Waterbased? Oilbased? Siliconebased?

Publicerad 06.08.2011 kl. 18:12
Jag fick en fråga från Sofia:

"Hej!
Jag är totalt råddig med alla "regler" som vissa påstår man bör följa gällande att man har samma slags ingredienser i sin ansiktskräm, primer och foundation. Vad tycker du om det?
Talar alltså om waterbased, silicone based och oil based då jag menar ingredienser. Förstår att man inte borde blanda olja och vatten men kan man blanda silikon med både olja och vatten? Jag menar, typ alla primers är ju silikonbaserade..."Att påstå att alla hudprodukter man använder ska ha samma ingredienser för att de inte ska "ta ut varandra" har sitt syfte -  men det som allt det här egentligen grundar sig på är att man ska hitta produkter som är anpassade för sig egna hudtyp - vilket är något som make up artister och kosmetologer alltid har poängterat, det är alltså inga nya grejer.

Det som göra en förvirrad är då man blandar in ordet INGREDIENSER, för då tror man helt plötsligt som kund att man måste börja läsa på innehållsförteckningarna på allt man köper och att försöka tyda nåt som står på en sådan när det kommer till sminkprodukter är som att stå och rabbla upp det grekiska alfabetet.
Inte ens jag som jobbar med det har 100% koll på alla ingredienser alla gånger...
Jag ska också säga att jag inte är någon utbildad kosmetolog och jag är inte alls nån expert på ingredienser och allt vad produkter ska och inte ska innehålla - jag vet bara vad som funkar för mig och vad jag rekommenderar och använder på mina kunder.

För att göra det mer enkelt tänkte jag förklara vilka typer av produkter som passa bäst till vilka hudtyper.
När jag säger "passar bäst" betyder det inte att man inte ska eller får använda såna produkter som enligt detta inte skulle passa ens hudtyp - har man en produkt som man gillar, som funkar för en själv ska man, helt ärligt, skita fullständigt i vad som står på innehållsföreteckningen.
Så länge det fungerar bra för dig så kör hårt!


OK,
så om det står Oil-free på en produkt så innebär det att du som på nåt sätt har fet eller acne-hud gladeligen kan använda dessa produkter utan att riskera att produkten framkallar mer utslag eller finnar.
(Återigen, det finns inget som 100% garanterar detta - det här är bara riktlinjer.)
Har du väldigt fet hud gör du bäst i att hitta en oljefri primer också - vilket de flesta är i dagsläget.
Primers med silicon eller olika former av silica kan vara bra för fet/acne hud, speciellt om man har ojämn hud - men som alltid gäller det att testa själv och se hur det fungerar.
(Själv är jag överkänsligt mot vissa typer av silicon och den enda sicilon-baserade primern jag tål är Gosh Velvet Toush Primer.)
Står det inte uttryckligen oil-free på en foundation så står det ofta saker som "long lasting" eller "mattifying" och det betyder också att det passar dig med fetare hudtyp.

Står det waterbased (vattenbaserad) på en produkt så betyder detta att den är fullproppad med fukt.
Alla hudtyper behöver fukt men har du fet hud så får du antagligen tillräckligt med fukt ifrån din dagkräm och bör nog undvika alla foundations och primers som är vattenbaserade.
Har du däremot torr hud är vattenbaserade primers nåt för dig.
Torr hud kan också använda siliconbaserade primers men här gäller det att prova sig fram eftersom silicon ibland kan torka ut huden ännu mer.

Har du normal/blandhy kan du använda både silicon- och vattenbaserade primers, det beror helt enkelt på om du drar åt den mer torra eller fetare hudtypen.

Oljebaserade primers hittar man sällan men det finns vissa märken som specialicerat sig på produkter gjorda utav naturliga oljor från växter och örter - Dr Hauschka är ett sådant märke.
Deras produkter innehåller samtliga oljor från bl.a. ros och är utmärkta för riktigt torra, atopiska hudtyper - men då ska man komma ihåg att inte applicera en sådan foundation på en vattenbaserad primer för då lär nog den bara glida av...

Siliconbaserade primers passar i princip alla hudtyper - eftersom siliconet fungerar som en sorts barriär mellan huden och foundationen.
Det är därför huden ofta känns så len efter att man applicerat en siliconbaserad primer.
Jag rekommenderar dock att man själv provar sig fram för som sagt finns det inga garantier i den här djungeln...

En ansiktsprimer är heller inget måste, detta gäller speciellt för alla med torr hudtyp.
Har man torr hud upplever man ganska ofta att ens foundation sitter hur bra som helst, hela dagen, utan en primer.
Då ska man inte slösa sina pengar på en sådan - bara för att man hört att det ska vara bra.
Behöver din hud inte en primer så tvinga inte på den en sån.


