Jenna svarar: Hudvård och smink för fet hy?

Publicerad 11.01.2012 kl. 15:19
Jag fick en fråga av Sanna:

"Hej Jenna, jag har också fet/blandhy som alltid blir glansig. Den är även oren och storporig och har lätt att få finnar (även om just finnigheten blivit betydligt bättre jämfört med när jag var yngre).
Nu är jag 34 år och letar fortf efter riktigt bra produkter för att min hy ska vara så välmående och fin som möjligt.
Kan inte du dela med dig av dina favoritprodukter för just fet/glansig/oren hy?
Typ fuktkrämer, primers, foundations, puder/anti-shine, nattkrämer/behandlande produkter ...
Gärna även smink för den här typen av hy. Själv tycker jag det känns lite jobbigt/ofräscht att lägga på tex rouge på min hy pga glansigheten/orenheten..."

Det här med hudvårdsprodukter är väldigt svårt att ge tips på, eftersom det är så otroligt personligt och individuellt.
Alla som har fet hud kommer automatiskt inte att gilla samma produkter (precis som att alla som har torr hud inte kan använda samma produkter) så mitt främsta tips när det kommer till hudvård är verkligen att pröva sig fram och testa produkter för att se vad som passar ens egen hud.
Men det jag KAN göra är att berätta om mina personliga favoriter och om de produkter som jag ofta rekommenderar mina kunder och det gör jag mer än gärna.
(OBS! Varning för långt inlägg!)

Jag vill inledningsvis nämna två viktiga saker att komma ihåg gällande hudvård:
1. När man byter hudvårdsprodukter så kan huden ofta reagera på det på olika sätt, ofta kan man få mera finnar  ibörjan eftersom de ntya produkterna innehåller andra ingredienser än man tidigare använt och det sätter igång slaggproduktionen i hude, och all skit som finns i huden måste ju ut nånstans och det är genom porerna.
När du börjar med en ny hudvårdsprodukt så ge den MINST 6 veckor innan du bestämmer dig för om du gillar den eller inte.
Sluta inte efter två dagar bara för att du fått lite mer finnar, ge det tid.
(Om du däremot får stora blåsor som varas och får sår, sväller upp i ansiktet så är du antagligen allergisk mot någon ingrediens och då ska du sluta använda produkten direkt och kontakta affären som sålde produkten till dig.)
2. Att hålla på och byta hudvårdsprodukter var och varannan månad är INTE bra för huden! Hittar du produkter som du gillar och som fungerar bra - håll dig till dem - varför bryta ett vinnande koncept?
Om du hattar runt och byter ut produkter hela tiden kommer din hud inte att fatta vad fan det är som pågår och den kommer antagligen att reagera på så sätt att du får mera finnar/utslag.
(detta gäller främst fet hud)

Okej, så nu till produkter som fungerat bra för mig och som jag verkligen kan rekommendera andra med min hudtyp (dvs fet) att testa.
Sedan 5-6 år tillbaka använder jag uteslutande Clinique's tre-stegs system, vilket är rengöringstvål för ansiktet, ansiktsvatten samt en lätt fuktighetsgel.
(Här kan du läsa mer om dessa produkter)


Innan jag testade Clinique hade jag väldigt dålig hy, mycket finnar och orenheter och det blev en sån ENORM skillnad efter att jag började med Clinique's produkter att jag inte för mitt liv skulle komma mig för att sluta med dem.
De är min stadiga grund i hudvårdsrutinen, som jag aldrig rubbar på.
Jag är nummer 3 på Clinique's skala (hudtyper indelas i siffror), vilket är combinerad/fet. Har man inte bara fet hud men också acne rekommenderar jag att man testar 4:ans tre-stegs system eller Acne Solutions serien som är speciellt framtagen för acne-benägen hud.

Produkterna fungerar på följande sätt:
Rengöringstvålen (som klarar av att ta bort lättare sminkprodukter men ska inte användas i ögonen!) rengör verkligen huden på djupet, naggar upp döda hudceller som fastnad på det yttersta hudlagret.
Ansiktsvattnet i sin tur tar bort de döda hudcellerna, samtidigt som den öppnar upp porerna för att huden lättare ska kunna ta emot hudkrämen.
Den gula fuktighetskrämen är en väldigt lätt fuktighetskräm som egentligen endast ska användas som en del i 3-stegssystemet.
Enkelt sätt kan man se det som att efter att man tvättat huden med tvål, haft på ansiktsvattnet så är hudens PH-balans rubbad och ligger på minus. Den gula krämen återställer PH-balansen så att huden hamnar på 0 igen.
Det här betyder alltså att du i princip inte har tillfört nån fukt än, du har bara återställt PH-balansen.
Därför bör det gula fuktighetskrämen (oavsett hudtyp) ALLTID uppföljas med en annan hudkräm (och eventuellt serum).

