja, i princip ALLA som är gravida - att använda minst SPF 50 i ansiktet och på de områden där hyperpigmenteringen brukar uppstå/ser ut att uppstå.

Hyperpigmentation är inget farligt, men det kan vara väldigt irriterande - speciellt om det uppstår i ansiktet, då det är svårt att täcka med smink.
Här ser ni två exempel på hyperpigmentering - den andra bilden är ett väldigt svårt fall av hyperpigmentering.

Tack och lov finns det en lösning på detta problem - solskydd.
Ju högre SPF-faktor desto bättre.
Och om man vet att man har lätt för att få hyperpigmentering på vissa delar av kroppen - täck över dem helt!

Och det är inte enbart gravida som drabbas (även om de är extra utsatta pga hormonförhöjningen i kroppen).
Jag fick själv början till hyperpigmentering på bröstet och på axlar för 4-5 år sen och därför smörjer jag alltid in de områdena med extra solskydd så fort jag vistas ute i solen.
Problemen har inte blivit värre under de senaste åren, utan jag har lyckats få dem att blekna en aning men som den soldyrkare jag är, så är jag alltid jättenoga med att smörja in både axlar och bröst/dekoltaget ordentligt och mer ofta.


Translation:
I want to addess one more thing regarding my campaign for a safer tanning this summer, and it's a little "caution" to anyone who is pregnant during the summer!

Dutring pregnancy the hormones are all over the place and a lot of women get problems with hyperpigmentation during pregnancy.
Hyperpigmentation kind of looks like you have a dirty spot somewhere on the body, it is simply when the pigment on a spedicic area darkens.

Quite a number of pregnant women get hyperpigmetnering on the face and quite often it may look as though they are growing a beard or mustache, if the hyper pigmentation occurs on the chin or on the upper lip.

Once you get hyperpigmentation, it is difficult - almost impossible - to get rid of.
There are creams and serums which allegedly whiten spots and slow down the skin producing melatonin (which is what causes the brown spots) but it is very indiviual if you manage to get rid of the spots or not.
Regardless, the sun darkens the spots - a lot - especially if you ignore wearing sunscreen.
I would recommend anyone who is beginning to notice hyperpigmentation or know that they have had problems in previous pregnancies - basically ANYONE who is pregnant - to use at least SPF 50 on the face and on the areas where hyper pigmentation appears to
occur.

Hyperpigmentation is not dangerous, but it can be really annoying - especially if it appears on the face, as it is difficult to cover with makeup.
The images whow two examples of hyperpigmentation - the second image is a very severe case of hyperpigmentation.

Thankfully there is a solution to this problem - sunscreen.
The higher the SPF , the better.
And if you know you have a tendency to develop hyperpigmentation on some parts of the body - cover them up completely!

And unfortunately, it's not only pregnant women who suffer from hyperpigmentation (although they are especially vulnerable because of the hormones).
I myself started to see hyperpigmentation on my chest and shoulders about 4-5 years ago and therefore I always make sure that those areas are covered with extra sun protection as soon as I am exposed to the sun.
The problems have not gotten worse in recent years, I've managed to get them to fade a little, but as I am a true sun worshiper, I am always very careful to apply sunscreen on both shoulders and chest / decloté thoroughly frequently.
Publicerad 28.05.2012 kl. 11:57

Solskydd i ansiktskrämer - är det tillräckligt?

Jag fick en fråga av Angelica:

"Hej, jag undrar vad du tycker om ansiktskräm med solskyddsfaktor? Jag har känslig hud och har därför införskaffat mig en sådan istället för vanligt solskydd. Den jag har fått tag på har SPF 30 och ska skydda mot både uva och uvb. Är det sämre på något sätt än att ha en speciell kräm med bara solskydd med samma SPF? "

Det här är extra viktigt att ta upp och reda ut för det kan vara lite missledande ibland, det här med SPF i vanliga hudvårdsprodukter, så jag ska ta det från början.

SPF i vanliga ansiktskrämer är superviktigt - de skyddar inte bara mot solen utan mot föroreningar i luften, om man sitter mycket framför datorn är det jätteviktigt att ha en dagkräm med SPF.
Oftast så kan dock inte den solskyddsfaktor (SPF) som finns i dag/nattkrämer/serum skydda mot både UVA och UVB-strålning  -de flesta anti-ageing krämer innehåller SPF numera, men de skyddar enbart mot UVB-strålningen.
För att få ett fullständigt skydd både mot de skadliga UVA och UVB strålningen så krävs det en separat solskyddskräm de dagar då man ska vistas ute i solen en längre tid.
Det betyder inte att en dagkräm med SPF 30 inte skyddat dig mot solen - det gör den absolut - men den skyddar dig inte tillräckligt mot UVA-strålningen så om man ska ligga på stranden så måste man nog ha en ordentligt solskyddskräm med både UVA och UVB-skydd.
För en helt vanlig dag, då man går ärenden på stan, kanske tar en kaffe i solen på lunchrasten osv - då är den helt tillräckligt med skydd.