Det viktigaste i allt det här tycker jag är att man har en hudvårdsrutin (ansiktsrengöring, ansiktsvatten, hudkräm, (primer) och foundation) som alla är anpassade efter ens egen hudtyp.
I dagens läge står det ofta uttryckligen på förpackningen vilken hudtyp produkten är till för så man kan inte göra så mycket fel - strunta i att försöka läsa innehållsförteckningen och tyda ingredienser.
Har du fet hud så ska alla produkter du lägger på ditt ansikte vara anpassade för din hudtyp och du kan ofta enkelt utläsa sådant på förpackningen - och kan du inte det så be personalen på plats om hjälp.

Det många gör fel är att då de ser en väninna använda en viss foundation/hudkräm och säga att "den är sååå bra och helt fantastisk!" och sedan tro att den automatiskt kommer att passa en själv lika bra.
Man ska alltid kolla att produkten i fråga är anpassad till ens hudtyp och passar in i ens övriga hudvård.


Jag hoppas att jag inte bara gjort er mer förvirrade av det här inlägget,
problemen med att svara på såna här saker är att trots att vi kan dela in hudtyper i torr hud, normal/bland-hud, fet hud så har vi alla totalt olika hudar.
Ingen är den andra lik och det enda som man egentligen kan göra är att våga testa sig fram och hitta det som funkar för en själv.
Det finns inga regler egentligen - bara riktlinjer.
Jag hoppas jag iallafall gav er lite riktlinjer...
=)Translation:
Feel free to google-transalte this post!
BestFaceForward BestFaceForward
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?
Tack tack :) fortsätter då använda men silicone-based primer fastän jag har olje-baserade produkter annars :)
sofia07.08.11 kl. 15:18
Det borde inte orsaka några problem, så länge du själv tycker det funkar bra så är det bara att köra på. =) Det finns så många "regler" man borde följa men min filosofi är alltid att man ska köra på det som funkar för en själv och strunta i alla "regler." ;)
07.08.11 15:20
Så långt "svar" på en klar fråga utan att svara på den??
okej06.11.15 kl. 22:30
Frågan som ställdes var "vad tycker du om det?" En så pass öppen fråga kan inte ge ett enda specifikt svar. Du är välkommen att ställa en egen, mer specifik fråga om du själv undrar över något. =)
10.11.15 19:17

Följ mig och BFF på Instagram!

 

33-årig frilansande makeup-artist, har jobbat inom skönhetsbranschen sedan 2007. Jobbar på KICKS i Vasa, men är för tillfället tjänstledig och studerar till engelskalärare i Åbo. Brinner för skönhet och hälsovård.

På Best Face Forward skriver och tipsar jag om allt ytligt man kan tänka sig: smink, hudvård, hårvård och allt däremellan. Jag älskar budget-fynd såväl som sköna lyxprodukter och försöker att ge er en bra balans mellan både-och. Jag har även ett enormt intresse för friskvård och träning och delar med mig av mina åsikter och erfarenheter kring detta. Interaktion mellan mig och mina läsare är superviktigt för mig så har du frågor, funderingar eller åsikter så tveka inte att göra din röst hörd! Hoppas ni ska trivas här och kom ihåg att det bästa skönhetstipset är att bara våga vara sig själv - med eller utan smink!

Om du vill ha konsultation (ensam eller i grupp) eller behöver sminkning inför fest/bröllop, eller bara annars behöver få tag på mig så kan du kontakta mig via PM på Facebook!
(All typ av reklam utan min tillåtelse är förbjuden! BFF är en 100% reklamfri blogg, dvs annonsering och produktplacering mot ersättning förekommer inte. 
Kontakta mig personligen om ni har frågor kring samarbeten: jenna.wilhelmsson@hotmail.com)

Det är strängt förbjudet att använda mina bilder utan tillåtelse! All bildstöld kommer att anmälas/faktureras!


Follow on Bloglovin

 

A 33-year old, freelancing make up artist who has worked in the beauty industry since 2007. Currently working at Kicks (beauty store)in Vaasa, Finland, studying to become a teacher and is passionate about everything beauty and health related.

In this blog I write about beauty and makeup, I give you thoughts and reviews as well as tutorials. I love budget-bargains as well as lovely luxurious products and try to give you a good balance between the two. I also love excercising and taking care of my body, so health and fitness is a hot topic on this blog.

I really enjoy hearing from my readers and if you'd like to comment on a blogpost you need to sign it by writing out a number in swedish letters. Here are the numbers: 1 = Ett 2 = Två 3 = Tre 4 = Fyra 5 = Fem 6 = Sex 7 = Sju 8 = Åtta 9 = Nio 10 = Tio

I really hope you will enjoy this blog and remember that the best beauty-trick in the world is to smile!
If you want to hire me for a consultation (single och group) or as a makeupartist for a wedding or party then contact me: jenna.wilhelmsson@hotmail.com
(All advertising not accepted by me is prohibited! BFF is a 100% advertisement-free blog and I can not guarantee that all the PR-material I recieve will make it onto the blog.
If you or your company want to collaborate with me, please contact me personally at:
jenna.wilhelmsson@hotmail.com)


It is strictly forbidden to use my pictures without permission! All image theft will be notified / charged!