Viktigt att veta är att Clinique's ansiktsvatten innehåller en del alkohol (1:an's ansiktsvatten är dock alkoholfri) så om man har fet OCH känslig hud kan man gott välja tvålen och fuktighetskrämen för hudtyp 3 - men ansiktsvattnet för hudtyp 1.
Det går hur bra som helst att blanda produkterna för att anpassa dem efter ens egen hud.
(Har ni mer frågor angående detta så tveka inte att ställa dem - jag har jobbat väldigt mycket med Clinique och tror mig kunna besvara de flesta frågor ni har om märket!)

Som komplement till 3-steget använder jag just nu ett serum som jag tycker väldigt mycket om - Youth Code serumet från Loreal (det kommer en recension så småningom).
Det är Loreal's lite "billigare" version av Lancôme's Genifique aktivator - som jag också testat och älskat.
Youth Code serum känns lite som ett vatten som man applicerar på ansiktet, det är supertunt och behagligt för fet hud eftersom det sjunker in i huden på en halv sekund.
Jag använder det dagligen, morgon och kväll.

En av mina favoritprodukter någonsin är också ett serum från Estée Lauder som heter Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher.
Tok-dyr produkt men så otroligt värd pengarna!
Känns som sammet mot huden, fyller igen porerna och får även sminket att håla bättre under dagen.
Jag brukar faktiskt använda denna produkt som en primer, den är helt fantastisk och har man budget som tillåter att man köper en flaska så tycker jag absolut man ska slå till.

Söker man en lite billigare variant på Idealist:en så tycker jag man ska testa Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector.
Skillnaden med denna är att du endast ska applicera den på de områden där du lider av stora porer - jag lägger den alltid runt näsan och lite på kinderna.
Den här gör verkligen en ENORM skillnad - när jag visar kunderna före/efter skillnaden genom att applicera denna produkt på halva deras ansikte så blir de nästan mållösa för det är verkligen en underbar produkt som fungerar.
Det enda man ska tänka på är att inte applicera för mycket, för då kan krämen börja rulla av huden när man väl lägger smink ovanpå.

En riktigt bra fuktighetskräm för fet hud är Effaclar K från La Roche Posay, som jag testat under hösten (recension finns här!).
Den håller sebum-produktionen under kontroll (sebum är det som gör att man blir oljig i ansiktet) och jag har fått mycket mindre finnar sen jag började använda det.
Ny favorit-produkt som jag verkligen tycker alla med fet hud och acne-benägen hud ska testa!

När man applicerat sin hudvård är det också väldigt viktigt att man låter produkterna sjunka in i huden ordentligt innan man börjar sminka sig.
Jag brukar helst vilja ge mina ansiktsprodukter 20 minuter men minimum 10 minuter tycker jag man ska vänta.
Om din ansiktskräm inte hunnit sjunka in ordentligt kommer sminket att lägga sig ovanpå krämen istället för ovanpå din hud - och kommer att börja glida runt på huden under dagens lopp.
Så ha tålamod.
Det är helt enkelt så att ju mer tid man lägger ner på att grunda och preppa huden (och även sminka sig) desto längre håller resultatet - så är det alltid!
Stressar du med din hudvård/med sminket så kommer det att glida av efter ett par timmar, jag är ledsen men så är det bara.

Jag har faktiskt aldrig använt en nattkräm - just för att min hud är så fet.
Nattkrämer är ofta väldigt mycket krämigare än dagkrämer och min hud klarar inte av att ta emot så pass fylliga krämer - så jag brukar ofta använda en dagkräm under natten.
Visst, en dagkräm innehåller inte riktigt samma aktiva ingredienser som en nattkräm - men å andra sidan är jag så pass ung ännu att min hud inte behöver massa anti-age under natten.
Serum plus en dagkräm räcker gott och väl för min hud till natten.