MEN!
Den kräm som du nämner verkar tydligen ha ett specifikt skydd mot både UVA och UVB-strålning och då skulle jag säga att det räcker gott och väl med den för ansiktet.
Du behöver inte addera ytterligare en solkräm - om du inte vill.
Så länge det uttalat står skrivet på burken eller förpackningen att SPF-skyddet innefattar både UVA och UVB-skydd så är det helt OK!
Det enda du isåfall behöver är en solkräm för kroppen, de dagar då du vet att du kommer att vara utomhus i solen en hel del.

För att sammanfatta:
- När det står att en dagkräm/nattkärm/serum innehåller ex. SPF 25 så betyder det oftast att den enbart skyddar mot UVB-strålning, så låt dig inte luras till att tro att det skyddet är tillräckligt.
För att få ett komplett skydd krävs då alltså ytterligare en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB-strålning.
- Om det uttryckligen står på förpackningen att SPF-skyddet innefattar skydd mot både UVA och UVB-strålning så är det inget måste att addera en solkräm i ansiktet så länge SPF-skyddet är tillräckligt högt för din hudtyp (dock är en för kroppen absolut ett måste om du ska ligga på stranden!)

Hoppas att detta klargjorde det hela, ni får jättegärna fortsätta att höra av er om ni har frågor gällande solskyddsfrågor nu till sommaren.
Det är superkul att höra att ni är så många som har joinat min kampanj och solar säkert!
Fortsätt så!

Tummen upp för en säker solbränna!

Transation:
Answering a reader's question regarding SPF in daycreams.
Feel free to google-transalte this post!
Publicerad 28.05.2012 kl. 11:32

Påminnelse: Använd solskydd!!

Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen, men med tanke på försommarvärmen här i Vasa så känns del bara fel att sitta inomhus och blogga när solen skiner och man kan vara ute och njuta.Jag vill återigen påminna er om vikten av att använda solskydd och min "Sola Säkert!"-kampanj.
Min egen sambo får just nu bita i det sura äpplet, efter att han inte lät mig smörja in hela hans rygg med solskydd imorse utan jag fick bara smörja in axlarna och skuldrorna.
Nu är större delen av hans rygg röd som en brandbil och även om det inte är värsta sortsen brännskador så känner jag att jag vill hytta med fingret och säga: "Vad var det jag sa..?!"

Jag vill också hänvisa till denna artikel angående solarier, något som jag vet många använder som ett snabbt sätt att få en solbränna men som i själva verket endast skadar huden...
Jag var själv "beroende" av att sola solarium när jag var 21-22 och det är först nu, sex år senare, som jag börjar se skadorna av det.
Var inte lika dum som jag var - skydda er hud genom att undvika solarier och alltid använda solskydd!

Translation:
I apologize for the lack of updates, but the weather is fantastic in Vaasa at the moment and why sit by the computer when ypou can be outsidem enjoying the sun, right..?

I just want to remind you all about my campaign for safe suntanning and the importance of wearing sunscreen.
My boyfriend is currently licking his wounds, after he didn't allow me to apply sunscreen on his entire back today (I only applied it on his shoulders and upper part of his back).
He got quite bad sunburns on his lower back and I feel like just shaking my head and saying: "I told you so..!"

Here's also a swedish article about the hazards of sunbeds, and about how the increase the risk of tumors.
I myself was "addicted" to tanningbeds when I was 21-22 years old and now, six years later, I can see the damages it made to my skin.

Don't be as foolish as I was, stay away from sunbeds and always wear sunscreen!

 
Publicerad 26.05.2012 kl. 17:33

Dagens Look: Graduation time!

Idag har jag som sagt firat min syster som fick sin ingenjörsexamen och jag gjorde en klassisk sommarlook med lätt bronziga, sotade ögon och solkysst hud.
Hoppas ni gillar det!
Today I celebrated my sister who got her Bachelor's degree and I did a very classic summermakeup with soft bronzed smokey eyes and sunkissed skin.
Hope you like it!Products used:
Foundation: Lasting Finish foundation (Rimmel), Luminous Touch foundation (Lumene)
Concealer: Lasting Perfection concealer (Collection 2000)

Blush: "Sugar Coral" (H&M)
Eyebrowpencil "True Blonde" (We Care Icon)
On the eyes: Eyes, face & cheek-palette (Wet n Wild)
Mascara: Big Lash mascara (W7)
Lipgloss: Hef's Favourite Lipgloss ""Sex kitten" (PlayBoy Makeup)


(Och orsaken till att mina hårtoppar ser ljusare ut än resten av håret är enbart pga hur ljuset föll genom köksfönstret...
And the reason why the ends of my hair look lighter than the rest of the hair is simply because of the way the light hit me through the kitchen windos...)
Publicerad 25.05.2012 kl. 17:17

NOTD

Pärlemor-rosa glitternaglar är vad jag ska bära imorgon på min systers examensdimission.
Mother-of-pearl pink glitter nails is what I'll be wearing to my sister's graduation tomorrow.