Om vi tittar lite på sminket nudå så finns det enormt mycket produkter på markanden och precis som med hudvård så kan jag inte garantera att det som funkar för mig kommer att fungera för alla andra med fet hud - men detta är ändå mina rekommendationer och mina tips som man kan tänka på.

Om jag använder Estée Lauder's Idealist Skin Refinisher eller Clinique Pore Minimizer Instant Perfector så skippar jag primer helt och hållet - för jag tycker att man ska vara försiktig med att lägga FÖR många lager av produkter, speciellt om man har fet hud.
Men om jag använder primer så använder jag uteslutande Gosh Velvet Touch Primer - för det är den enda primern som inneåller silica som jag tål (är överkänslig mot silikoner).
Har även hört att Too Faced primern "Primed and Poreless" ska vara enormt bra för fet hud - så den kan vara värd att testa.
Jag lägger ytterst lite primer över näsan, på kinderna, hakan och lite på pannan - för som sagt, blir det för mycket lager på lager så kommer primern inte att kunna fylla sin funktion.

När det gäller foundation så ska alla vi med fet hud försöka undvika allt som innehåller oljor/mineraloljor så mycket som möjligt.
Oljor i foundation bruakr ofta orsaka fet hud att få "breakouts" dvs finnar och utslag.
Leta istället efter formulas som beskrivs som "Long lasting" eller "Matte" och det lönar sig alltid att ha en foundation utan skimmer.
Detta betyder inte att du inte ska ha lyster i huden - men när det gäller fet hud som naturligt är väldigt glansig så är det mycket bättre att först matta ner huden och sedan själ lägga till lyster/skimmer där man själv vill ha det - istället för att lägga lyster/skimmer över hela ansiktet som sedan förstärks och blir ÄNNU MER glansigt vartefter huden blir oljig under dagens lopp.


(lyster/skimmer på de rätta ställena är smickrande, men man vill inte vara glansig i hela ansiktet!)

Puderfoundation är verkligen nåt för oss med fet hud eftersom pudret matta ner glansigheten i huden,
själv älskar jag Estée Lauders Double Wear puderfoundations, det är nog den bästa jag testat hittills.
We Care Icon har också bra budgetalternativ, men de kan man bara få tag i här i Finland.

Nackdelen med puderfoundations är att de aldrig kan ge samma täckningsgrad som en flytande foundation - som är det högre täckningsgrad man är ute efter så kommer här några av mina favoriter:
Matt Wear foundation från We Care Icon - en väldigt krämig foundation, hög täckningsgrad men lämnar ändå ett väldigt naturligt resultat.
True Match foundation från Loreal - medelhög täckningsgrad som anpassar sig aningen efter hudens egna ton. Finns i ganska bred färgskala, vilket är ett stort plus.
Diorskin Forever foundation från Dior - passar jättebra för kombinerad/fet hud om man vill ha högre täckningsgrad. Dryg som attan och ser fantastisk ut på huden.
Diorskin Nude foundation - detta är nog min favoritfoundation någonsin (har en oöppnad flaska gömd i min byrå, som jag sparar till den dag jag ska gifta mig - haha!) för den har medelhög täckningsgrad, den innehåller mineralvatten vilket gör att den ger den där perfekta lystern utan att man ser oljig ooch kladdig ut och den sitter verkligen hela dagen.

Flytande foundation fäster jag alltid med ett löspuder - jag har ingen storfavorit bland dem men gillar Clinique's löspuder väldigt mycket.
(Jag ska också nämna att IsaDora har nyligen gett ut ett anti-shine puder som lär vara nåt utöver det vanliga - ha rinte testat det själv men det lär ska vara helt fantastiskt!)
Mitt bästa tips vad gäller puderapplicering är att oavsett om du använder löspuder eller puderfoundation är att alltid använda en kabukiborste och verkligen jobba in pudret i huden.
Om du bara dammar pudret över ansiktet med en fluffig borste kommer du att vara oljig igen inom en timme.
Som sagt - jobba in produkten i huden, då håller resultatet längre.

Nu kommer vi till rouge och jag har förstått att många med fet och oljig hud lider av att rouget inte hålls kvar under dagens lopp - att det smälter bort.
Jag ska medge att jag aldrig riktigt haft det problemet, och jag tror faktiskt att det beror just på att jag verkligen tar mig tiden till att grunda ordentligt - med hudvården och foundations och allt sånt - och när jag applicerar rouge så använder jag ofta tekniker när jag (igen) jobbar in rouget i huden.
Det gör att det både ser mer naturligt ut och det håller bättre.

Om du tycker det känns ofräscht att lägga rouge på huden så har jag ett tips till dig:
Efter att du applicera concealer och foundation så tar du ett krämrouge och applicerar den med fingrarna. Igen - jobba in krämrouget i huden, jag brukar "klappa" på färgen på huden med fingertopparna, för om man gnuggar för mycket kan foundationen börja flytta på sig.
Sen, när du är klar så lägger du löspuder på hela ansiktet. Då har du inte bara låst in foundationen utan också rouget.

Ett annat tips jag har - vilket jag själv gör i princip alltid - är att när jag är klar med foundation och concealer så går jag över till att göra min ögonmakeup.
Medan jag gör ögonmakeup:en hinner min concealer och foundation "sätta sig" ordentligt på huden och när jag är helt klar med min ögonmakeup, SEN pudrar jag ansiktet - som en sista finish.

Jag rekommenderar också varmt att använda dig utav "blotting papers" dvs små, tunna papper som suger upp överflödig olja från huden.
Misstaget många gör när ansiktet blir oljigt under dagens lopp är att bara applicera mer puder, men det ger bara signaler till huden att "oj oj, nu är huden torr - måste producera mera sebum!!" och så blir huden ännu mer glansig.
Så använd istället ett blotting paper för att först ta bort olja från ansiktet och efter det kan du lägga ett tunt lager puder - om du vill (oftast behövs det inte lägnre).