Hot Looks Fast Dry Nailpolish "Lola" (Collection 2000)
Wild Shine Nailpolish "Sparked" (Wet n Wild)
Publicerad 24.05.2012 kl. 22:58

Hur du får sommar-sminket att hålla hela dagen / How to make your summer-makeup last all day

Sommar och värme innebär att sminket mycket lättare glider omkring på ansiktet och även om en primer alltid hjälper till att hålla sminket på plats så finns det ett par andra trick att ta till för att få makeup:en att hålla hela kvällen.

- Återfukta huden
Att preppa huden före makeupen, med bra hudvårsprodukter, ser till att även sminket sjunker in i huden bättre och helt enkelt hålls på plats mycket längre.
Ge din hudkräm 10-15 minuter att sjunka in och sätta sig på huden innan du börjar applicera sminket - annars kommer foundationen att börja glida omrking ovanpå din hudkräm och det kommer bokstavligen att se ut som att du smälter.

- Less is more!
Ju mindre smink du har på huden, desto snyggare kommer du att se ut - tro mig!
Solen har en tendens att skickligt dölja våra små skavanker så du behöver inte  nödvändigtvis täcka varenda liten finne eller röd fläck i ansiktet.
Låt din naturliga hudton synas - det är så mycket vackrare!
Välj gärna en tonad dagkräm som funkar både återfuktande och som jämnar ut hiudtonen en aning. Med lite tur kan det göra att du slipper applicera foundation..!

- Glöm inte primern
En primer som passar din hudtyp (oavsett om den är torr, fet eller normal) kommer att hjälpa sminket att sitta på plats.
Ofta kan de hända att vi sitter i solen på en uteservering på kvällen, helt plötsligt går solen ner och det blir lite kyligt, vi kanske söker oss inomhus, vi dansar oss svettiga på dansgolv - det blir helt klart temperaturskillnader under en utekväll, så en primer är verkligen din bästa vän för den ser till att låsa fast makeup:en.
Glöm inte heller en separat primer under ögonmakeup:en!

- Applicera tunna lager
Att pensla på ett tjockt lager foundation, concealer och puder är inte bara osmickrande i den varma solen, det kommer också att smälta av snabbare än du hinner säga "solstol."
Välj en tunn foundation som du applicerar med fingrarna - för att få det mest naturliga resultatet -eller skippa foundation helt och satsa bara på lite lätt concealer på utvalda områden. Pudra T-zonen lite lätt, lägg lite rouge på äpperkinderna och kanske lite highlighter på kindbenen - och där har du din bas!

- Blotta!
Många av oss blir glansiga i ansiktet under dagens lopp, speciellt under de varma månaderna - det är inget ovanligt men det är heller inget som inte går att lösa.
Köp ett paket med "blottingpapers" (Duroy har billiga och bra sådana!) som du slänger ner i väskan innan du går ut.
Pappret hjälper till att suga upp överflödig olja från ansiktet och tar bort all överflödig glans.
Är du i en knipa och inte har blottingpapers till hands så funkar ett ark toalettpapper/hushållspapper också bra.
Det sämsta du däremot kan göra är att direkt applicera MER puder ovanpå ett glansigt ansikte. Du måste först ta bort den överflödiga oljan - och sen kan du eventuellt addera lite puder, men ofta behövs det inte ens.

- Återfukta/fixera
En fixeringsspray/fuktspray kan också vara till hjälp under varma dagar så sminket inte riktigt vill hållas på plats.
Clinique's Moisture Surge fuktspray är ett superbra alternativ till torra hudtyper, medan Skindinavia's Makeup Settings Sprays (finns bl.a. på lovemakeup.co.uk) också är hyllade produkter som får makeup:en att sitta på plats.
När du är klar med makeup:en så sprayar du helt enkelt ansiktet lite lätt, låter det självtorka och sen är det bara att ge sig iväg.
Publicerad 24.05.2012 kl. 12:59

Illamasqua Naked Strangers Makeup collection

Illamasqua's sommarkollektion heter Naked Strangers och innehåller ovanligt mycket neutrala toner, mycket skimmer och som vanligt är promo-bilderna helt fantastiska..!
Alex Box (som skapar alla Illamasqua's looker) är verkligen ett geni!
The summer collection by Illamasqua is called Naked Strangers and contains al ot of neutrals and shimmers and as usual, the promos are absolutely divine..!
Alexs Box (head makeup asrtist for Illamasqua) truly is a genious!Två rouger (ett i puderform och ett kräm-rouge), två läppglans och tre nagellack ingår i denna kollektion, där det också lanseras fler nyanser utav Illamasqua's Skin Base foundation.
The collection consists of two blushes (one powder and one creme), two lipglosses and three nailvarnishes. A couple of new shades of Skin Base foundation are also released with this collection.


Kollektionen lanseras i juni och finns då att köpa på Illamasquas hemsida.
The collection is launched in June and can be found on the Illamasqua website.
Publicerad 24.05.2012 kl. 11:19

Följ mig och BFF på Instagram!

 

32-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, studerar till klasslärare och engelskalärare och brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att le!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop - kontakta mig på: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 32-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!