Jag hoppas det här besvarade lite frågor och gav dig, Sanna, och er andra lite tips på hur man kan hantera fet hud.
Har ni frågor så lämna gärna en kommentar - jag besvarar dem gärna!(Klicka här om du vill se en tutorial på hur jag lägger "den perfekta basen")
BestFaceForward BestFaceForward
Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver?
Jag testade faktiskt såntdär puderpapper som jag hittade på Stockmann. Det är ju sjukt mycket bättre än lägga ett nytt tjockt lager puder i fejset. Jag började för några år sedan tvätta ansiktet med tvål. Alltså helt vanlig tvål, typ Dove och Nivea (palasaippua). Det känns som min hy blir mycket renare med tvål än med något ansiktstvättmedel (har också testat dendär Clinique-serien du skriver om). Och underligt nog så har min hy inte heller torkat ut. Dethär är ett tips jag fick av min mamma. Vad tycker du om att tvätta fejset med vanlig tvål? Är det helt sjukt paha? :)
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 16:27
Ja, blottingpapers är verkligen GULD! =) Man behöver oftast inte addera mer puder efter att man blottat ansiktet. Vanlig tvål för ansiktet är BIG no-no i min bok. Jag får ofta höra folk som säger : "Jamen JAG har minsann tvättat ansiktet med vanlig handtvål i 20 år och jag har hur bra hud som helst!" och det kan hända att vissa kommer undan med att använda vanlig tvål i ansiktet - men det är ytterst ovanligt och det är verkligen inget man ska vara "stolt" över - för även om det fungerar så mår ansiktet i huden verkligen inte bra utav det och jag kan garantera att rynkorna kommer krypande betydligt snabbare än de hade gjort om man använt en ordentligt ansiktstvål. Har man så pass tålig hud att den klarar av att bli tvättad med handtvål i tjugo år beror det med all säkerhet på bra gener - inte på tvålen. =P Vanlig tvål torkar ut huden nåt fruktansvärt och det är därför du känner dig så ren efter att du använt det - men det finns ansiktstvålar som har samma effekt och som inte innehåller samma starka och uttorkande ingredienser som handtvål - och Clinique's ansiktstvål är just sådan. Den finns dessutom både i flytande tvål (i pumpflaska) och som en "palasaippua" så om du gillar konsistensen av en fast tvål så skulle jag rekommendera att du testar den varianten! Annars ska jag ge dig ett annat tips - på apoteket finns ACO's hudvårdsserie för fet hud. De har en rengöringsmousse som ser ut som ett ansiktsvatten, kommer i en rosa pumpflaska. Som sagt - ser ut som ett vatten i flaskan, men kommer ut som en mousse. Testa den! (Kostar runt 10-12 euro om jag inte minns fel...) Den är väldigt bra för fet, acnebenägen hy men den är väldigt stark så för min hud är den faktiskt FÖR mycket - men gillar du den där riktigt "rena", uttorkande känslan så skulle jag råda dig att testa den. Kom bara ihåg att lägga på riktigt med fukt efteråt! Som sagt, för mig är det ofattbart att tvätta ansiktet med vanlig tvål och det är absolut inget jag rekommenderar någon! =)
11.01.12 16:56
Voi video nu blev jag riktigt orolig! Kanske jag ska byta mot en ansikt-palasaippua istället (och hoppas på att min man inte använder den till att tvätta sig under armarna med). Åtminstone för en tid för att testa hur det känns. Jag har faktiskt dendär ACO-moussen du tipsade om. Det är nog flera år sedan. Kanske jag borde testa på nytt igen. Suck, dethär är så himla svårt! :) I synnerhet då man märker de första "juonteet" krypa fram (är ju 30) men sen har man ändå finnar, prkl. Men tack för det utförliga svaret!
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 20:16
Det ÄR jättesvårt att hitta produkter som man trivs med, ingen lyckas på första försöket så man får nog bara inte ge sig. =) Vissa tycker att Clinique's palasaippua löddrar mer än flytande tvålen - jag har ärligt talat inte märkt nån större skillnad så det är nog bara en smak sak. Sen som sagt, om du tycker att tvålen inte gör att du känner dig tillräckligt ren i ansiktet så testa Acne Solutions-serien - den är rätt stark så du kan absolut be att få ett litet prov på den först innan du köper den (på Sokos ska de nog kunna ge dig tester-burkar) så du får se hur den känns. Sen rekommenderar jag absolut att du ska testa en sån där liten ansiktsborste också - om du inte redan gjort det. Här har du länk till inlägget: http://bestfaceforward.ratata.fi/post/324431 Känns helt fantastiskt rent i ansiktet efteråt - jag har blivit totalt beroende av min lilla borste! =) Finnar är nog tyvärr inte bara en "tonårsgrej" - när man blir äldre kickar de där härliga hormonerna in på allvar och det är väldigt många som lider av acne upp i vuxen ålder. Så du är inte ensam!! =)
11.01.12 20:44
Jag skulle skriva att jag har TESTAT dendär ACO-moussen. Ett ord blev bort :)
http://muffinaround.com11.01.12 kl. 20:16
Vet du om dendär ACO har nåt för torr hud? ;) Jag behöver hitta nåt nytt istället för mitt clinique, det känns bra men resultatet är inte lika bra. :/ Tycker att jag har rödare hy och mer finnar än tidigare, och då har jag haft Clinique i ett år nu - så det är inte det du skrev om att produkten skulle vara ny.
Ida11.01.12 kl. 21:27
Japp, ACO har en serie för torr hud också. =) Du tror inte att det kan ha att göra med att det är en annan årstid nu då? Jag har iallafall alltid bättre hy på vår och sommar än under vintern... Det är väldigt sällan som hudvårdsprodukter "slutar fungera" så att säga, så det beror nog isånafall mer på att din hud förändrats och kanske blivit mer krävande. Kan bero på årstid, kan bero på stress, kan bero på kost...
11.01.12 22:34
Tack så mycket för ditt långa och utförliga svar! Här kommer en lång och utförlig kommentar från mig. :) Jag blir återigen sugen på att prova Cliniques 3-steg-serie. Har funderat på det tidigare, men inte gjort det bla eftersom jag läst blandade recensioner. Många tycker att serien är jättebra, medan andra tycker att den är för stark och uttorkande. (Så är det ju med alla serier/produkter iofs. Ingen passar för alla.) Fuktkrämen har jag haft tidigare, men tyckte den kändes lite för fet, så den här ggn skulle jag isf köpa fuktgelén istället. Jag tycker det låter lite konstigt att behöva använda ytterligare en fuktkräm efter Cliniques fuktkräm. Tyder inte det på att antingen rengöringen är för uttorkande, eller att fuktkrämen inte är tillräckligt återfuktande för ens hy..? Iaf verkar det inte vara Cliniques avsikt att ytterligare en fuktkräm ska behöva användas ovanpå deras. De senaste åren har jag varit inne på att använda mild rengöring, men som ändå är avsedd för fet/blandad hy. (Just nu använder jag en serie från Lumene.) För ”kraftig” rengöring kan göra min hy, speciellt näsan, flagig och det är svårt att fixa till med fuktkräm efteråt. BTW, jag läste lite recensioner på Cliniques hemsida och blev jätteförvånad att så många människor tror/trott att fukt och fett är samma sak, och att man därmed inte behöver återfukta en fet hy (!) Jag ska försöka testa något av de porminskande serumen du föreslår också. Jag har nåt liknande från Clarins, men tycker inte att det gör så mycket för mig. Du gav mig också en tankeställare när du menar att man måste låta de olika produkterna sjunka in ordentligt innan man lägger på nästa produkt. Jag lyckas alltid få bråttom på morgnarna, så för mig blir det inte många minuter mellan varje produkt. Ska försöka bättra mig där! :) Det som är jobbigt med att ha problemhy (eller iaf en av sakerna...) är att man inte vet hur bra ens hy ev kan bli. Självklart har man hittat produkter och rutiner som funkar bättre än andra, men så länge man har problem kvar är man ju på jakt efter sådant som kan göra hyn ännu bättre. Kanske kan min hy inte bli av med ständiga pormaskar, glansighet och finnar som poppar upp här och var..? Men man vet ju inte om man inte fortsätter att prova sig fram... Därför blir det lätt en ständig jakt och bytande av produkter. Tack igen för snabbt och utförligt svar och hoppas du fortsätter att tipsa om bra produkter! :)
Nissan13.01.12 kl. 11:46
Man kan nog tolka det som att fuktkrämen inte är tillräckligt fyllig för att kunna återfukta huden efter regnöring o ansiktsvatten - visst, det känns som ett lite halvonödigt steg men för mig har det alltid fungerat jättebra. Jag har gått grundutbildningen hos Clinique, och alla gånger jag varit på skolning har de påpekat att man SKA applicera en kräm till efter den gula fuktighetskrämen - det är liksom det som är hela grejen med 3-steget. Sen får självklart var och en göra som de vill - men det är så produkterna är tänkta att användas och det är detta se lär ut sina representanter som sedan ska sälja produkterna i butik (sen står inte all information vi får på grundutbildningen står på hemsidan). Clinique har färdiga små set med lite mindre förpackningar av alla 3-stegs produkter (tror det kostar runt 27 euro för ett set) och då har man tillräckligt med produkter för 3-4 månader och på den tiden hinner man absolut se om det passar ens hud - så behöver man inte köpa de jättestora flaskorna om man sedan märker att det inte alls funkade - så de tycker jag du ska kika på. =) Det är nog som du säger att har man blandhy/fet hy så måste man till viss del stå ut med att huden blir glansig och att man får finnar då och då - precis som att har man torr hud kan man få stå ut med att huden flagar lite extra nu som då. Det går inte att "bota" en hudtyp - man kan bara försöka göra det bästa av situationen och använda produkter som dämpar de saker man tycker är jobbiga.
13.01.12 17:40
Hej! Gillar verkligen ditt inlägg. Läste om Clinique produkterna och blev nästan övertygad om att själv testa på dom. Har sedan länge tillbaka en problemhy. Fet hy med oren hy och massa finnar. Har ju testat på en hel del, allt från MASSA apoteksprodukter, yves roucher (stavas?), bodystore, kosttillskott och vitaminer i form av B5, zink och massa andra saker. Jag gick till en expert som klämmer porer och eftersom absolut ingenting av ALLA mina försök fungerade så fick jag till slut börja med receptbelagda mediciner. Dalasin, några andra tabletter som jag inte ens minns vad dom heter men som koncentrerar sig på att få bort pormaskar. Inget fungerade och en remiss skrevs till ett större sjukhus med special läkare med mer utbildning (ca 1 timme från där jag bor) och fick där recept på roaccutan. Och där gick det ännu mer utför dessvärre. Så efter ca 6 år, om inte mer, så sitter jag här med samma problemhy och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Jag vill inte experimentera något mer med min hy, men jag vet att jag måste. Det gäller att ha tålamod och det har jag haft men de börjar ta slut. Massa frustration bara. Har en väldigt fet hy, inte bara i T-zonerna utan det är i stort sett i hela ansiktet. Jag har stora synliga porer på kinderna, ett relativt stort område. Även haka och lite i pannan, emellan ögonbrynen så att säga. Kollade lite på produkterna du länkade och skrev om och funderar starkt på om man ska prova på som sagt. Du skrev något om olika siffror på Clinique 3 set-et. Med tanke på min oljiga hy så lär jag nog ha siffran fyra men med tanke på min även känsliga hy lär jag nog använda den parfymfri ansiktsvattnet, 1'an. MEN så vitt som jag kan se de så finns det bara upp till 3'an eller en blandning mellan 3'an OCH 4'an. Kollade på den länkade sidan du hade och även andra sidor (sökte Cliniqueprodukter via google) men finner inte den siffran jag är ute efter ju :/ Och är lite osäker om jag ska våga blanda produkterna lite, eller enbart ansiktsvattnet då egentligen, med tanke på att jag är ute efter en alkoholfri.. Men den var för väldigt torr eller torr hy som jag minns de.. Känns lite fel eller "vågat" att testa den på en ganska fet hy. Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector är en som jag verkligen vill testa på för den verkade ju suverän! Verkligen! Och du skrev om serumet du hade, Youth Code, använder du de som fuktighetskräm då alltså? För man lär ju återfukta huden ytterligare en gång till om man använder detta Clinique 3-set och du rekommenderade några bra återfuktningskrämer där. Så blev lite nyfiken på nån där men du skrev att du använde serumet och jag har ju faktiskt det serumet själv, om det räcker liksom eller om jag ska köpa in någon mer återfuktingskräm. Alltså 3-set:et, serum, återfuktningskräm, Clinique's Pore Minimizer Instant Perfector - det blir väl dock alldeles för mkt för huden?
Ninni19.11.12 kl. 20:53
Hejsan! Trist att höra att du haft såna problem med huden - jag har hört mycket om Roaccutan och diverse biverkningar och det verkar inte alls speciellt kul... :( För hudtyp 3 och 4 finns det bara en tvål som funkar för båda typerna, men det SKA finnas olika ansiktsvatten för typ 3 och 4:a - den gula fuktighetskrämen är dock densamma (Daily Different Moisturizing Gel) Sen finns det också en skild serie för acnebenägen hud som heter nåt i stil med "Acne Solutions" - men de produkterna är verkligen uttorkande och har man känslig hud (vilket man ofta har om man har acne) så kan ansiktsvattnet vara väldigt starkt i den serien - men igen, då kan man välja ansiktsvattnet för hudtyp 1 eller 2 om det känns bättre... Jag skulle nog rekommendera dig att börja med att testa tvålen för fet hud (för hudtyp 3-4), ansiktsvattnet för hudtyp 1 ELLER 2 och sen den gula mositusizing GELEN (kolla så du får rätt, för den som heter LOTION är på tok för fet för fetare hudtyper...) och kolla hur huden reagerar. Känns det som att ansiktet tål ett starkare ansiktsvatten så kan du byta ut det efterhand. Det är lite tradigt att behöva blanda mellan olika sorter - men be personalen i en butik om hjälp, de ska ha små 7-dagars testerkits tillgängliga för kunderna och be då att få testa på flera olika hudtypers 3-steg så att du kan blanda och kolla vad som funkar bäst för dig... För det är som du säger helt enkelt så att man måste prova sig fram och se vad som fungerar för en själv - det är jobbigt men det är tyvärr enda sättet. Youth Code serumet använder jag före den gula Clinique-krämen - efter ansiktstvål och vatten - som ett vanligt serum. Sen låter jag fuktighetskrämen gå in i huden riktigt ordentligt innan jag har på Skin Tone Perfectorn - och den har jag ENDAST på de områden där jag har grova porer - så för mig är det på kinderna, runt hakan och näsan. Den fungerar i princip som en primer, får sminket att fästa bättre. Det blir inte för mycket på en gång - men man måste låta produkterna sjunka in i huden emellanåt och inte lägga alla tre krämer direkt efter varann. Vänta 5-10 minuter innan du applicerar Skin Perfectorn, så minimerar du risken att den "rullar av huden" och kom ihåg att inte ha på för mycket - hellre lite för lite än lite för mycket. Hoppas det besvarade dina frågor! =)
20.11.12 22:19

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!